9.5.24

Πάμε κι όπου βγει και στο ΕΚΑΒ...



Φέρνουν στρατιώτες για να αντιμετωπίσουν την υποστελέχωση, ενώ η υγεία τουριστών και ντόπιων το καλοκαίρι πέφτει στη μαύρη τρύπα του γκρεμισμένου από την κυβέρνηση ΕΣΥ...

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την πανδημία και ύστερα, σαν άλλος Νέρωνας, αφήνει τη δημόσια υγεία να τυλιχτεί στις φλόγες της διάλυσης του ΕΣΥ και της υποστελέχωσης όλων των δομών του. Αναπόσπαστο κομμάτι του είναι και το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), το οποίο αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες όλης της χώρας.

Εντονη αγωνία για το ΕΚΑΒ εξέφρασε δημόσια πριν από λίγες μόλις ημέρες και μια γιατρός της Μυτιλήνης στον υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος είχε το θράσος να αποκαλέσει «κάφρους» τους διαμαρτυρόμενους εργαζόμενους του ΕΣΥ. «Είμαστε αυτοί που μαζί με τους εκαβίτες βλέπουμε τι γίνεται κάθε ημέρα. Βλέπουμε να έρχονται οι φαντάροι που δεν έχουν καμιά εκπαίδευση. Δεν είμαστε κάφροι, κ. υπουργέ» είπε χαρακτηριστικά κατά το επεισόδιο στα εγκαίνια του νέου κτιρίου του ΕΚΑΒ στη Μυτιλήνη.

Αντί προσλήψεων ή έστω μονιμοποιήσεων των 830 επικουρικών διασωστών του ΕΚΑΒ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να βγει η καλοκαιρινή περίοδος, παρατείνει με τον ν. 5059/2023 έως τις 30 Σεπτεμβρίου την πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) που βάζει στρατιωτικούς, πυροσβέστες και οδηγούς ΟΤΑ να επανδρώσουν τα ασθενοφόρα.

«Η χώρα μας δεν είναι καθόλου έτοιμη και αυτό το αποδεικνύει μόνη της η κυβέρνηση. Θα έχουμε τραγελαφικά περιστατικά την καλοκαιρινή περίοδο γιατί δεν υπάρχει ο σχεδιασμός από πλευράς διοίκησης του ΕΚΑΒ» λέει στο Documento ο Χρήστος Αγγελίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού (ΠΟΠ) ΕΚΑΒ, απαντώντας στο ερώτημα αν είμαστε έτοιμοι για την καλοκαιρινή περίοδο. Είναι η εποχή που σε νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές με τον υπεραυξημένο πληθυσμό χρειάζεται να αντιμετωπιστούν πολλά έκτακτα περιστατικά.
Ανεκπαίδευτοι στρατιώτες για τα κενά

Ο πρόεδρος της ΠΟΠ ΕΚΑΒ ξεκαθαρίζει: «Θέσαμε ξεκάθαρα και σε συνάντηση στο υπουργείο Υγείας σε όλους τους φορείς και στην εισαγγελία ότι δεν θα ανεχθούμε να έρθει στρατιωτικό προσωπικό, γιατί αυτό συν τοις άλλοις εγκυμονεί κινδύνους. Οι συνάδελφοι δεν μπορούν να δουλέψουν με εργαζόμενους άλλων φορέων που δεν είναι πιστοποιημένοι και δεν έχουν λάβει ανεπαρκή εκπαίδευση. Η εκπαίδευση που τους κάνουν είναι υποτυπώδης με τρίωρα και τετράωρα και μετά τους βάζουν πάνω στα ασθενοφόρα. Είναι δυνατόν το 2024 με δυο τρεις ώρες εκπαίδευση η κυβέρνηση να τους βάζει να πάνε να σώσουν ζωές; Ξέρουμε πόσο κρίσιμο είναι ειδικά το πρώτο 24ωρο».

Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι ένα ασθενοφόρο ανά 20.000 κατοίκους, αναλογία που αποτελεί ανέκδοτο για τη χώρα μας, όταν στην Αθήνα των 3.622.246 κατοίκων κυκλοφορούν 60 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και μόλις 24 ασθενοφόρα στη Θεσσαλονίκη με το 1.091.424 κατοίκους. «Ειδικά στη Θεσσαλονίκη με το flyover (σ.σ.: οι εργασίες του προκαλούν μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση) τα τοπικά σωματεία ζητούν ενίσχυση του προσωπικού για πιο συχνές βάρδιες. Ακόμη δεν έχει γίνει τίποτε» επισήμανε ο Χρ. Αγγελίδης.

Τα κενά είναι μεγάλα από το βόρειο Αιγαίο μέχρι τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, το Ιόνιο και την Κρήτη. «Για εμάς η κυβέρνηση πρέπει να μονιμοποιήσει τους 830 επικουρικούς. Είναι οι άνθρωποι που έβαλαν πλάτη την περίοδο του κορονοϊού. Χρειαζόμαστε 2.000 προσλήψεις για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν σε πρώτη φάση οι ανάγκες στην προνοσοκομειακή φροντίδα. Δεν είναι σοβαρός σχεδιασμός η μετακίνηση διασωστών (σ.σ.: πρόκειται για μετακινήσεις που γίνονται όταν έχουν άδεια οι διασώστες) από το ένα μέρος σε άλλο στη νησιωτική Ελλάδα για να μπορέσουν να καλύψουν τα κενά» τονίζει ο Χρ. Αγγελίδης.

Οι 3.600 μόνιμοι διασώστες δεν φτάνουν καν για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των αστικών κέντρων, των περιοχών της ορεινής ενδοχώρας και των νησιών. «Εχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι για εμάς» τονίζουν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ. Ετσι μετά την Πρωτομαγιά η ΠΟΠ ΕΚΑΒ θα συμμετάσχει στην 24ωρη πανυγειονομική απεργία στις 16 Μαΐου και την 24ωρη απεργία στις 21 του μηνός.
Οι δωρεές και οι δουλίτσες σε ιδιώτες

Πέραν των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, μια άλλη ξεχωριστή περίπτωση είναι ο στόλος των ασθενοφόρων. Συγκίνηση είχε προκαλέσει η 84χρονη αγρότισσα Αθηνά Παπαχρήστου που τον περασμένο Νοέμβριο δώρισε στο ΕΚΑΒ ένα ασθενοφόρο αξίας 65.000 ευρώ, το οποίο πλήρωσε με τους κόπους μιας ζωής. Τότε ο πρωθυπουργός έσπευσε να την ευχαριστήσει, καθώς η κυβέρνηση με περίσσεια υποκρισία μετατρέπει κάθε δωρεά σε επικοινωνιακή βεγγέρα.

Ο Χρ. Αγγελίδης εξηγεί στο Documento ότι ο στόλος επιβιώνει από δωρεές «είτε από το Ιδρυμα Νιάρχος ή την εταιρεία Φυσικό Αέριο είτε από ατομικές δωρεές ή από προκηρύξεις της πολιτικής προστασίας… Το κράτος είναι απλός θεατής. Παρακολουθεί να διαμοιράζονται τα ασθενοφόρα και μάλιστα κάνουν και φιέστα αντί να κοιτάξουν να μπουν ασθενοφόρα σε όλη την ελληνική επικράτεια. Πανελλαδικά χρειαζόμαστε τουλάχιστον 500 ασθενοφόρα για να μπορέσουν να καλύψουν όλους τους νομούς και όλη την ακτογραμμή φέτος το καλοκαίρι».

Την ίδια στιγμή κερδισμένα είναι τα ιδιωτικά ασθενοφόρα, με τον Αδ. Γεωργιάδη να ανοίγει το παράθυρο στους ιδιώτες και σε αυτήν τη δομή του ΕΣΥ. Οπως καταγγέλλει ο Χρ. Αγγελίδης: «Αντί να στελεχώσει όλα τα νοσοκομεία για να γίνονται όπως πρέπει, βάσει πρωτοκόλλου, οι διακομιδές και οι μεταφορές ασθενών, ο υπουργός είπε ότι αν δεν μπορούν να προσλάβουν προσωπικό από τον προϋπολογισμό τους, να κάνουν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες. Ακουσον άκουσον! Εν έτει 2024. Ορισμένα νοσοκομεία έχουν κάνει συμβάσεις για να μπορούν να εκτελούν τα εξιτήρια και τις επανεξετάσεις που έχει ανάγκη ο κάθε ασθενής».


Δεν υπάρχουν σχόλια: