ΗΠΑ και Βρετανία έχουν σταθεί στο πλευρό του, περιοριζόμενες σε λόγια περί προστασίας των αμάχων. Μπορέλ και Ισπανία καλούν σε άμεση και πλήρη εφαρμογή της απόφασης...
Στα δύο είναι μοιρασμένη η διεθνής κοινότητα για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη, που έπειτα από την προσφυγή της Νότιας Αφρικής, κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιχειρήσεις στη Ράφα, για να προστατευθούν οι άμαχοι και εκτοπισμένοι που βρίσκονται εκεί.
Το Ισραήλ, πάντως, απάντησε με νέες επιχειρήσεις και βομβαρδισμούς στη Γάζα, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους. Άλλωστε, ΗΠΑ και Βρετανία έχουν σταθεί στο πλευρό του.
Οι δύο αυτές χώρες εξακολουθούν να στηρίζουν το Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι ενώ επισήμως δεν έχει ξεκινήσει ευρεία στρατιωτική επιχείρηση, αλλά ταυτόχρονα οι δυνάμεις του χτυπούν περιοχές της πόλης, ακόμη και εκεί που βρίσκονται καταυλισμοί προσφύγων και εκτοπισμένων, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να επιχειρούν σε ολόκληρη τη Γάζα, καθιστώντας αδύνατο για τους αμάχους να βρουν ασφαλές σημείο να σταθούν.
Από την άλλη, διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις, αλλά και η Ισπανία (που θα αναγνωρίσει μαζί με την Ιρλανδία και τη Νορβηγία Παλαιστινιακό Κράτος), όπως και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ καλούν το Ισραήλ να εφαρμόσει την απόφαση του δικαστηρίου.
Υπέρ των αμάχων στα λόγια
Βρετανία και ΗΠΑ που έχουν περιοριστεί στις λεκτικές παραινέσεις προς την κυβέρνηση Νετανιάχου να προστατεύσει τους αμάχους και πως δεν θα μπορούσαν να αιτιολογήσουν μεγάλη επιχείρηση στη Ράφα με στόχο τη Χαμάς, γιατί θα κινδυνέψουν αθώοι, σταδιακά βάζουν νερό στο κρασί τους, αλλάζοντας ακόμη και τον ορισμό της ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Άντριου Μίτσελ, δήλωσε στο κοινοβούλιο στο Λονδίνο την περασμένη Δευτέρα ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να υποστηρίξει μόνο ένα εποικοδομητικό σχέδιο για τη Ράφα που θα συμμορφώνεται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο από κάθε άποψη». Και ενώ οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Ράφα είναι σε πλήρη εξέλιξη και 800.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη, μία μέρα μετά, ο ίδιος έλεγε ότι «η επιχείρηση στη Ράφα φαίνεται πως δεν έχει ακόμη ξεκινήσει».
Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, είπε την Τετάρτη σε δημοσιογράφους ότι είχε ενημερωθεί από Ισραηλινούς αξιωματούχους και ειδικούς ότι γίνονται «βελτιώσεις» στο σχέδιο του Τελ Αβίβ για τη Ράφα, ώστε θα επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους χωρίς να πληγούν άμαχοι.
Υποστήριξε μάλιστα ότι «αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής όσον αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ σε αυτήν την περιοχή ήταν πιο στοχευμένες και περιορισμένες, δεν περιλάμβανε μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην καρδιά πυκνών αστικών περιοχών». Και πρόσθεσε ότι «τώρα πρέπει να δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις από εδώ και πέρα. Θα το παρακολουθήσουμε, θα το εξετάσουμε και θα δούμε αν συνεχίζονται αυτά για τα οποία μας ενημέρωσε το Ισραήλ ή αν θα συμβεί κάτι άλλο».
Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, «δεν υπάρχει μαθηματικός τύπος» για να αποφασιστεί εάν ένα σχέδιο μπορεί να είναι αποδεκτό, παραπέμποντας για τα συμπεράσματα στο... μέλλον και αφού εξελιχθούν οι τρέχουσες επιχειρήσεις. «Αυτό που θα εξετάσουμε είναι αν υπάρχουν πολλοί θάνατοι και καταστροφές από αυτή την επιχείρηση ή αν είναι πιο ακριβής και αναλογική», είπε.
Επιπλέον, απέφυγε να αναφερθεί στους αμάχους και στις συνθήκες διαβίωσής τους, πριν αναγκαστούν να εκτοπιστούν ακόμη μία φορά.
«Οι αποφάσεις είναι δεσμευτικές»
Από την άλλη πλευρά, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, αναφερόμενος στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα, είπε ότι «οι εντολές του είναι δεσμευτικές και πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως και αποτελεσματικά», καλώντας το Ισραήλ να συμμορφωθεί.
Και θυμίζει την απόφαση του δικαστηρίου που καλεί το Ισραήλ:
Να σταματήσει αμέσως η στρατιωτική του επίθεση στο Κυβερνείο της Ράφα.
Να διατηρήσει το πέρασμα της Ράφα ανοιχτό για ανθρωπιστική βοήθεια.
Να διασφαλίσει σε οποιοδήποτε εξουσιοδοτημένο από τον ΟΗΕ ερευνητικό όργανο για τη διερεύνηση καταγγελιών για γενοκτονία.
Να υποβάλει έκθεση στο Δικαστήριο σχετικά με όλα τα μέτρα που ελήφθησαν για την εφαρμογή του παρόντος διατάγματος.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ, που έχει πει επίσης ότι, αν εκδοθούν εντάλματα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εναντίον του Μπενιαμίν Νετανιάχου, του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, αλλά και τριών ηγετών της Χαμάς, θα πρέπει τα κράτη της Ε.Ε. να τα εφαρμόσουν, δήλωσε την Παρασκευή ότι η ΕΕ πρέπει να επιλέξει μεταξύ του σεβασμού στους διεθνείς θεσμούς ή της υποστήριξής της προς το Ισραήλ.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι «δεν μπορεί να είναι μία συμμαχία που λειτουργεί ανάλογα με τη διάθεση του Προέδρου των ΗΠΑ εκείνες τις ημέρες» | AP Photo/ Jacques Brinon
«Ποια θα είναι η απάντηση στην απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου που εκδόθηκε σήμερα (την Παρασκευή), ποια θα είναι η θέση μας; Θα πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ της υποστήριξής μας στους διεθνείς θεσμούς του κράτους δικαίου ή της υποστήριξής μας στο Ισραήλ», δήλωσε.
Η Ισπανία απαιτεί την εφαρμογή της απόφασης
Θέση για το θέμα πήρε και ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες. Με ανάρτησή του στο Χ, είπε ότι «Τα προληπτικά μέτρα του διεθνούς δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένης της παύσης της επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα, είναι υποχρεωτικά».
«Απαιτούμε την εφαρμογή της απόφασης. Επίσης της κατάπαυση του πυρός, της απελευθέρωση των ομήρων και της πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια. Τα βάσανα των κατοίκων της Γάζας και η βία πρέπει να τελειώσουν».
Euro-Med monitor: Απόφαση-ορόσημο
Σημαντικό και κρίσιμο βήμα, το οποίο περίμενε ο κόσμος για δεκαετίες, «όχι μόνο από την αρχή της γενοκτονίας» που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου», χαρακτήρισε ο διευθυντής της ΜΚΟ Euro-Med Human Rights Monitor, Μάχα Χουσαΐνι, την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.
«Αυτή είναι επιτέλους μια αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα που εδώ και καιρό καταφεύγει μόνο σε δειλές δηλώσεις σχετικά με τις παραβιάσεις του Ισραήλ», είπε ο Μάχα Χουσεΐνι, τονίζοντας ότι με την απόφαση αναγνωρίζεται ότι «αυτό που κάνει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχει πραγματικά ξεπεράσει κάθε όριο».
Επισήμανε μάλιστα ότι, για δεκαετίες, η διεθνής κοινότητα συνέχισε όχι μόνο να υπερασπίζεται, αλλά και να υποστηρίζει το Ισραήλ παρέχοντας όπλα που έχουν εμπλακεί σε εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
«Οι Παλαιστίνιοι έχουν χάσει την πίστη τους στην ανθρωπότητα. Εγκαταλείφθηκαν και απέτυχαν από τη διεθνή κοινότητα. Αυτό είναι πλέον ορόσημο», τόνισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.