Το έχει γράψει ο Πλάτων εδώ και 25 αιώνες: «Το δίκαιο δεν είναι τίποτα άλλο παρά το συμφέρον των ισχυρών»...
Στη σύγχρονη εποχή συνηθίζουμε να λέμε ότι «οι νικητές επιβάλλουν το νόμο τους». Το έχουμε δει σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις. Αμέσως μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου οι εγκληματίες Ναζί καταδικάστηκαν από το δικαστήριο της Νυρεμβέργης. Στη δεκαετία του 2000 καταδικάστηκαν, για εγκλήματα πολέμου στον εμφύλιο πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, επιφανείς πολιτικοί και στρατιωτικοί, με κορυφαίο τον Μιλόσεβιτς.Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί οι νικητές να επέβαλαν το νόμο τους (οι Ναζί και οι Σέρβοι ηττήθηκαν), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η τιμωρία τους δεν ήταν δίκαιη. Χωρίς καμιά αμφιβολία οι Ναζί ήταν οι ειδεχθέστεροι εγκληματίες της σύγχρονης ιστορίας. Και στον Εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας διεπράχθησαν εγκλήματα πολέμου.
Η ενέργεια του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης τόσο για τον Νετανιάχου και άλλους Ισραηλινούς όσο και για ηγέτες της Χαμάς επαναφέρει στο προσκήνιο το βασικό ερώτημα: είναι στο απυρόβλητο οι σύγχρονοι εγκληματίες, επειδή είναι πολύ ισχυροί; Ο εισαγγελέας απάντησε: «Ουδείς υπεράνω του νόμου». Άλλωστε, είναι ο ίδιος που είχε κάνει το ίδιο και για τον Πούτιν.
Οι σφοδρές αντιδράσεις των θιγομένων πιστοποιούν ότι ο εισαγγελέας κάνει αυτό που πρέπει. Βεβαίως, το επιχείρημα της Χαμάς ότι «έτσι εξισώνεται ο θύτης(Ισραήλ) με το θύμα»(Παλαιστίνιοι) εμπεριέχει μέρος της αλήθειας. Όμως, οι ωμότητες που διέπραξε η οργάνωση κατά την εισβολή της στο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο, δεν μπορούν να περάσουν έτσι από τη διεθνή ποινική δικαιοσύνη. Διότι θύματα ήταν και ανυποψίαστοι πολίτες. Και αυτό θα διερευνηθεί ως έγκλημα πολέμου. Ταυτόχρονα, οι ηγέτες του Ισραήλ, με πρώτον τον Νετανιάχου, έχουν καταφύγει σε ασύμμετρα αντίποινα, τα οποία έχουν οδηγήσει σε μαζικούς θανάτους αμάχων στη Γάζα. Τα λέει ο εισαγγελέας στην παραγγελία του και οι δικαστές θα ερευνήσουν αν τα λέει καλά, ώστε να εκδώσουν τα εντάλματα σύλληψης.
Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι ο Πούτιν, ηγέτης μιας πυρηνικής υπερδύναμης, θα συλληφθεί και θα παραπεμφθεί σε δίκη. Το ίδιο θα συμβεί και με τον Νετανιάχου όσο το Ισραήλ είναι υπό την προστασία της πρώτης υπερδύναμης, των ΗΠΑ.
Όμως, είναι καλό οι απανταχού διεθνείς εγκληματίες να φοβούνται. Και από την άποψη αυτή η απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (Καρίμ Χαν το όνομά του, Βρετανός την καταγωγή, δικηγόρος το επάγγελμα) είναι από αυτές που τιμούν το δίκαιο. Έστω κι αν, στις περιπτώσεις αυτές, δεν θα εφαρμοστεί.
ΥΓ: Ουδεμία έκπληξη προκαλεί η δήλωση του Μπάιντεν ότι η απόφαση του εισαγγελέα είναι «εξοργιστική» και η πλήρης ταύτισή του με τις αντιδράσεις των Ισραηλινών. Άλλωστε, οι ΗΠΑ είναι μεταξύ των χωρών που δεν έχουν αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και, επομένως, δεν θα συλλάβουν κανέναν κατηγορούμενο που θα τις επισκεφθεί πόσο μάλλον τον Νετανιάχου. Αλλά κάπως έτσι ο Δημοκρατικός Μπάιντεν αποξενώνεται από τους προοδευτικούς Αμερικανούς και στρώνει το δρόμο στον Τράμπ…
Γιώργος Καρελιάς - News 24/7
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου