18.5.24

Η αναγκαία επιστροφή στην ισορροπία...



Τα ουρανοκατέβατα υπερκέρδη των τραπεζών και του κλάδου της ενέργειας επιβεβαιώνουν την ορθότητα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για έκτακτη φορολόγησή τους κατά 90%. Μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του έτους τα υπερκέρδη των τραπεζών ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχη είναι η κερδοφορία και στα καύσιμα. Τα υπερκέρδη στηρίζονται... στα επιτόκια και στα διάφορα «καπέλα» που πληρώνουν οι πελάτες των τραπεζών. Είναι ακόμα μία πλευρά της αισχροκέρδειας.


Η έκτακτη φορολόγησή τους σε ποσοστό 90% όχι μόνο δεν αγγίζει τα κέρδη των τραπεζών και των διυλιστηρίων, αλλά ομαλοποιεί την αγορά, την οικονομική συμπεριφορά. Επιστρέφει τα πραγματικά ουρανοκατέβατα υπερκέρδη στην αγορά και στο κράτος ώστε να ανακάμψει η κατανάλωση.

Παρά την υπερκερδοφορία τους, οι τράπεζες δεν ενισχύουν την αγορά, δεν ανοίγουν τις πόρτες τους σε μικρομεσαίους και νοικοκυριά, ούτε καν στην πλειονότητα των υγιών μεσαίων επιχειρήσεων. Για να πάρεις δάνειο, πρέπει να έχεις μεγάλες καταθέσεις στην τράπεζα, κάτι που είναι απολύτως παράλογο. Επίσης, οι τράπεζες στην Ελλάδα πουλάνε το ακριβότερο χρήμα στην Ευρώπη, μέσα στην ίδια την Ευρωζώνη, λόγω της διαφοράς των επιτοκίων. Το ακριβό χρήμα είναι η πρώτη αιτία της ακρίβειας, η ασυδοσία των τραπεζών οφείλεται στην πολιτική της κυβέρνησης. Όλο μαζί οδηγεί στην αισχροκέρδεια.

Η κυβέρνηση με την πολιτική της δεν επιθυμεί να πειράξει τα υπερκέρδη, δεν επιθυμεί να ενισχύσει την καταναλωτική δυνατότητα (τουλάχιστον εν μέρει) και επίσης να φέρει ακόμα κάποια ακόμα έσοδα στα ταμεία του κράτους. Το αποτέλεσμα είναι η υπερσυγκέντρωση του πλούτου σε ελάχιστους και πολύ γρήγορα πλέον η συντριπτική πλειονότητα θα αγωνίζεται μόνο για να μπορεί απλώς να επιβιώνει.

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: