Το «ενεργειακό πόκερ» καθορισμού των θαλασσίων ζωνών επιστρέφει στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με την Αθήνα να ενεργοποιείται σε διπλωματικό επίπεδο μετά το ετεροχρονισμένο διάβημα διαμαρτυρίας της Λιβύης για τις σεισμολογικές έρευνες που πραγματοποίησε το ελληνικό κράτος νοτιοδυτικώς της Κρήτης...
Το νορβηγικό πλοίο «Ramform Hyperion» πραγματοποίησε τρισδιάστατες σεισμολογικές έρευνες σε παραχωρημένο οικόπεδο από το ελληνικό κράτος στην κοινοπραξία Exxon Mobil-Helleniq Energy, στο χρονικό διάστημα 22 Φεβρουαρίου με 31 Μαρτίου, όπως είχε αναγγελθεί με NAVTEX από το Πολεμικό Ναυτικό. Ενάμιση μήνα αργότερα και λίγο πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Αγκυρα η προσωρινή κυβέρνησης της Λιβύης επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στον Ελληνα πρεσβευτή στην Τρίπολη Ν. Γαριλίδη, στο οποίο διατυπώνεται η αντίθεση της Λιβύης στην πραγματοποίηση ερευνών σε θαλάσσιες περιοχές που δεν έχουν οριοθετηθεί κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των κρατών. Ταυτόχρονα αμφισβητείται ο τρόπος καθορισμού της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο οποίος βασίζεται στην αρχή της μέσης γραμμής, όπως προβλέπεται από τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και βάσει αυτής της οριοθέτησης παραχωρήθηκαν στην κοινοπραξία τα θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Οπως πληροφορείται η «Εφ.Συν.», εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων αναμένεται από το υπουργείο Εξωτερικών η έκδοση ρηματικής διακοίνωσης η οποία χαρακτηρίζει «ανυπόστατους» και «αβάσιμους» τους ισχυρισμούς της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης και θα επικεντρώνεται σε τρία βασικά σημεία.
Πρώτον, τονίζεται το γεγονός ότι οι σεισμολογικές έρευνες δεν πραγματοποιούνται σε αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή, αλλά σε αδιαμφισβητούμενα τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ειδικότερα σε δύο θαλάσσια οικόπεδα που η ελληνική κυβέρνηση έχει παραχωρήσει στην κοινοπραξία με συμβάσεις που κυρώθηκαν από τη Βουλή τον Σεπτέμβριο του 2019.
Δεύτερον, στη ρηματική διακοίνωση επισημαίνεται οι θέσεις που επικαλείται η κυβέρνηση της Τρίπολης για τον τρόπο οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών είναι παράνομες και αντιβαίνουν στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Οι ενστάσεις της ελληνικής πλευράς είχαν διατυπωθεί τον περασμένο Ιανουάριο στα Ηνωμένα Εθνη μετά την απόφαση της κυβέρνησης Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά πέρσι τον Δεκέμβριο να κοινοποιήσει στον ΟΗΕ την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για θέσπιση συνορεύουσας ζώνης (24 ν.μ.) Η Αθήνα μέσω επιστολής του μόνιμου αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Εθνη είχε αντιδράσει, υπογραμμίζοντας ότι οι συντεταγμένες που αποτυπώνονται στον χάρτη που συνόδευε τη λιβυκή επιστολή είναι αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Οπως ανέφερε η ελληνική επιστολή στον ΟΗΕ, η Τρίπολη επιχειρεί να οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες «κλείνοντας» τον κόλπο της Σύρτης, κίνηση με την οποία η Ελλάδα έχει εναντιωθεί από το 1974, χρησιμοποιώντας παράλληλα τις ευθείες γραμμές βάσης, μέθοδος που αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο.
Το τρίτο σημείο στο οποίο επικεντρώνεται η ελληνική απάντηση αφορά την επισήμανση ότι οι συντεταγμένες που επικαλείται η λιβυκή κυβέρνηση για τις θαλάσσιες ζώνες ουσιαστικά ακολουθούν την παράνομη οριοθέτηση του τουρκολιβυκού μνημονίου Ερντογάν - Σάρατζ του 2019. Επομένως η κυβέρνηση της Τρίπολης στο ανατολικό σκέλος της συνορεύουσας ζώνης διεκδικεί μεγαλύτερο τμήμα από αυτό που της αναλογεί παραβιάζοντας παράλληλα τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για τον καθορισμό ΑΟΖ.
Στη ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται επίσης ότι η Ελλάδα σε όλες τις ενέργειές της ακολουθεί αρχές του Διεθνούς Δικαίου και πως πάντα είναι πρόθυμη μέσα από τον διάλογο να επιλύσει τυχόν διαφορές πάντα στη βάση των προβλέψεων του Δικαίου της Θάλασσας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να καταβάλλει προσπάθειες ώστε να μειωθεί το χάσμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις Αθήνας - Τρίπολης και το οποίο έχει σπεύσει να εκμεταλλευτεί η Αγκυρα με την εμπλοκή της στον λιβυκό εμφύλιο και την υπογραφή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Μετά την επαναλειτουργία της πρεσβείας μας στην Τρίπολη και τις οικονομικές συμφωνίες που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, το επόμενο βήμα της ελληνολιβυκής προσέγγισης θα είναι η ενεργοποίηση της απευθείας αεροπορικής γραμμής Αθήνα - Τρίπολη.
Η διαμαρτυρία της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης εκφράζεται την ώρα που ο ελληνοτουρκικός διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη με σκοπό αφενός τη νηνεμία στο Αιγαίο, αφετέρου την επίλυση της κοινώς αποδεκτής μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας διαφοράς, της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Οπως επισημαίνουν πηγές των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας, η κίνηση της κυβέρνησης του Ντμπεϊμπά λειτουργεί ως μοχλός πίεσης προς την ελληνική και την αιγυπτιακή πλευρά για μια διευθέτηση του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών στην οποία επιδιώκεται να ληφθούν υπόψη οι οριοθετήσεις του τουρκολιβυκού μνημονίου, αλλά και οι θέσεις της Αγκυρας για τη μέθοδο καθορισμού των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Μετά την Τουρκία, η Λιβύη είναι η δεύτερη χώρα που αμφισβητεί τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να προσδώσει σε αυτήν μεγαλύτερο εύρος των θαλασσίων ζωνών. Η Αθήνα διατηρεί χαμηλούς τόνους καθώς, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, «το κάθε κράτος διατυπώνει τις διεκδικήσεις του». Πάντως το διάβημα διαμαρτυρίας της κυβέρνησης της Τρίπολης αποδεικνύει, αν μη τι άλλο, ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στη νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι υπόθεση όλων τα κρατών που βρέχονται από τα νερά της και ως εκ τούτου μονομερείς ενέργειες αντιτίθενται στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου