5.5.24

Πιέσεις μόνο «στα λόγια» από τον Γεραπετρίτη για την αιματοχυσία στη Γάζα...





Σε ευχολόγια περιορίστηκε για ακόμα μια φορά ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σχετικά με όσα τραγικά συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι νεκροί έχουν ήδη ξεπεράσει τους 34.600, από τις 7 Οκτωβρίου του 2023 (όταν δηλαδή η Χαμάς εξαπέλυσε την αιφνιδιαστική επίθεση κατά του Ισραήλ)...


Ο υπουργός βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν –σε συνέντευξή του στο Al Jazeera– κλήθηκε να υπερασπιστεί ουσιαστικά την απραξία των χωρών της Ευρώπης (και της Ελλάδας) αναφορικά με τον τεράστιο φόρο αίματος αμάχων στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Γεραπετρίτης, λοιπόν, περιορίστηκε να δηλώσει γενικόλογα πως «πρέπει να κάνουμε πιο πολλά πράγματα..., να είμαστε πιο πιεστικοί προς όλες τις πλευρές» για την επίτευξη εκεχειρίας και για να δοθεί η αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια στους άμαχους Παλαιστινίους.

«Είμαστε εναντίον σε κάθε μορφής επιθετικότητας», είπε ο υπουργός που απέρριψε τα περί δύο μέτρων και δύο σταθμών, όσον αφορά την αντιμετώπιση των εμπόλεμων μετώπων σε Ουκρανία και Γάζα.



Στην ερώτηση που του έγινε για το εάν τα όπλα που έρχονται στο Ισραήλ από την Ευρώπη, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στον πόλεμο, ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε «το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί», ισχυριζόμενος πως τα όπλα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για αμυντικούς σκοπούς. Έσπευσε να τονίσει πως «δεν μπορούμε να δεχθούμε την όποια δυσανάλογη αντίδραση».

Όταν όμως του επισημάνθηκε πως ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για ασύμμετρη και αδιάκριτη χρήση των όπλων από το Ισραήλ, ο Έλληνας υπουργός, καταφεύγοντας σε διπλωματική γλώσσα, μίλησε για «ασύμμετρη άμυνα», αναγνώρισε πως «ο φόρος θανάτου είναι υψηλός», όμως υιοθέτησε το ισραηλινό επιχείρημα πως χρησιμοποιούνται άμαχοι ως ασπίδες.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι αν και ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε πως η Αθήνα υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο στη Γάζα και ενώ αναγνώρισε την «ασύμμετρη άμυνα» από πλευράς του ισραηλινού στρατού, εντούτοις ξεκαθάρισε κυνικά πως τώρα δεν είναι η ώρα να επανεξετάσει η Αθήνα τις αμυντικές συμφωνίες που έχει συνάψει με το Ισραήλ. Ωστόσο, μια τέτοια ενέργεια ενδεχομένως θα αποτελούσε μια μορφή πίεσης στην ακραία επιθετικότητα του Ισραήλ: και θα αποδείκνυε στην πράξη ότι η Ελλάδα ασκεί πιο έντονες πιέσεις, όπως ο ίδιος ο υπουργός ισχυρίστηκε λίγο νωρίτερα, πως θα πρέπει να συμβεί. 

Σε κάθε περίπτωση, ο Γεραπετρίτης αναγνώρισε τους ισχυρούς πλέον δεσμούς της Αθήνας με το Ισραήλ εν μέσω του πολέμου στη Γάζα, ενώ σε ερώτηση για το εάν έχει διαφοροποιηθεί η στάση της Αθήνας σε σχέση με το παρελθόν, όσον αφορά την αντιμετώπιση των Παλαιστινίων, δήλωσε διπλωματικά ότι η Ελλάδα συνομιλεί με όλες τις πλευρές και ότι έχει άριστες σχέσεις με τον αραβικό κόσμο. 

→ Ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε τον προβληματισμό της ελληνικής κυβέρνησης σε τυχόν εισβολή του ισραηλινού στρατού στην πόλη Ράφα, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενη «δραματική ανθρωπιστική καταστροφή». Όπως είπε, «θα πρέπει να αποτραπεί» η εισβολή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: