31.5.24

Η ΕΥΠ λέει όχι...



Ας μιλήσει ο πρωθυπουργός...

Στην άρνησή της να ενημερώσει για τους λόγους της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη επιμένει η ΕΥΠ, παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Την εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε χθες η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) με επιστολή προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. 

Από την πλευρά της, η Χαριλάου Τρικούπη μιλά ανοιχτά για μεθόδευση και μη εφαρμογή της απόφασης ενός ανώτατου δικαστηρίου και καλεί τον πρωθυπουργό να πάρει θέση. Παράλληλα, διαμηνύει ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα συνεχίσει θεσμικά την προσπάθεια να γίνει γνωστή η αλήθεια, στρεφόμενος εναντίον όλων όσοι εμπλέκονται και παρεμποδίζουν την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ.

Οπως πληροφορείται η «Εφ.Συν.», μόλις κοινοποιήθηκε η επιστολή του Χρήστου Ράμμου προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκάλεσε μίνι σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του, προκειμένου να εξετάσουν τον τρόπο αντίδρασής τους. Η γραμμή που συμφωνήθηκε να χαραχθεί έγινε μετά από λίγο γνωστή στους διαπιστευμένους πολιτικούς συντάκτες, οι οποίοι περίμεναν στην αίθουσα του ισογείου της Χαριλάου Τρικούπη για την καθιερωμένη προεκλογική ενημέρωση. Αυτός ήταν και ο λόγος της καθυστέρησης στην έναρξη του μπρίφινγκ, προϊδεάζοντας τους παριστάμενους για κάποια σοβαρή εξέλιξη.

Η επιστολή

«Με γραπτή επιστολή από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, κ. Ράμμο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκε για την άρνηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών να εφαρμόσει την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας», ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Θανάσης Γλαβίνας, υπενθυμίζοντας ότι η δικαστική απόφαση ορίζει ότι η ΕΥΠ οφείλει να ενημερώσει την ανεξάρτητη αρχή για τους τυπικούς λόγους της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη.

Από το ΠΑΣΟΚ έβαλαν στο κάδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θέτοντάς του το εξής ερώτημα: «Τι έχει να πει ο πρωθυπουργός της χώρας και πολιτικός προϊστάμενος για τη μεθόδευση άρνησης εφαρμογής της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών;» αναρωτήθηκε ο κ. Γλαβίνας, ο οποίος επανέλαβε τη δημόσια δέσμευση του Νίκου Ανδρουλάκη «ότι θα συνεχίσει τον θεσμικό δρόμο ενάντια σε όσους είναι νομικά υπόλογοι για την άρνηση εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ».

Αναφορικά με τις πιο ειδικές νομικές κινήσεις που θα μπορούσαν να ακολουθηθούν, ο εκπρόσωπος του κόμματος δεν θέλησε να υπεισέλθει σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες παρά τις διευκρινιστικές ερωτήσεις που του τέθηκαν. Μια πιθανότητα σε πρώτο στάδιο, αν το αδιέξοδο συνεχιστεί, είναι σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι συνήγοροι του κ. Ανδρουλάκη να προσφύγουν στο συμβούλιο συμμόρφωσης του ΣτΕ και να ζητήσουν από εκείνο την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης. 

Πρόκειται για όργανο του ανώτατου δικαστηρίου, το οποίο εξετάζει -όπως λέει και ο τίτλος του- τη συμμόρφωση με την υλοποίηση των αποφάσεων που εκδίδει το ΣτΕ. Η δεύτερη επιλογή είναι η εκ νέου προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αλλά τούτη τη φορά για τη μη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ. Από εκεί και πέρα, όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά για προσφυγές κατά οργάνων ή και προσώπων, όπως εξάλλου αφήνει ορθάνοιχτο με τις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, ο πρωθυπουργός και το μέγαρο Μαξίμου είναι σαφές ότι κάτι παραπάνω από σαφές ότι δεν επιθυμούν να αναμοχλεύσουν το θέμα, ενδεχομένως σε μια προσπάθεια να κερδίσουν περισσότερο χρόνο και να παρέλθουν οι ευρωεκλογές. Ενδεικτική είναι η απάντηση που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του (OPEN) στις 22 Μαϊου, δηλώνοντας ότι «δεν θα πω τίποτα για το θέμα αυτό, καθώς αφορά την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά την Ανεξάρτητη Αρχή και την ΕΥΠ. Από εκεί και πέρα, η ΕΥΠ συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της Ανεξάρτητης Αρχής και δεν θα μπω καθόλου σε αυτή τη συζήτηση»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: