Όλα τα φώτα θα είναι στραμμένα στη Νορμανδία στις 6 Ιουνίου, όμως μέχρι τότε οι γκρίνιες συσσωρεύονται έπειτα από την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να απευθύνει πρόσκληση και προς τη Ρωσία...
Η είδηση έγινε γνωστή τον περασμένο μήνα και ανέφερε ότι το Παρίσι ετοιμάζεται να καλέσει αντιπροσώπους από τη Μόσχα για τον εορτασμό της απόβασης στη Νορμανδία που αποτέλεσε και την αρχή του τέλος για τις δυνάμεις του Άξονα στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ η Σοβιετική Ένωση είχε κάνει τη… βρώμικη δουλειά από τα ανατολικά.
Αξιωματούχοι από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες που ανήκαν στην κατηγορία των τότε συμμαχικών δυνάμεων εκφράζουν αντιρρήσεις που ξεκινούν από θέματα πρωτοκόλλου έως τον… φόβο για την ύπαρξη διπλωματικών επαφών με Ρώσους αντιπροσώπους.
Βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος χαρακτήρισε «ενοχλητικές» τις γαλλικές ενέργειες, σχολιάζοντας αρνητικά όχι μόνο την πρόσκληση στη Ρωσία, αλλά και την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου πριν από μερικές ημέρες.
«Ο πρόεδρος Μακρόν μας δίνει την εντύπωση ότι βλέπει τον εαυτό του εκτός πλάνου και πως στο τέλος θα προσπαθήσει να γίνει κάποιου είδους “ειρηνοποιός” στην Ουκρανία» σχολίαζαν οι πηγές αυτές.
Ένας άλλος διπλωμάτης ευρωπαϊκής χώρας ανέφερε στο Politico ότι το Παρίσι «μας εξέπληξε» με την πρόσκληση στη Ρωσία, εκφράζοντας, παράλληλα ενόχληση για το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία πρότερη επικοινωνία, ιδιαίτερα από τη στιγμή που στις εκδηλώσεις θα παραβρεθούν ηγέτες όπως ο Τζο Μπάιντεν, ο Όλαφ Σολτς, αλλά και ο βασιλιάς Κάρολος.
«Οι Γάλλοι κράτησαν τις συζητήσεις για την πρόσκληση αρκετά στο σκοτάδι» σχολιάζει ο διπλωμάτης.
Ο υπεύθυνος για την διοργάνωση των εκδηλώσεων για την D-Day και πρώην πρέσβης της Γαλλίας στις ΗΠΑ, Φιλίπ Ετιέν, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι Ρώσοι αντιπρόσωποι θα προσκληθούν, αλλά ο Πούτιν παραμένει persona non grata στην τελετή.
Η οργάνωση Mission Libération, υπεύθυνη για την τελετή επισήμανε σε ανακοίνωσή της «σε αντίθεση με το Κρεμλίνο η Γαλλία δεν θέλει πολιτικό αναθεωρητισμό. Ιστορικά η Γαλλία πάντα έστελνε πρόσκληση σε χώρες των οποίων τα στρατεύματα αποβιβάστηκαν στη Νορμανδία. Στο παρελθόν είχε δοθεί πρόσκληση και στην Ρωσική Ομοσπονδία».
Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει γίνει γνωστό ούτε ποιοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα ούτε εάν η Μόσχα αποδέχθηκε τις προσκλήσεις. Το Ελιζέ από την πλευρά του δεν σχολίασε το ρεπορτάζ.
Από την πλευρά του, πάντως, ο Τομπάας Έλγουντ, συντηρητικός βουλευτής και πρώην υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, υπερασπίστηκε την κίνηση αυτή και σχολίασε ότι εάν θα προσκαλούνταν η Ρωσία θα χανόταν το νόημα της ενότητας απέναντι στον ναζισμό.
Μπορεί στη σκιά του αιματοκυλίσματος στην Ουκρανία ο Γάλλος πρόεδρος να έχει σηκώσει ψηλά τους τόνους απέναντι στον Ρώσο ομόλογό του, φθάνοντας στο σημείο να μιλήσει ακόμη και για δυτικά στρατεύματα στην Ουκρανία. Τον τελευταίο καιρό, όμως, τα μηνύματα που έρχονται από το Παρίσι δείχνουν πως ο Μακρόν ενδεχομένως να επιθυμεί να αποκτήσει κάποιου είδους επικοινωνία με τη Μόσχα. Ο Γάλλος πρέσβης, εξάλλου, προκάλεσε ενόχληση στους συμμάχους όταν τον περασμένο μήνα έδωσε το «παρών» στην ορκωμοσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σημειώνεται ότι και το καλοκαίρι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού θα επιτραπεί σε Ρώσους αθλητές να συμμετέχουν, αλλά όχι υπό τη ρωσική σημαία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου