4.5.24

Λογαριασμοί ρεύματος: Ανεπαρκής μείωση στην τιμή...

 Τα τιμολόγια ανά εταιρεία...
Αν και τον περασμένο μήνα καταγράφηκε η χαμηλότερη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας (αγορά επόμενης ημέρας-DAM) της τελευταίας τριετίας περίπου, οι λογαριασμοί του Μαΐου για τα νοικοκυριά δεν «ξεφουσκώνουν» ανάλογα, όταν η ιστορία έχει δείξει ότι, αντιθέτως, οι αυξήσεις μετακυλίονται άμεσα και με ένταση...


Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία (βάσει των τιμολογίων Μαΐου που αναρτήθηκαν την Πέμπτη από τη Ρυθμιστική Αρχή) στο πράσινο-ειδικό τιμολόγιο, θεσμοθετημένο από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και ιδιαιτέρως προβεβλημένο από την ίδια, εμφανίζονται μειώσεις στα περισσότερα προϊόντα, όμως υπάρχουν και ορισμένες αυξήσεις. Με βάση τη δημοσιοποίηση 15 τελικών τιμών από 13 εταιρείες, η μέση τιμή Μαΐου διαμορφώνεται σε 10,99 λεπτά/κιλοβατώρα, έναντι 11,17 λεπτών/κιλοβατώρα τον Απρίλιο, που μεταφράζεται σε μια μικρή μείωση της τάξης του 1,57%. Η μικρή αυτή αποκλιμάκωση δεν συνάδει με μέση χονδρεμπορική τιμή (αγοράς επόμενης ημέρας-DAM) ηλεκτρικής ενέργειας Απριλίου στα 6 λεπτά/κιλοβατώρα, έναντι 6,754 λεπτών τον Μάρτιο, ήτοι μειωμένη κατά 11%, ενώ σε σχέση με τον Ιανουάριο (μέση τιμή 9,3 λεπτά) η μείωση ανέρχεται σε 35,38%.


Οι τιμές

Περιέργως οι τιμές στο πράσινο τιμολόγιο κυμαίνονται από 9,5 λεπτά έως 16,5 λεπτά/κιλοβατώρα, ενώ τον περασμένο μήνα το αντίστοιχο εύρος τιμών ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς διαμορφωνόταν από 9 έως 14,8 λεπτά (και τον Μάρτιο μεταξύ 8,18 και 13,9 λεπτών). Οι μειώσεις αφορούν εννέα τιμές, που ξεκινούν από 1,22% και φτάνουν μέχρι και 12,43%. Αυξήσεις εμφανίζονται σε πέντε προϊόντα, με εύρος από 3,3% έως 15%, ενώ σε ένα προϊόν η τιμή παρέμεινε αμετάβλητη.

Παράλληλα, όπως και τους προηγούμενους μήνες, έτσι και τον Μάιο εμφανίζονται ανακατατάξεις αναφορικά με τη θέση κάθε προγράμματος-εταιρείας από το φθηνότερο προς το ακριβότερο τιμολόγιο, επιβεβαιώνοντας ότι ο όποιος ανταγωνισμός είναι για την πλειονότητα μηνιαίας διάρκειας. Πάντως, για πρώτη φορά οι δύο φθηνότερες εταιρείες του Απριλίου παραμένουν στην ίδια κατάταξη και τον Μάιο.

Η πιο χαμηλή «πράσινη» κιλοβατώρα έρχεται από την ΕΛΙΝΟΪΛ, στα 9,5 λεπτά (με αύξηση πάντως 4,85% έναντι του Απριλίου, όταν διαμορφωνόταν στα 9,06 λεπτά, ενώ τον Μάρτιο ήταν αισθητά χαμηλότερη, στα 8,182 λεπτά). Την πρώτη πεντάδα με τις χαμηλότερες τιμές συμπληρώνουν οι Volterra (με 9,9 λεπτά, αμετάβλητη σε σχέση με τον Απρίλιο), Elpedison (με 9,968 λεπτά, μειωμένη κατά 9,42% έναντι του Απριλίου), Solar Energy (με 10,085 λεπτά, μειωμένη κατά 4,49% συγκριτικά με τον Απρίλιο) και Ήρων (με 10,118 λεπτά, μειωμένη κατά 12,43% έναντι του Απριλίου).

Η κυρίαρχη στην αγορά ΔΕΗ βρίσκεται στις πιο ακριβές εταιρείες (με 10,656 λεπτά έως 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης, αν και μειωμένη κατά 2,39% σε σχέση με τον Απρίλιο), ενώ και η ρήτρα (μηχανισμός διακύμανσης) έχει ενεργοποιηθεί προς τα κάτω για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Η έκπτωση στη βασική τιμή «επέστρεψε» στο 10% (από 15% τον Απρίλιο, 10% τον Μάρτιο και 20% το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου). Σε αυτή την κατηγορία τιμολογίων η ΔΕΗ είναι η μόνη που προσφέρει μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο (7,866 λεπτά/κιλοβατώρα).

Τα πάγια γενικά παραμένουν αυξημένα και διαμορφώνονται από 3,50 έως 5 ευρώ τον μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και τα μπλε-σταθερά τιμολόγια διατηρούνται σε πιο υψηλά επίπεδα έναντι των υπόλοιπων τιμολογίων, τα δύο πιο οικονομικά είναι φθηνότερα και από εκείνα του ειδικού τιμολογίου, καθώς διαμορφώνονται σε 8,8 λεπτά (Volton) και 8,9 λεπτά (Elpedison).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.