13.5.24

Ζητήματα κυριαρχίας θέτει στον Μητσοτάκη ο Ερντογάν...



Με μια επικοινωνιακή καταιγίδα, η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τις παρενέργειες, διπλωματικές και πολιτικές, της επίσκεψης του Κ. Μητσοτάκη στην Αγκυρα, ανεπιτυχώς, όμως, όπως φαίνεται από την εξέλιξη των πραγμάτων. Η συνέντευξη καλών προθέσεων του Ελληνα πρωθυπουργού στη «Milliyet» δεν ήταν αρκετή...

για να αντισταθμίσει το επιθετικό μήνυμα του Τ. Ερντογάν, ο οποίος με συνέντευξη στην «Καθημερινή» διαμήνυσε ότι πρέπει να τεθούν υπό διαπραγμάτευση και «ζητήματα κυριαρχίας» της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο Γ. Γεραπετρίτης, με συνέντευξη στη «Βραδυνή», τόνισε ότι «θέματα κυριαρχίας δεν μπορούν να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου», εντούτοις η «κανονικότητα» με την οποία ήθελε να περιβάλει η κυβέρνηση τη σημερινή επίσκεψη γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Και εκεί που με τις προηγούμενες συνεντεύξεις και δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών (Alpha, ΣΚΑΪ κ.ά.) το ταξίδι στην Αγκυρα παρουσιαζόταν σαν επαφή ρουτίνας μεταξύ γειτόνων, γίνεται τώρα αντιληπτό πως ανοίγει ένας νέος κύκλος τουρκικών αξιώσεων. Και με διαρροές κυβερνητικών πηγών υπογραμμίζονται τα θετικά της προσέγγισης έως τώρα, για τη μείωση των παραβιάσεων και παραβάσεων, τις μεταναστευτικές ροές, τις τουρκικές επισκέψεις στα ελληνικά νησιά με σύντομη βίζα και το ζητούμενο από ελληνικής πλευράς οι διαφωνίες να μην οδηγούν σε κρίσεις.

Το πρώτο ερώτημα που εγείρεται τώρα είναι αν τα δύσκολα θέματα που πρόκειται να συζητήσουν Ερντογάν - Μητσοτάκης εξαντλήθηκαν μέσω των συνεντεύξεων, κάτι που βεβαίως δεν συνεπάγεται διμερή κανονικότητα. Ομως, στην περίπτωση που υπάρξει συνέχεια επάνω στον καμβά που διαμόρφωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, η επικείμενη συνάντηση μπορεί και να σηματοδοτήσει επιστροφή στην «αντικανονικότητα» και στα ταραγμένα νερά του 2022.
«Πακέτο» για δύο

Για το ένα και μοναδικό θέμα που δηλώνει η Αθήνα ότι μπορεί να μπει σε διάλογο και κατόπιν σε διαπραγμάτευση, οι θαλάσσιες ζώνες (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα), ο Τ. Ερντογάν δήλωσε χωρίς περιστροφές: «Η λύση εδώ είναι ξεκάθαρη, η λύση είναι να συμμορφωθούμε με το διεθνές δίκαιο και να το κάνουμε βιώσιμο. Εφόσον δεν το αποφεύγουμε, δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε μαζί. Οπως γνωρίζετε, υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται ως πακέτο. Δεν πρέπει να αγνοούμε άλλα αμφιλεγόμενα σημεία εστιάζοντας σε μία και μόνο διαφορά. Οταν λέμε ότι καταλήξαμε σε μια συνολική λύση, δεν πρέπει να μεταφέρουμε προστριβές στις μελλοντικές γενιές».

Και περαιτέρω για να φωτίσει το πακέτο έτσι όπως το εννοεί, ο πρόεδρος της Τουρκίας, εξ αφορμής της ελληνικής εξαγγελίας για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων, λέει τα εξής: «Ολοι γνωρίζουν πόσο ευαίσθητοι είμαστε, ως Τουρκία, για το περιβάλλον. Ωστόσο, δεν θα ήταν σωστό να το δούμε αυτό ως ένα εύχρηστο κάλυμμα και να προσπαθήσουμε να κρύψουμε πίσω του άλλες αμφιλεγόμενες καταστάσεις. Κάθε ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται στο δικό του πλαίσιο. Πράγματι, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των παράκτιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, όπως το Αιγαίο, μεταξύ άλλων και σε περιβαλλοντικά θέματα. Από την άλλη πλευρά, όλοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί de facto καταστάσεις σε αυτή τη γεωγραφία». Ουσιαστικά, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να ανακαλέσει το σχέδιο για τα θαλάσσια πάρκα, παρότι το ένα είναι στις Κυκλάδες και το άλλο στο Ιόνιο.

Συνολικά, για τη διευθέτηση ο Τ. Ερντογάν θεωρεί ότι «η έγερση ζητημάτων κυριαρχίας δεν είναι μια κατάσταση που βλάπτει το έδαφος του διαλόγου και εμποδίζει την πρόοδό του. Μπορούμε να προστατεύσουμε αυτό το έδαφος υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και να διασφαλίσουμε την πρόοδο. Τα θέματα αυτά έχουν ήδη μια ιδιαίτερη θέση στον κατάλογο των θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Μπορούμε να συζητήσουμε τα ζητήματα αυτά με μια προοπτική που απέχει από τετελεσμένα και υιοθετώντας μια προσέγγιση που πιστεύει στη λύση». Δεν γίνεται αναφορά στη Χάγη αλλά σε διμερή συζήτηση, χωρίς μάλιστα να υπονοείται κάποιας μορφής διαιτησία.

EΦ.ΣΥΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: