2.5.24

Κόκκινες κάρτες για έξι υπουργούς...



Με τούτα και με κείνα φτάσαμε στις άγιες μέρες.

Ευκαιρία για τα κόμματα και τους πολιτικούς να κάνουν ένα διάλλειμα – αν και δεν το βλέπω – πριν… εφορμήσουν στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές...

Βλέπετε δεν είναι κι εύκολη η δοκιμασία για τους κυβερνώντες να βρεθούν σε εκκλησίες και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Λίγο οι αντιδράσεις για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – ελπίζω οι ιερείς να μην συνδράμουν τους ακραίους – λίγο η ακρίβεια, όλο και κάποιο άγχος για διαμαρτυρίες και επικρίσεις υπάρχει.

Αν μάλιστα οι βουλευτές και οι υπουργοί έχουν υπόψη τους την εικόνα που καταγράφουν οι ποιοτικές έρευνες – φτάνουν και στο Μαξίμου αυτές – για το πώς κρίνουν την κυβέρνηση οι πολίτες, μάλλον θα αποφύγουν τις πολλές βόλτες.

Να σας το πω με απλά λόγια: Δεν υπάρχουν κυβερνητικές ενέργειες, για τις οποίες ο κόσμος έχει θετική γνώμη.

Μόνο μεμονωμένα πράγματα και με περιορισμένη απήχηση. Για παράδειγμα η αύξηση του βασικού μισθού ή το μπόνους στους δημόσιους υπαλλήλους. Και αυτά, μη νομίζετε, δεν συγκινούν πολλούς.

Τουναντίον οι ποιοτικές έρευνες – τα focus group, που λένε – δείχνουν ότι ο κόσμος έχει πλέον μία δυσφορία για την αλαζονεία της κυβέρνησης, μία απογοήτευση για την αναποτελεσματικότητα που δείχνουν οι περισσότεροι υπουργοί, ως ένα βαθμό και ο πρωθυπουργός πλέον, αλλά και οργή για το κράτος και τη δικαιοσύνη, με αιχμή βεβαίως τα Τέμπη.

Επικίνδυνο πολιτικό και κοινωνικό μείγμα συνιστά όλο αυτό.

Το οποίο μείγμα οδηγεί πολλούς πολίτες να ψάχνουν μία «αντισυστημική» ψήφο στις ευρωεκλογές.

Γι’ αυτό ανεβαίνουν ο Βελόπουλος και η Κωνσταντοπούλου, λένε οι έρευνες, καθότι και οι δύο, έστω με διαφορετικό πολιτικό περιεχόμενο, εκφράζουν αυτή τη γενική απόρριψη στις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις.

Μάλιστα, εδώ είναι και η… τύχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κασσελάκης δεν θεωρείται παραδοσιακός πολιτικός κι έτσι καταφέρνει να έχει άνοδο, έστω και μικρή.

Αντιθέτως ο κίνδυνος είναι για τη ΝΔ φυσικά, ενώ και το ΠΑΣΟΚ ένα πρόβλημα το έχει. Κι αυτό διότι στις ηλικίες μέχρι τα 65 έχει κακές επιδόσεις. Μόλις μπουν στο δείγμα οι 65 και άνω κάπως ισορροπεί, αλλά και πάλι καθαρά πίσω από τον δεύτερο και μάλλον πιο κοντά στον τέταρτο – τον Βελόπουλο.

Κόκκινες κάρτες για έξι

Οι τελευταίες πληροφορίες από την αξιολόγηση των υπουργών, ενόψει ανασχηματισμού μετά τις ευρωεκλογές, λένε ότι είναι… «κομμένοι» έξι.

Πρώτο σημείο: Όταν λέμε κομμένοι, εννοούμε κομμένοι, όχι για ροτέισον – κοινώς φεύγουν, δεν πάνε σε άλλο υπουργείο.

Δεύτερο σημείο: Οι «έξι» είναι χωρισμένοι τρόπον τινά, σε δύο ομάδες. Τρεις και τρεις. Η πρώτη ομάδα βλέπει κόκκινη επειδή είναι αναποτελεσματική. Η δεύτερη επειδή δεν τα πάει καθόλου καλά με το Μαξίμου.

Το εάν είναι στην εξάδα και ένας υπουργός με έντονο επικοινωνιακό αποτύπωμα, αλλά με ενέργειες που έχουν «τρελάνει» το Μαξίμου – και τα… «πηγαδάκια» της πολιτικής και δημοσιογραφικής πιάτσας – δεν το γνωρίζω.

Kάλχας - Το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια: