Εντονα αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην επικοινωνιακή κίνηση του Κυρ. Μητσοτάκη να απευθυνθεί στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μεταθέτοντας στις Βρυξέλλες την ευθύνη για την ακρίβεια στη χώρα μας...
Σε μία επικοινωνιακή κίνηση με στόχο την προσπάθεια μετάθεσης των κυβερνητικών ευθυνών για το ζήτημα της αντιμετώπισης της ακρίβειας (που φθείρει την κυβέρνηση) προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας σχετική επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την ώρα που ο ίδιος κλιμακώνει την προεκλογική δραστηριότητά του για την εκλογική μάχη της 9ης Ιουνίου.
Με την επιστολή του αυτή ο πρωθυπουργός θέλει να εξυπηρετήσει το κυβερνητικό αφήγημα ότι η ακρίβεια και η κερδοσκοπία είναι εισαγόμενες και ότι μόνο με ευρωπαϊκά εργαλεία μπορούν να αντιμετωπιστούν, με εμφανή στόχο η ελληνική κυβέρνηση να επιχειρηθεί να βγει από το κάδρο των ευθυνών.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυρ. Μητσοτάκης στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, που δημοσιεύτηκε στο «Πρώτο Θέμα», κάνει λόγο για «την ανάγκη για την περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ενιαίας Αγοράς στο πολιτικά κρίσιμο πεδίο της προστασίας των καταναλωτών και των εισοδημάτων τους», προσθέτοντας ότι «η πρόσφατη πληθωριστική κρίση, που οδήγησε σε σημαντική διάβρωση της αγοραστικής δύναμης των Ευρωπαίων πολιτών, ανέδειξε την ασύμμετρη δύναμη που έχουν πολυεθνικοί κολοσσοί ως προς τη διαφοροποιημένη τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν έναντι μεμονωμένων κρατών-μελών, αλλά και την αναξιοποίητη συλλογική δύναμη της Ενωσής μας».
Στο ίδιο πλαίσιο προτείνει: «Τον εμπλουτισμό του Ενωσιακού Δικαίου περί προστασίας του ανταγωνισμού με διατάξεις που παρέχουν νέα εργαλεία και εξουσίες στις εθνικές αρχές ανταγωνισμού, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των αδικαιολόγητων TSCs» και «την απαγόρευση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στις σχέσεις μεταξύ προμηθευτών και λιανοπωλητών που εδράζονται στη διάκριση μεταξύ των λιανοπωλητών ανάλογα με τον τόπο εγκατάστασής τους και την εθνική αγορά που εξυπηρετούν και ειδικότερα σε πρακτικές που εμποδίζουν το παράλληλο εμπόριο και τις διασυνοριακές παθητικές πωλήσεις».
Η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στ. Κασσελάκης, μιλώντας για την επιστολή του πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Κομισιόν, ανέφερε: «Να της πει τι; Να τη ρωτήσει γιατί τα βασικά αγαθά στην Ελλάδα είναι πιο ακριβά από τη Γερμανία και τη Γαλλία; Ας στείλει την επιστολή εκεί που πρέπει: στον εαυτό του».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε ότι «ο τίτλος της κωμωδίας είναι “Επιστολή στη Φον ντερ Λάιεν”», υπογραμμίζοντας πως «τον Ιούνιο στην πρώτη του συνέντευξη, όταν είχε εκλεγεί πρωθυπουργός με 41%, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν θα επιτρέψει η Ελλάδα να γίνει η μπανανία των πολυεθνικών που κερδοσκοπούν στην πλάτη του ελληνικού λαού. Και σήμερα αποδέχεται ότι είναι μπανανία; Αποδέχεται ότι είναι ανίκανος να ποδηγετήσει τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, στέλνοντας επιστολή-επικοινωνιακό σωσίβιο στην κ. Φον ντερ Λάιεν».
«Δογματική απόρριψη»
Ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισήμανε (ΑΝΤ1) ότι «πρέπει ο ελληνικός λαός να τους στείλει μια επιστολή μεγάλη στις 9 του Ιούνη στις ευρωεκλογές και να καταδικάσει αυτή την πολιτική». Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, τόνισε πως «η Ελλάδα παραμένει σταθερά στις χειρότερες θέσεις σε σχέση με τον πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, είμαστε ξανά στη 2η χειρότερη θέση», σημειώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι είναι άμοιρος ευθυνών για την ακρίβεια και αντιδρά με υποκριτικές επιστολές. Χρειάζονται άμεσα κυβερνητικές παρεμβάσεις εδώ και τώρα στην αγορά, κάτι που δογματικά η κυβέρνηση απορρίπτει».
Εφ.Συν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου