16.5.24

Διεθνής διάσκεψη για την ειρήνη από Τσίπρα και Ζάεφ...



Σημαντική πρωτοβουλία, που θα τονίζει κάθε χρόνο από εδώ και στο εξής τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών, πήραν τελικά από κοινού ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ στον απόηχο των τελευταίων ημερών και με τα όσα συμβαίνουν σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία και αφού προηγήθηκε την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους...

Το «Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας» και το «Ιδρυμα Ζόραν Ζάεφ» θα διοργανώσουν σε έναν μήνα και συγκεκριμένα το διήμερο 17-18 Ιουνίου -το οποίο συμπίπτει με την επέτειο έξι χρόνων από την υπογραφή της Συμφωνίας- μια «Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Ωδείο Αθηνών και θα περιλαμβάνει 8 πάνελ συζήτησης, δύο θεματικές για τα Βαλκάνια και δύο για τις περιφερειακές εξελίξεις και τον ρόλο των διεθνών οργανισμών για την προώθηση της ειρήνης.

Μία θεματική θα αφορά την κλιματική κρίση και την πράσινη ατζέντα, μία τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία και δύο θα αφορούν το μέλλον της Ευρώπης και την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς.

Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν προσωπικότητες από τον διεθνή, τον ευρωπαϊκό, τον βαλκανικό χώρο και την ευρύτερη περιοχή, πρώην πρόεδροι, πρωθυπουργοί και υπουργοί, Ευρωπαίοι επίτροποι, ακαδημαϊκοί, διακεκριμένοι επιστήμονες, διευθυντές Ινστιτούτων κ.ά.

Φιλοδοξία των συνδιοργανωτών είναι η «Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» να λαμβάνει χώρα σε ετήσια βάση, κάθε Ιούνιο, στην επέτειο της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών, και να αποτελεί μια σταθερή πρωτοβουλία για τη διαρκή υποστήριξη και την εφαρμογή της, δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ειρήνης απέναντι στον εθνικισμό που τόσο επικίνδυνος έχει αποδειχτεί στα Βαλκάνια, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης θα απονέμεται κάθε χρόνο ένα βραβείο ειρήνης, το «Βραβείο των Πρεσπών», σε μια προσωπικότητα για την προσφορά της στην ειρήνη. Το πρώτο βραβείο θα απονεμηθεί φέτος στον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, για την πολύχρονη προσφορά του στην ειρήνη.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία βγάζει από το διακρατικό κάδρο τη Συμφωνία και την επαναφέρει στο πλαίσιο της διεθνούς επικαιρότητας, θέλοντας έτσι να στείλει ένα μήνυμα τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βόρεια Μακεδονία για τη σημασία της. Υπενθυμίζεται ότι τόσο το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών όσο και το ΝΑΤΟ έχουν αντιδράσει στα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα με την ορκωμοσία της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι προσηλωμένοι στη Συμφωνία όπως αυτή υπογράφτηκε από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών πριν από έξι χρόνια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: