Ζητούν να διερευνήσει τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά δημοσιογράφων...
Μόλις τρεις ημέρες μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, που καλεί το Ισραήλ να σταματήσει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα και μετά και το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας, όπως και τριών ηγετών της Χαμάς, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) στρέφονται επίσης κατά του Τελ Αβίβ.
Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα κατέθεσαν νέα προσφυγή ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου «για εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει το Ισραήλ εναντίον δημοσιογράφων» και ζητούν από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ να «ερευνήσει τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί εναντίον τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιων δημοσιογράφων από τις 15 Δεκεμβρίου 2023 έως τις 20 Μαΐου 2024».
Σύμφωνα με την Οργάνωση, περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι στη Γάζα «έχουν σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό» και διευκρινίζει ότι πρόκειται για την τρίτη προσφυγή της στο ΔΠΔ με έδρα τη Χάγη για τον θάνατο δημοσιογράφων, μετά την πρώτη που κατατέθηκε στις 31 Οκτωβρίου και τη δεύτερη στις 22 Δεκεμβρίου.
Η σημερινή προσφυγή αναφέρεται «σε οκτώ επιπλέον περιπτώσεις Παλαιστίνιων δημοσιογράφων (που σκοτώθηκαν) και ενός ρεπόρτερ που τραυματίστηκε» «κατά την άσκηση του έργου τους», προσθέτουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Επίσης, στις αρχές Ιανουαρίου ο εισαγγελέας του ΔΠΔ είχε δηλώσει ότι στην έρευνά του για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας εξετάζει και τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί εναντίον δημοσιογράφων.
Η ΜΚΟ επισημαίνει ότι «διαθέτει λογικά στοιχεία που μας κάνουν να πιστέψουμε ότι κάποιοι από αυτούς τους δημοσιογράφους ήταν θύματα σκόπιμων φόνων και οι υπόλοιποι (θύματα) σκόπιμων επιθέσεων του ισραηλινού στρατού εναντίον αμάχων».
«Αυτοί που σκοτώνουν δημοσιογράφους επιτίθενται στο δικαίωμα του κοινού στην πληροφόρηση, το οποίο είναι ακόμη πιο ζωτικής σημασία σε περιόδους συγκρούσεων», επισήμανε ο Αντουάν Μπερνάρ, δικηγόρος της οργάνωσης. Η προσφυγή των RSF αφορά μεταξύ άλλων και δύο δημοσιογράφους του al Jazeera, τον Χάμζα Νταντούχ και τον Μουστάφα Θουράγια, που σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητό τους έγινε στόχος πλήγματος στον νότιο Λίβανο.
Ο ισραηλινός στρατός έχει απαντήσει ότι οι δύο δημοσιογράφοι «πετούσαν drones τα οποία αποτελούσαν άμεση απειλή για τα ισραηλινά στρατεύματα» και τους έχει χαρακτηρίσει «τρομοκρατικούς πράκτορες», κατηγορίες που έχουν απορρίψει οι οικογένειες και ο εργοδότης τους.
Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων με έδρα τη Νέα Υόρκη, τουλάχιστον 107 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο στη Γάζα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου