12.4.24

H κυβέρνηση γνώριζε για το ξυλόλιο από τις 3 Μαΐου...

Παρουσιάστηκαν έγγραφα από την πρώτη έκθεση πραγματογνωμοσύνης που διενεργήθηκε με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας και η οποία ξεκίνησε στις 2/3/2023 και παραδόθηκε τον Ιούνιο του 2023...

Σύμφωνα με τα έγγραφα του Χημείου του Κράτους, στο οποίο και εστάλησαν τα δείγματα που ελήφθησαν, μεταξύ των ουσιών που ταυτοποιήθηκαν ήταν και το ξυλόλιο. Αναφέρει ότι τα δείγματα ελήφθησαν από την Χημική Υπηρεσία Λάρισας, στις 29/3/2023, ένα μήνα μετά το δυστύχημα, και παρελήφθησαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους στις 6/4/2023. 

Σύμφωνα με το έγγραφο, στα δείγματα από την εξωτερική επιφάνεια της εμπορικής αμαξοστοιχίας ταυτοποιήθηκαν, εκτός άλλων, κυκλικά μεθυλοσιλοξάνια και ξυλόλιο, ενώ στο δεύτερο δείγμα, το οποίο ελήφθη επίσης στις 29/3/2023 και ήταν μέρος από τον υαλοβάμβακα της πρώτης ηλεκτράμαξας της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας, ταυτοποιήθηκε, επίσης ξυλόλιο.

Την ύπαρξη ξυλολίου επιβεβαιώνουν ακόμη τέσσερα έγγραφα, τα οποία αποδεικνύουν ότι οι αρχές, ήξεραν από τις 3 Μαΐου την ταυτοποίηση του ξυλόλιου. Μέχρι σήμερα, οι αρχές και η κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι δεν γνώριζαν.

Ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο του ρεπορτάζ είναι ότι, σύμφωνα με την έκθεση, ότι από τις ηλεκτράμαξες των δύο τρένων, ανακτήθηκε το καταγραφικό μόνον της εμπορικής αμαξοστοιχίας, καθώς αυτό της επιβατικής, όπως σημειώνεται δεν βρέθηκε ποτέ και πως από την ανάλυση του καταγραφικού διαπιστώθηκε ότι «το συγκεκριμένο καταγραφικό ήταν απενεργοποιημένο από τις 19/06/2018, όταν ήταν και η τελευταία ημερομηνία καταγραφής δεδομένων».

«Δεν λειτουργούσαν τα συστήματα ασφαλείας»

Η έκθεση είναι καταπέλτης και για τα συστήματα ασφαλείας, καθώς επισημαίνει ότι δεν λειτουργούσαν στο σημείο όπου έγινε το δυστύχημα. Όπως αναφέρεται, «τα συστήματα ελέγχου κατάληψης πεδίων γραμμής και η φωτοσήμανση αυτών, ενώ ήταν εγκατεστημένα, δεν λειτουργούσαν», με συνέπεια «να μην λειτουργεί επίσης και το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας Λάρισας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει Κεντρικός Χειριστής που να επιτηρεί τον Σταθμάρχη Λάρισας και να μπορεί να παρέμβει, σε περίπτωση λανθασμένων χειρισμών. Σε περίπτωση δυσλειτουργίας ή βλάβης του συστήματος ελέγχου κατάληψης πεδίου γραμμής, για να μην διακινδυνεύσει η ασφάλεια των συρμών, τα πεδία “μπαίνουν”, αυτόματα σε κατάσταση κατειλημμένου και φωτοσημαίνονται ερυθρά, έως ότου αρθεί η βλάβη. Για το λόγο αυτό η κίνηση των συρμών, στο συγκεκριμένο κομμάτι σιδηροδρομικής γραμμής, γίνονταν με εντολή υπέρβασης ερυθρών φωτοσημάτων, από τον εκάστοτε σταθμάρχη».

Και προσθέτει ένα σημαντικό στοιχείο, που αποδεικνύει ότι αν λειτουργούσαν τα συστήματα ασφαλείας, θα είχε αποφευχθεί το δυστύχημα: «Ο μηχανοδηγός, είναι αναγκασμένος, με εντολή σταθμάρχη, να κινείται κατά παράβαση των κανόνων κυκλοφορίας συρμών. Η ύπαρξη λειτουργούντων ελεγχόμενων πεδίων γραμμής, ή ορθή φωτοσήμανση και η συμμόρφωση του μηχανοδηγού με τους κανόνες κυκλοφορίας συρμών, θα απέτρεπαν το συμβάν».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: