7.4.24

Επίθεση με drones στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια...



Αξιωματούχοι στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που ελέγχεται από τη Ρωσία, δήλωσαν ότι η τοποθεσία δέχτηκε σήμερα επίθεση από ουκρανικά στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στον θόλο της έκτης μονάδας ισχύος του εργοστασίου...


Σύμφωνα με τις αρχές του εργοστασίου, δεν υπήρξαν κρίσιμες ζημιές ή θύματα και τα επίπεδα ραδιενέργειας στο εργοστάσιο ήταν φυσιολογικά μετά τα χτυπήματα.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι οι εμπειρογνώμονές της είχαν ενημερωθεί για την επίθεση με drone και ότι «μια τέτοια έκρηξη είναι σύμφωνη με τις παρατηρήσεις του ΔΟΑΕ».


Χωρίς να επιρρίπτει ευθύνες, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πυρηνικής επιτήρησης του ΟΗΕ, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, προειδοποίησε για τους κινδύνους για την ασφάλεια από τέτοιες επιθέσεις.
«Καλώ να απόσχουμε από ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τις 5 αρχές του ΔΟΑΕ και θέτουν σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια», είπε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X.

Το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής έχει παγιδευτεί στα πυρά από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία το 2022 και κατέλαβε το εργοστάσιο λίγο αργότερα. Ο ΔΟΑΕ έχει εκφράσει επανειλημμένα ανησυχία για τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, εν μέσω φόβων για πιθανή πυρηνική καταστροφή. 
Οι έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου έχουν κλείσει εδώ και μήνες, αλλά εξακολουθεί να χρειάζεται ισχύ και

εξειδικευμένο προσωπικό για να λειτουργήσει σημαντικά συστήματα ψύξης και άλλα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Επίσης την Κυριακή, τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στη βορειοανατολική περιοχή Χάρκοβο της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Oleh Syniehubov.

Στη Ρωσία, ένα κορίτσι έχασε τη ζωή του και άλλα τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν όταν τα συντρίμμια ενός ουκρανικού drone έπεσαν σε αυτοκίνητο που μετέφερε μια οικογένεια έξι ατόμων στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας που συνορεύει με την Ουκρανία, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: