6.4.24

Κράτος ή (και) παρακράτος;...


 Παρακολουθεί “εσωτερικούς εχθρούς” και περιφρονεί τα δικαστήρια…
Τα σύγχρονα κράτη έχουν υπηρεσίες ασφαλείας. Οι οποίες, μεταξύ άλλων, κάνουν παρακολουθήσεις. Για να αποτρέψουν την (ενδεχόμενη) παράνομη δράση επικίνδυνων προσώπων, που μπορεί να βλάψει τα συμφέροντα τη χώρας. Αυτή είναι η βασική αποστολή τους...

Είναι επικίνδυνο πρόσωπο ο αρχηγός ενός κόμματος; Μπορούν να βλάψουν τα συμφέροντα της χώρας υπουργοί, αρχηγοί του στρατεύματος και δημοσιογράφοι που ερευνούν σκανδαλώδεις υποθέσεις;

Για τη διαβόητη ΕΥΠ και τους χειριστές των παράνομων λογισμικών, ναι. Αυτούς παρακολουθούσε, άρα ήταν «επικίνδυνοι».



Αυτό το σκάνδαλο κρατάει κοντά δύο χρόνια. Η αποκαλυφθείσα παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ υποχρέωσε τον πρωθυπουργό να απομακρύνει, ως πολιτικό υπεύθυνο, το γραμματέα του και ανιψιό του. Έκτοτε συντελούνται δύο παράλληλα σκάνδαλα:

Πρώτον, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του απαγορεύουν στην αρμόδια αρχή (ΑΑΔΕ) να ενημερώσει τον κ. Ανδρουλάκη για τους λόγους της παρακολούθησής του. Ψήφισαν ειδικό νόμο για να επιβάλλουν την απαγόρευση.


Δεύτερον, η διερεύνηση της υπόθεσης από τη δικαιοσύνη έχει βαλτώσει. Παρά τις διαβεβαιώσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κανένα αποτέλεσμα. Ο κ. Ντογιάκος συνταξιοδοτήθηκε και οι διαβεβαιώσεις του μέχρι σήμερα έχουν πάει περίπατο. Δεν γνωρίζουμε αν οι ερευνώντες (;) εισαγγελείς έχουν βρει κάτι ή αν η υπόθεση έχει πάει στο αρχείο, δηλαδή στις ελληνικές καλένδες.

Όμως, έχουμε και δικαστήρια που κάνουν αυτό για το οποίο έχουν συσταθεί, δηλαδή την υπεράσπιση του κράτους δικαίου. Όπως το Συμβούλιο της Επικρατείας, που πέταξε στα σκουπίδια την κυβερνητική απαγόρευση και ουσιαστικά διατάσσει την αρμόδια αρχή να ενημερώσει τον παρακολουθηθέντα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Όταν το ανώτατο δικαστήριο κηρύσσει αντισυνταγματικό ένα νόμο, η κυβέρνηση που τον ψήφισε δέχεται ένα ηχηρό χαστούκι. Και έχει υποχρέωση να συμμορφωθεί.

Όμως, για την παρούσα κυβέρνηση αυτά δεν ισχύουν. Με στοχευμένες διαρροές δείχνει ότι θα προσπαθήσει να εμποδίσει ξανά την ενημέρωση του κ. Ανδρουλάκη από την ΑΔΑΕ, με το πρόσχημα ότι η απόφαση θα ληφθεί από την ολομέλεια, εννοώντας κάποια μέλη της με φιλοκυβερνητικά αισθήματα.

Όμως, τέτοια τερτίπια προδίδουν πανικό. Ουδείς μπορεί να παρακάμψει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, πόσο μάλλον μέλη μιας Ανεξάρτητης Αρχής που έχουν ως βασική αποστολή τους την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών στις επικοινωνίες τους.

Αυτά δεν ταιριάζουν σε σύγχρονο κράτος. Το κράτος δεν παρακολουθεί αρχηγούς κομμάτων ούτε περιφρονεί αποφάσεις δικαστηρίων. Αυτά μόνο το παρακράτος «δικαιούται» να τα κάνει. Αν ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ ηγούνται κράτους και όχι παρακράτους, πρέπει να αφήσουν κατά μέρος την υπονόμευση των αρχών του κράτους δικαίου. Τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-και μαζί του όλη η Ελλάδα- πρέπει να μάθει, επιτέλους, γιατί η ΕΥΠ τον παρακολουθούσε.

Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα, όχι βασίλειο του 17ου αιώνα, στο οποίο ο Λουδοβίκος αναφωνούσε «L’ etat c’ est moi»( «το κράτος είμαι εγώ»…

YΓ: Είναι θλιβερό να ακούς υπουργούς, όπως ο κ. Χατζηδάκης, να υποστηρίζουν την απαγόρευση στην ενημέρωση. Και είναι θλιβερό διότι ο υπουργός αυτός ήταν μεταξύ των θυμάτων, ήταν παρακολουθούμενος!

Δεν τον ενδιαφέρει να μάθει γιατί; Πώς μπορεί να συνεχίσει να είναι δημόσιο πρόσωπο κουβαλώντας ένα τέτοιο στίγμα; Δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική και προσωπική του αξιοπρέπεια;

Γιωργος Καρελιας 

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: