Ξεχείλισε η οργή των συγγενών των θυμάτων αλλά και επιζώντων της πολύνεκρης πυρκαγιάς στο Μάτι, κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα στην ΕΣΗΕΑ, μια μέρα μετά την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε ένοχους 6 από τους 21 κατηγορούμενους, αλλά με εξαγοράσιμες ποινές...
Όπως έκαναν σαφές έχουν πρόθεση να φτάσουν την υπόθεση στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και να ζητήσουν έλεγχο από την εισαγγελία για όσα έγιναν στη δίκη στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο.
«Η χθεσινή απαράδεκτη δικαστική απόφαση προκάλεσε σοκ στο πανελλήνιο. Κανείς δε μένει ασυγκίνητος όταν μαθαίνει κανείς ότι οι άνθρωποι που ευθύνονται για το θάνατο 104 ανθρώπων και άλλων 60 με τραύματα στο σώμα και την ψυχή. Κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος όταν ο εμπρηστής που προκάλεσε τη μεγαλύτερη καταστροφή μετά τον Β´ Παγκόσμιο πόλεμο καταδικάστηκε για αμέλεια και έφυγε ελεύθερος» ανέφερε η Έμυ Κροκίδη, κάτοικος του Νέου Βουτζά και πρόεδρος του εξωραϊστικού συλλόγου της περιοχής.
«Στις προθέσεις όλων είναι μια επιστολή στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, κατάθεση αναφοράς στη LIBE, προσπάθεια προσφυγής στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και αίτημα στην εισαγγελία να ελέγξει περαιτέρω όλα όσα έγιναν τόσο στη δίκη, όσο και μέχρι να φτάσουμε σε αυτή» ξεκαθάρισε η κ. Κροκίδη.
«Πώς μπορεί κάποιος να αποκαλεί το Μάτι τη μεγαλύτερη εθνική τραγωδία εν καιρώ ειρήνης και να είναι αυτό το αποτέλεσμα; Η απόφαση είναι ντροπιαστική» ανέφερε ο Νίκος Γιαννόπουλος, που έχασε τη μητέρα του στην πολύνεκρη πυρκαγιά.
«Η οργή μας δεν είναι συναισθητική μόνο, είναι βαθιά ρεαλιστική γιατί από την ίδια στιγμή του εγκλήματος αυτού υπήρξε οργιώδης προσπάθεια συγκάλυψης και ο καθένας προσπαθούσε να φορτώσει στον κόκορα τις ευθύνες του», τόνισε από την πλευρά του ο Γιάννης Οικονομίδης, συγγενής θύματος στο Μάτι.
«Το αποτέλεσμα το χθεσινό δεν ήταν έκπληξη. Ήταν όμως η απόλυτη ξεφτίλα σε ένα αποτέλεσμα δρομολογημένο για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες. Δε θέλουμε να καταδικαστούν αθώοι άνθρωποι, αλλά δε δεχόμαστε αυτή την κοροϊδία», τόνισε ακόμα.
«Έχω χάσει τέσσερις δικούς μου ανθρώπους. Θεωρώ ότι δεν δοκιμαστήκαμε μόνο εμείς στη δίκη, αλλά και ολόκληρη η Δικαιοσύνη. Νιώθουμε κακοποιημένοι, προδομένοι» τόνισε η Μαίρη Αβραμίδου, συγγενής θύματος. «Έχουμε χρέος απέναντι στους ανθρώπους μας να το πάμε μέχρι τέλους».
«Δεν βρισκόμαστε εδώ για να εκδικηθούμε. Δεν έχουμε το ρόλο του Ζορό. Αυτή η θλιβερή ιστορία ξεκίνησε το 2007 από την Ηλεία και τον στρατηγό άνεμο για να κορυφωθεί το 2018 με το φυσικό φαινόμενο. Η αντιμετώπιση στα νοσοκομεία εκείνη την ημέρα ήταν τραγική. Όλα αυτά πρέπει κάποτε να σταματήσουν. Πρέπει όποιος κάνει την παράβαση να τιμωρείται παραδειγματικά. Δεν θα προσφέρει ανακούφιση, αλλά για να ξέρουν πως σε ό,τι κάνουν έχουν από πίσω τους τον πέλεκυ», τόνισε ο εγκαυματίας Κώστας Χατζησταματίου.
«Δεν ξέρω ποιος έγραψε το κείμενο, αλλά στη δικιά μας την απόφαση δε χωράνε πολιτικά πρόσωπα. Κανένα κόμμα δεν αντιπροσωπεύει κανέναν από εμάς. Εμείς εκπροσωπούμε τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους μας. Όταν η Ένωση Δικαστών εκφράζει ανησυχία για λαϊκά δικαστήρια, δεν ξέρω αν το θυμάστε, όταν ξεκίνησε το δικαστήριο η έδρα μας είπε «εδώ μέσα θα είστε προσευχή». Το σεβαστήκαμε 18 μήνες, αν η Ένωση κρίνει από τη χθεσινή ημέρα ότι εμείς λαϊκίζουμε, δεν ξέρουν τι σημαίνει λαϊκισμός. Δυστυχώς η ελληνική δικαιοσύνη είναι αυτή που λαϊκίζει. Αν νομίζουν ότι με αυτές τις ανακοινώσεις θα κλείσουμε το στόμα μας κάνουν λάθος. Έχουμε δείξει απόλυτη ανοχή στην Ελληνική Δικαιοσύνη», σημείωσε από την πλευρά του ο Γιώργος Καϊρης, συγγενής θύματος.
Διερεύνηση αυτεπάγγελτης έφεσης ζητά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Μετά τις χθεσινές παρεμβάσεις κυβερνητικών προσώπων κατά της απόφασης, έσπευσε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, να ζητήσει από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών τη διερεύνηση αυτεπάγγελτης άσκησης έφεσης επί της πρωτόδικης απόφασης.
Στο μεταξύ, απαλλάσσεται, μετά την παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου, η πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, που εξέδωσε την πρωτόδικη απόφαση για το Μάτι από κάθε άλλη επαγγελματική υποχρέωση, ώστε μέσα στον Μάιο να έχει ολοκληρωθεί η καθαρογραφή της απόφασης για την τραγωδία.
Οι δικαστικές αρχές θέτουν στόχο ως το τέλος Μαΐου να είναι εφικτός ο προσδιορισμός της δευτεροβάθμιας δίκης όσο πιο γρήγορα γίνεται, καθώς η υπόθεση παραγράφεται σε δύο χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.