Έχουν περάσει σχεδόν έξι μήνες από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε την πιο πρόσφατη επίθεσή του στη Γάζα, η οποία έχει πλέον λάβει διαστάσεις γενοκτονίας. Ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει περισσότερους από 33.000 Παλαιστίνιους, έχει τραυματίσει περισσότερους από 75.000 και έχει καταστρέψει κτίρια και υποδομές αμάχων σε ολόκληρη τη λωρίδα...
Το Ισραήλ παραβιάζει επί του παρόντος τα προσωρινά μέτρα του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ) που ζητούν την προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, καθώς και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλεί σε κατάπαυση του πυρός.
Οι φρικαλεότητές του στη Γάζα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της αποικιοκρατίας των εποίκων του, η οποία παραβιάζει τις πιο βασικές διεθνείς νομικές αρχές και αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, όλες οι δηλώσεις καταδίκης είναι κενές περιεχομένου εάν δεν ακολουθούνται από πράξεις.
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όταν απειλείται η διεθνής ειρήνη και διαπράττεται γενοκτονία, τα κράτη και οι εταιρείες έχουν καθήκον να δράσουν. Μεταξύ των μέτρων στα οποία μπορούν να καταφύγουν είναι τα εμπάργκο ως μορφή οικονομικής πίεσης για να σταματήσουν τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.
Στην περίπτωση του Ισραήλ, τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα για να αναγκαστεί η χώρα να σταματήσει τις παραβιάσεις της και να προστατευτεί ο παλαιστινιακός λαός από περαιτέρω φρικαλεότητες.
Απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια
Κατά την εξέταση της νομικής υπόθεσης των εμπάργκο κατά του Ισραήλ, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε σε ποια πλαίσια εφαρμόζονται. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να ενεργούν όταν υπάρχει απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια — δηλαδή, λαμβάνουν χώρα παραβιάσεις που ξεπερνούν την κόκκινη γραμμή στον πυρήνα του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Από τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948, η οποία περιλάμβανε την απαλλοτρίωση και την εθνοκάθαρση του αυτόχθονου παλαιστινιακού λαού, οι ένοπλες συγκρούσεις δεν έχουν σταματήσει. Το εποικιστικό αποικιακό σχέδιο του Ισραήλ έχει οδηγήσει σε συνεχή παράπονα των Παλαιστινίων και άλλων πληθυσμών της περιοχής, προκαλώντας γεωπολιτικές εντάσεις και εχθροπραξίες.
Από την έναρξη της τελευταίας ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα τον Οκτώβριο, υπάρχουν συνεχείς φόβοι για περιφερειακή διάχυση. Πιο πρόσφατα, ο κίνδυνος διάδοσης του πολέμου αυξήθηκε από την θρασύτατη ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό — μια σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Είναι, πλέον, περισσότερο από σαφές ότι η παράταση των παρανομιών που διαπράττει το Ισραήλ αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Η θέση αυτή έχει επικυρωθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία έχει επανειλημμένα σημειώσει ότι η συνέχιση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, μεταξύ άλλων στα ψηφίσματα 67/23 του 2012 και 70/17 του 2015.
Στην απόφασή του το 2004 σχετικά με την υπόθεση του ισραηλινού «διαχωριστικού τείχους», το ΔΔ δήλωσε επίσης ότι οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ συνιστούν απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.
Γενικότερα, το έγκλημα του απαρτχάιντ αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια σύμφωνα με τη Σύμβαση για την Πρόληψη του Απαρτχάιντ (PDF). Η γενοκτονία, η επίθεση που χρησιμοποιείται για την καταστολή της αξίωσης ενός λαού για αυτοδιάθεση και ο αποικισμός θεωρούνται επίσης απειλές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί για όλα αυτά.
Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο της Shahd Hammouri, πατήστε ΕΔΩ...
Πηγή: Al Jazeera
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου