Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων στην Ελλάδα, μετά την προκλητική ενέργεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να παρακάμψει το άρθρο 16 με σχετικό εκτρωματικό νομοσχέδιο: ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στους ιδιώτες και υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τη δημόσια Παιδεία, με μείωση της χρηματοδότησης και προβλέψεις για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων...
Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της κυβέρνησης, η οποία παραβίασε το Σύνταγμα κλείνοντας τα αυτιά της στις ενστάσεις συνταγματολόγων, καθώς και στις μαζικές και σφοδρές αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Με τον δρόμο στρωμένο λοιπόν, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε αίτημα για την ίδρυση της πρώτης ιδιωτικής ιατρικής σχολής. Η υπό σύσταση σχολή ακούει στην επωνυμία «University of Nicosia Greece Branch Medical Limited» και αποτελεί κοινή προσπάθεια της «HELLENIC HEALTHCARE HOLDING 3 (CYPRUS) LIMITED» (HH3) και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Όπως αναφέρει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η «University of Nicosia Greece Branch Medical Limited» έχει ως καταστατικό σκοπό την ίδρυση και λειτουργία Ιατρικής Σχολής στην Αθήνα.
Σημειώνεται επίσης, ότι η HH3 έχει έδρα στην Κύπρο και ανήκει στο γνωστό αμερικανικό hedge fund CVC Capital Partners, που ελέγχει έξι μεγάλα νοσοκομεία της χώρας και το 10% της ΔΕΗ. Ειδικότερα, ο όμιλος της CVC ελέγχει τις εξής έξι μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες: Υγεία, Μetropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General, Λητώ, Creta Inter Clinic. Για την ακρίβεια τις εξαγόρασε και έγινε ο μεγαλύτερος παίκτης στον χώρο της υγείας στη χώρα.
Με αυτόν τον προνομιακό ρόλο θέλει τώρα να μπει και στον πανεπιστημιακό χώρο, βάζοντας μπροστά το ίδρυμα της Κύπρου ώστε να πάρει την άδεια, ενώ οι νοσοκομειακές του μονάδες θα αποτελέσουν τον κράχτη για τις εγγραφές, καθώς θα παρέχεται πρακτική άσκηση σ’ αυτές. Ιδανικοί οικονομικοί όροι και για τους δυο εταίρους της συμφωνίας στο περιβόλι της Ελλάδας.
Η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Έγκριση της συγκέντρωσης που αφορά στην απόκτηση κοινού ελέγχου από την εταιρία με την επωνυμία «HELLENIC HEALTHCARE HOLDING 3 (CYPRUS) LIMITED» και τον οργανισμό ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Π.Λ. Πανεπιστήμιο Λευκωσίας» επί (α) της υπό σύσταση εταιρίας με την επωνυμία «University of Nicosia Greece Branch Medical Limited» και (β) της υφιστάμενης εταιρίας με την επωνυμία «VANES Limited».
Στις 19 Απριλίου 2024, σε συνεδρίασή της σε Ολομέλεια, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έλαβε την υπ’ αριθ. 845/2024 Απόφαση με την οποία εγκρίθηκε ομόφωνα, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 8 παρ. 3 του Ν. 3959/2011, η συγκέντρωση η οποία αφορά στην απόκτηση κοινού ελέγχου από την εταιρία με την επωνυμία «HELLENIC HEALTHCARE HOLDING 3 (CYPRUS) LIMITED» και τον οργανισμό ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Π.Λ. Πανεπιστήμιο Λευκωσίας» επί (α) της υπό σύσταση εταιρίας με την επωνυμία «University of Nicosia Greece Branch Medical Limited» και (β) της υφιστάμενης εταιρίας με την επωνυμία «VANES Limited», κατά την έννοια του άρθρου 5 παρ. 2 (β) του ν. 3959/2011.
Η πρώτη γνωστοποιούσα HH3 έχει έδρα στην Κύπρο, ανήκει στο δίκτυο CVC το οποίο δραστηριοποιείται στην Ελλάδα σε πολλούς κλάδους, μεταξύ άλλων της υγείας, του ηλεκτρονικού εμπορίου, των τροφίμων και της ασφάλισης.
Η δεύτερη γνωστοποιούσα Πανεπιστήμιο Λευκωσίας εδρεύει στην Κύπρο και ελέγχεται από την εταιρία περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία «EDEX Educational Excellence Corporation Ltd». To Πανεπιστήμιο Λευκωσίας παρέχει υπηρεσίες τριτοβάθμιας ανώτατης εκπαίδευσης στην Κύπρο, δυνατότητα την οποία παρέχει και σε εξ αποστάσεως φοιτητές στην Ελλάδα, ενώ η EDΕX, μέσω θυγατρικών της, παρέχει υπηρεσίες επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Η υπό σύσταση «University of Nicosia Greece Branch Medical Limited» έχει ως καταστατικό σκοπό την ίδρυση και λειτουργία Ιατρικής Σχολής στην Αθήνα, υπηρεσία η οποία θα παρέχεται στο πλαίσιο του νόμου 5094/2024, κατόπιν λήψης των απαραίτητων διοικητικών αδειών από τα αρμόδια όργανα.
Η «VANES Limited» δραστηριοποιείται στην αγορά κτηματομεσιτικών υπηρεσιών.
Η ΕΑ έκρινε ότι η υπό κρίση συγκέντρωση δεν προκαλεί αντιανταγωνιστικές οριζόντιες και κάθετες επιπτώσεις, ούτε έχει ως αντικείμενο ή ως αποτέλεσμα το συντονισμό της ανταγωνιστικής συμπεριφοράς των μητρικών επιχειρήσεων.
Ως εκ τούτου, παρότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3959/2011, η υπό κρίση συγκέντρωση ετερογενών δραστηριοτήτων δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις σχετικές αγορές στις οποίες αφορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου