Η διαδικασία επιλογής των υποψήφιων ευρωβουλευτών από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρωτόγνωρη και θα βρει σύντομα μιμητές. Είναι μια διαδικασία που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για την οποία μπορεί να υπάρχουν ακόμα μερικά ερωτήματα. Το ίδιο είχε συμβεί και όταν για πρώτη φορά εξελέγη αρχηγός κόμματος (Γιώργος Παπανδρέου) από τη βάση... Ενστάσεις υπήρχαν και όταν έγινε εκλογή αρχηγού (Αλέξης Τσίπρας) από τη βάση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Όλες αυτές οι διαδικασίες κινητοποιούν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να συμμετάσχουν στην πολιτική. Να έχουν γνώμη καθοριστική και όχι απλώς συμβουλευτική.
Η διαδικασία της εκλογής υποψηφίων από τη βάση είναι διαδικασία άμεσης δημοκρατίας, διαδικασία που θα κινητοποιήσει στο μέλλον πολύ περισσότερους ανθρώπους από όσους κινητοποιήθηκαν αυτή τη φορά. Οι 63.000 άνθρωποι που πήραν μέρος στη διαδικασία της Κυριακής δεν είναι κατ' ανάγκην μέλη ή φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ από το παρελθόν. Είναι και άνθρωποι που αποφάσισαν να πάρουν μέρος προκειμένου να στηρίξουν πρόσωπα της επιλογής τους. Οι 35 υποψήφιοι που εξελέγησαν γνωρίζουν ήδη ότι έχουν αποδοχή από ένα μέρος της κοινωνίας. Είναι και γι' αυτούς ένα στοίχημα και τελικώς ένα μεγάλο κίνητρο να συνεχίσουν την προσπάθειά τους στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της 9ης Ιουνίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Στ. Κασσελάκης απέκτησαν ένα πλεονέκτημα, έδωσαν τον λόγο στη βάση, η οποία και έδειξε τις προτιμήσεις της. Μπορεί να μην αρέσουν σε όλους όλες οι επιλογές, αλλά αυτό τελικώς συμβαίνει και στις εκλογές σε πανεθνικό επίπεδο.
Η διαδικασία είναι βέβαιο ότι είναι ένα επιπλέον κίνητρο σε όσους δραστηριοποιούνται στα κοινά, στην πολιτική.
Η συμμετοχή τόσων ανθρώπων είναι ένα παράδειγμα που θα ακολουθήσουν και άλλα κόμματα, γιατί αυτό επιτάσσουν οι καιροί.
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου