Μαρτυρίες κακοποιημένων γυναικών αποκαλύπτουν ότι ο τρόπος αντιμετώπισης της 28χρονης από την αστυνομία δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό...
Στη λίστα με τις τέσσερις γυναικοκτονίες που έχουν καταγραφεί ήδη από τις αρχές του 2024 ήρθε να προστεθεί η στυγερή δολοφονία της 28άχρονης Κυριακής Γρίβα. Οργή και πολλαπλά ερωτήματα προκάλεσε το γεγονός πως η άτυχη κοπέλα βρέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων για να ζητήσει βοήθεια και αντ’ αυτού έπεσε αιμόφυρτη έξω από αυτό, όπου και άφησε την τελευταία της πνοή μετά την άγρια επίθεση του πρώην συντρόφου της.
Πριν από δύο χρόνια ακόμη μια γυναίκα εκδιώχθηκε από το ίδιο τμήμα δύο φορές. Ενώ ήταν άγρια ξυλοδαρμένη, ο αστυνομικός της είπε πως θα έπρεπε να περιμένει διότι ο αξιωματικός είχε αυτόφωρο. Της πρότεινε να φύγει και να επιστρέψει με δικηγόρο. Επέστρεψε, της είπαν ξανά πως θα περιμένει πολλές ώρες. Δεν μπήκε μέσα ποτέ.
Κάποιες από τις γυναίκες που δεν βοηθήθηκαν από την αστυνομία σήμερα είναι νεκρές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ελένη Τοπαλούδη, θύμα ομαδικού βιασμού και μετέπειτα δολοφονίας το 2018 στη Ρόδο.
Οπως έχει καταγγελθεί από τον πατέρα της «τον Δεκέμβριο του 2017 είχε γίνει βιασμός στην Ελένη, πήγε στην αστυνομία, κατήγγειλε το συμβάν και ο αστυνομικός και οι αξιωματικοί που είχαν υπηρεσία της είπαν “πήγαινε να βρεις το βίντεο και έλα”».
Δύο ακόμη γυναίκες, που ευτυχώς επέζησαν, περιγράφουν στο Documento την απαξίωση που βίωσαν όταν αποφάσισαν να μιλήσουν.
«Απαράδεκτη αντιμετώπιση»
Η Μ.Σ., 37 ετών, έχει ένα επτάχρονο παιδί. Οπως περιγράφει στο Documento, τα προβλήματα με τον εν διαστάσει σύζυγό της είχαν ξεκινήσει από καιρό και όταν του ζήτησε διαζύγιο τη χτύπησε. «Απειλεί πως θα σκοτώσει εμένα και τους γονείς μου. Πριν από 15 μέρες μου ψιθύρισε στο αυτί μπροστά στο παιδί “θα σε ξεκοιλιάσω”. Με έπιασε πανικός.
«Παρατηρείται τεράστια έλλειψη της ΕΛΑΣ όσον αφορά τα μέτρα προστασίας των κακοποιημένων γυναικών. Καμία εκπαίδευση των αστυνομικών για την ορθή αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών»
Νάντια Κωνστάντου Δικηγόρος
Πήγα να του κάνω μήνυση στο ΑΤ Νέας Μάκρης. Υπηρεσία είχε γυναίκα αστυνομικός. Η αντιμετώπισή της ήταν απαράδεκτη. Προσπαθούσε να με πείσει να μην κάνω μήνυση και πως ό,τι είπε ο σύζυγός μου είναι στη φαντασία μου και ο ίδιος είναι “ο καλός της υπόθεσης”. Τελικά απέσυρα τη μήνυση με την προϋπόθεση να απομακρυνθεί από το σπίτι. Ολοι νομίζουν πως είναι σωστός. Κοιμόταν το παιδί και το έφτυνε, γιατί το θεωρούσε, μου έλεγε, υπεύθυνο που δεν μπορούμε να χωρίσουμε» καταλήγει.
«Για όλα έφταιγα εγώ»
«Κατάλαβα νωρίς με τι έχω να κάνω» εξιστορεί η 43χρονη Ζ.Μ. που κατοικεί σε νησί των Επτανήσων και είναι μητέρα ενός επτάχρονου παιδιού.
«Χωρίσαμε λίγο μετά τη γέννα. Πριν από περίπου τρία χρόνια ήρθε να πάρει το παιδί για να το δει. Εκείνο ήθελε κι εμένα και έκλαιγε. Ανέβηκα στο αυτοκίνητο και με έσπρωχνε να κατέβω. Επεσα και κρατιόμουν από την πόρτα, με έσερνε μπροστά στο παιδί.
Πήγα στο αστυνομικό τμήμα με μώλωπες. Δεν έγινε απολύτως τίποτε. Για όλα έφταιγα εγώ. Η απάντησή τους ήταν πως “ήθελε να δει ο άνθρωπος το παιδί του γι’ αυτό φέρθηκε έτσι”» περιγράφει η 43χρονη και προσθέτει:
«Λίγο καιρό μετά ήρθε δικαστική αντιπρόσωπος και ένας διοικητής για να ελέγξουν το σπίτι, χωρίς παρουσία κοινωνικού λειτουργού. Ο σύντροφός μου έχει μέσον και πάντα τη γλιτώνει. Από τότε που βγήκε η συνεπιμέλεια έχει ξεφύγει. Κάνει καταγγελίες ότι δήθεν δεν είμαι καλή μάνα. Στην αναφορά που έγινε δεν αναφέρθηκαν λεπτομέρειες που τον βαραίνουν ούτε ότι το παιδί ζει σε καλό περιβάλλον. Τα Χριστούγεννα ήρθε να πάρει το παιδί παρουσία αστυνομικών που μου έσπασαν το αμάξι για να με τραμπουκίσουν».
«Βρείτε τα ξανά»
Οπως παρατηρεί η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Μαριδάκη: «Δεν είναι εύκολο μια γυναίκα να πάει να καταγγείλει. Ξέρω πολλές περιπτώσεις που έτυχαν κακής αντιμετώπισης. Ο αστυνομικός λέει πολλές φορές “βρείτε τα ξανά. Μην κάνετε μήνυση”. Μια γυναίκα νιώθει τελείως ανήμπορη μετά. Συνθλίβεται το ίδιο όσο και με την κακοποίηση».
Η δικηγόρος Νάντια Κωνστάντου, επικεφαλής του τμήματος οικογενειακού δικαίου του γραφείου Μίνα Καούνη & Συνεργάτες, μέσω της πείρας της επιβεβαιώνει πως:
«Ο κακοποιητής μαθαίνοντας ότι πήγε η γυναίκα στο τμήμα μπορεί να γίνει ακόμη περισσότερο επιθετικός και βίαιος και να επέλθουν αποτελέσματα ακόμη και μοιραία για τη ζωή της γυναίκας. Τις περισσότερες φορές οι αστυνομικοί προσπαθούν να πείσουν τη γυναίκα-θύμα να τα βρει με τον άντρα της. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι αποθαρρυντικές συμπεριφορές για υποβολή μήνυσης προέρχονται συνήθως από γυναίκες αξιωματικούς υπηρεσίας και λιγότερο από άντρες!
Κι αν ακόμη μια γυναίκα φτάσει μόνη στο αστυνομικό τμήμα και υποβάλει μήνυση για ενδοοικογενειακή βία, σπανίως θα κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία ώστε να συλληφθεί ο δράστης, με αποτέλεσμα αυτό να καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο επικίνδυνη. Δεν είναι δυνατόν ύστερα από μια σοβαρή καταγγελία ενδοοικογενειακής βίας να γυρίζει σπίτι της. Διότι αυτήν τη στιγμή αυτό γίνεται. Θα έπρεπε να παραπέμπονται οι καταγγέλλουσες σοβαρών περιστατικών σε συγκεκριμένους φορείς με καταλύματα πρώτης ανάγκης, ώστε να υπάρχει διαχείριση της κατάστασης και του κινδύνου. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται πιο συχνά το panic button και να υπάρχει άμεση δράση της αστυνομίας στην περίπτωση που αυτό πατηθεί από μια γυναίκα».
Και καταλήγει η κ. Κωνστάντου: «Τι έλεγε ο Μητσοτάκης σε εκδήλωση για την ενδοοικογενειακή βία στις 26 Νοεμβρίου 2022; “Η εμπιστοσύνη πρέπει να είναι συνολικά προς το κράτος και τις δομές του, ειδικά όταν πρόκειται για τον πυρήνα της κρατικής λειτουργίας, που δεν είναι άλλος από την προστασία της ζωής του ανθρώπου”. Ποια είναι η πραγματικότητα: “Το περιπολικό δεν είναι ταξί” είπε ο τηλεφωνητής της Aμεσης Δράσης στην άτυχη Κυριακή όταν κάλεσε για βοήθεια».
DOCUMENTO
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου