Τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος, που έδινε το 2008-2009 ο τότε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος, αμφισβητήθηκαν τα επόμενα χρόνια, μετά την επισημοποίηση της χρεοκοπίας της χώρας. Ο ίδιος έγραφε, χρόνια μετά, ότι έδινε την πραγματικότητα όπως αυτή εξελισσόταν...
Ο Γ. Στουρνάρας, στην ετήσια έκθεση της κεντρικής τράπεζας για την οικονομία, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η αύξηση των τιμών καταναλωτή́ υπερέβη την άνοδο του ενεργειακού́ κόστους και, κατά́ συνέπεια, ο πληθωρισμός σε κάποιο βαθμό́ οφείλεται σε αυξημένα επιχειρηματικά́ κέρδη».
Σε όλη την ανάλυση της ΤτΕ είναι ορατό ότι βασική αιτία για την ακρίβεια στην Ελλάδα είναι ο «πληθωρισμός της απληστίας».
Ο κ. Στουρνάρας αναφέρεται στους κινδύνους που υπάρχουν για την ελληνική οικονομία, αλλά με το σταγονόμετρο. «Παρά τις συνεχείς θετικές αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας… δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού» μας λέει.
Οι διαπιστώσεις του δεν συμπίπτουν με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις της κυβέρνησης (προϋπολογισμός), αλλά και αυτό γίνεται με μαεστρία και ιδιαίτερη προσοχή. Είναι και πάλι η παρουσίαση της πραγματικότητας όπως αυτή… εξελίσσεται;
Η ακρίβεια δεν χτυπά μόνο τα νοικοκυριά, αλλά την οικονομία συνολικά. Η ακρίβεια έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση, στις επενδύσεις, στην παραγωγή και τελικώς στην κοινωνία.
Έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη. Αυτό που δεν μας λέει ο κ. Στουρνάρας είναι οι αιτίες. Και μέσα στις αιτίες είναι η ακολουθούμενη πολιτική της σημερινής κυβέρνησης.
Η προσοχή του είναι στραμμένη στις τράπεζες. Λογικό, αφού είναι ευθύνη του η λειτουργία τους. Όμως το θέμα είναι η πορεία της οικονομίας συνολικά. Και επειδή έχουν πληρώσει ακριβά τις μονομέρειες για τα κέρδη των τραπεζών, καλό θα είναι όλοι να δουν την αλήθεια κατάματα, πριν να είναι -και πάλι- αργά.
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου