10.4.24

Έγκλημα στα Τέμπη: Δεν ζήτησαν τους διαλόγους...



Συγγενείς των θυμάτων ζητούν από τον ανακριτή να κατασχέσει τις συνομιλίες που είναι πολύ πιθανό να καταδείξουν το πρόσωπο που έδωσε την εντολή να αλλοιωθεί ο χώρος της τραγωδίας...

Να κατασχέσει τις κρίσιμες συνομιλίες που είναι καταγραμμένες στο ειδικό καταγραφικό μηχάνημα του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) έχουν ζητήσει από τον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών. 

Πρόκειται για συνομιλίες-κλειδί, στις οποίες έχουν αποτυπωθεί οι εντολές και οι διάλογοι το μοιραίο βράδυ της τραγωδίας, αλλά και τις επόμενες μέρες, μεταξύ του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στον τόπο συμβάντος, του ΕΣΚΕΔΙΚ, της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος και της πολιτικής προστασίας. Οι συνομιλίες αυτές είναι πολύ πιθανό να καταδείξουν ποιο ήταν τελικά το πρόσωπο που έδωσε την εντολή για το μπάζωμα του χώρου της τραγωδίας, όπως εξηγεί στο Documento ο έμπειρος πρώην υπαρχηγός της πυροσβεστικής και δικαστικός πραγματογνώμονας στην τραγωδία στο Μάτι Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

Εκτός από τις κρίσιμες συνομιλίες, συγγενείς και δικηγόροι έχουν αιτηθεί στον ανακριτή τη χορήγηση τηλεματικών δεδομένων των πυροσβεστικών οχημάτων που μετέβησαν στο σημείο του δυστυχήματος για να κάνουν αυτοψία και συνέταξαν έκθεση-παρωδία για την οποία διεξάγεται ένορκη διοικητική εξέταση με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας.

Ωστόσο μέχρι στιγμής ο ανακριτής Μπακαΐμης δεν έχει κάνει δεκτά τα συγκεκριμένα αιτήματα, με αποτέλεσμα έναν και πλέον χρόνο μετά το δυστύχημα να μην ξέρει κανείς ποιος έδωσε την εγκληματική εντολή για το μπάζωμα και τη συγκάλυψη στοιχείων και σε ό,τι αφορά την έκρηξη κατά τη σύγκρουση των δύο τρένων. Να σημειωθεί ότι οι επικοινωνίες του καταγραφικού του ΕΣΚΕΔΙΚ ήταν αυτές που έριξαν φως στα εγκληματικά λάθη και στις παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού στην πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι, τις οποίες είχαν προσπαθήσει να αποκρύψουν από τον ανακριτή που χειριζόταν την υπόθεση.

Οι συνομιλίες και τα αιτήματα

Στις 27 Μαρτίου του 2024 συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών κατέθεσαν ενώπιον του ανακριτή Μπακαΐμη ένα πολυσέλιδο υπόμνημα. Σε αυτό παρέθεσαν αναλυτικά μια σειρά από «λάθη και παραλείψεις» πυροσβεστών αλλά και αστυνομικών τόσο το μοιραίο βράδυ της τραγωδίας όσο και κατά τη διάρκεια αυτοψιών που ακολούθησαν. Επρόκειτο, όπως καταγγέλλουν, για «σοβαρές εγκληματικές παραλείψεις» και «εγκληματική αμέλεια» που οδήγησαν σε «καταφανή αλλοίωση της σκηνής του δυστυχήματος, καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων κ.λπ.». Σύμφωνα με όσα υπογραμμίζονται στο υπόμνημα, με «τον τρόπο αυτό παρεμποδίστηκε το έργο της Δικαιοσύνης για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, κυρίως της έκρηξης και πυρκαγιάς, η οποία βάσιμα υποστηρίζουμε πλέον ότι στοίχισε τη ζωή αρκετών από τα θύματα της τραγωδίας».

Στο πλαίσιο αυτό οι συγγενείς ζήτησαν από τον ανακριτή να προβεί σε μια σειρά από ενέργειες. Μία από αυτές είχε να κάνει με τη «χορήγηση αντιγράφου των επικοινωνιών από το Καταγραφικό Μηχάνημα που έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί» στο ΕΣΚΕΔΙΚ του Πυροσβεστικού Σώματος. Συγκεκριμένα, οι συγγενείς ζήτησαν να δοθούν οι συνομιλίες για το χρονικό διάστημα από το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023, όταν συνέβη το φονικό δυστύχημα, έως και τις 7 Μαρτίου του 2023. Δηλαδή το κρίσιμο χρονικό διάστημα όπου με διαδικασίες-εξπρές εκχωμάτωσαν και μπάζωσαν τον χώρο του δυστυχήματος και μετέφεραν τα συντρίμμια τόσο στο οικόπεδο Κουλούρι του ΟΣΕ όσο και σε ιδιόκτητο οικόπεδο. Παρόμοιο αίτημα είχε καταθέσει πριν από λίγες εβδομάδες ενώπιον του ανακριτή και ο γνωστός δικηγόρος Στέλιος Σούρλας, ο οποίος εκπροσωπεί νομικά συγγενείς θυμάτων και τραυματιών της τραγωδίας.

Στο καταγραφικό του ΕΣΚΕΔΙΚ αποτυπώνονται όλες οι επικοινωνίες μεταξύ του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στον τόπο συμβάντος, συντονιστή επιχειρήσεων, τότε υποστράτηγου και σήμερα αντιστράτηγου Ευάγγελου Φαλάρα, της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και της πολιτικής προστασίας. Δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση πιθανότατα έχουν αποτυπωθεί όλοι οι διάλογοι και οι εντολές προς τις πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο του συμβάντος. Δεν αποκλείεται δηλαδή από την απομαγνητοφώνηση αυτών των επικοινωνιών να φανεί ποιος τελικά έδωσε την εντολή για το πρώιμο μπάζωμα στον χώρο της τραγωδίας, καθώς μέχρι στιγμής οι αρμόδιοι πετούν το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλο.

Ο πρώην υπαρχηγός της πυροσβεστικής, αντιστράτηγος ε.α. Ανδρ. Γκουρμπάτσης διαθέτει μεγάλη πείρα στη διερεύνηση δυστυχημάτων. Σε δήλωσή του στο Documento ο κ. Γκουρμπάτσης σημειώνει χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά την τραγωδία των Τεμπών:

«Μεταξύ των στοιχείων που έπρεπε από την πρώτη στιγμή να έχει ζητήσει ο ανακριτής που διερευνά την τραγωδία των Τεμπών είναι και οι συνομιλίες που έχουν καταγραφεί στο μηχάνημα του ΕΣΚΕΔΙΚ. Εκεί είναι πολύ πιθανό να φαίνεται ποιος έδωσε εντολή για το μπάζωμα».

DOCUMENTO

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: