5.4.24

Έγινε Μπαϊντενόπουλος με τον Ικαριώτικο...



Παρουσία γνωστών Ελληνοαμερικανών και φίλων της Ελλάδας από τον πολιτικό, επιχειρηματικό αλλά και καλλιτεχνικό χώρο, πραγματοποιήθηκε, η καθιερωμένη δεξίωση του Λευκού Οίκου για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας...

Σύμφωνα με τον Εθνικό Κήρυκα, οι ισχυροί δεσμοί φιλίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ο αλληλοσεβασμός και η κοινή πίστη των δύο χωρών στο ανώτατο ιδανικό της Δημοκρατίας, μνημονεύτηκαν εμφατικά από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, οικοδεσπότη στην γιορτή που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υποδέχθηκε τους ομογενείς προσκεκλημένους του σε ένα εγκάρδιο κλίμα και με μία ζεστή ομιλία, στη διάρκεια της οποίας δεν παρέλειψε να θυμίσει για μια ακόμα φορά πως οι στενοί δεσμοί του με την Ελλάδα του χάρισαν το «ελληνικό» του επώνυμο, «Μπαϊντενόπουλος».

Αφού αναζήτησε ανάμεσα στους παρευρισκόμενους τον Ελληνοαμερικανό πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργο Τσούνη και την αντικυβερνήτη της Καλιφόρνια, Ελένη Κουναλάκη και αφού αστειεύτηκε για μια ακόμα φορά για την ηλικία του, ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στα πρώτα χρόνια της πολιτικής του καριέρας ως Γερουσιαστή για λογαριασμό του Ντέλαγουερ και τη συμβολή της ομογένειας στην ανάδειξή του. «Δεν θυμάμαι τον ακριβή αριθμό των ψήφων, αλλά νομίζω πως άλοι οι Ελληνοαμερικανοί του Ντέλαγουερ με ψήφισαν. Γι’ αυτό απέκτησα το ελληνικό προσωνύμιο για το οποίο είμαι περήφανος «Μπαϊντενόπουλος».

Μία από τις πιο ξεχωριστές της εκδήλωσης πάντως ήταν όταν η μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ έπαιξε Ικαριώτικο.
 
Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα της ομιλίας του Αμερικανού προέδρου:

«Καλώς ήρθατε στον Λευκό Οίκο, αυτό είναι το σπίτι σας, και είστε ένα από τους λόγους που εγώ είμαι εδώ και που αυτός ο Οίκος είναι εδώ. Σήμερα γιορτάζουμε τα 203 χρόνια της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. 203 χρόνια. Γιορτάζουμε τους δεσμούς, και τη φιλία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα εδώ είμαστε περήφανοι Ελληνοαμερικανοί από το χώρο των επιστημών, της δημοσιογραφίας, ακαδημαϊκοί, άνθρωποι από το χώρο της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας. Ανθρωποι από όλη τη χώρα. Θέλω να ευχαριστήσω την Ελένη που είναι εδώ και είναι υπέροχη φίλη όλα αυτά τα χρόνια όπως και ο Τζορτζ Τσούνης. Εδώ είναι και ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ που κάθεται εδώ μπροστά και είναι επίσης Ελληνοαμερικανός.

Δεν υπερβάλλω όταν λέω ότι είστε ο λόγος που είμαι εδώ. Και σ’ αυτό εδώ το κοινό υπάρχουν φίλοι μια ζωής.

Πολλές από τις αξίες με τις οποίες μεγάλωσα είναι οι αξίες με τις οποίες μεγάλωσαν επίσης οι Ελληνοαμερικανοί φίλοι μας. Όπως το να φέρεσαι σε όλους με αξιοπρέπεια. Ο πατέρας μου συνήθιζε να λέει, Τζόι, η ζωή είναι πολύ περισσότερα πράγματα από ένα μισθό. Είναι αξιοπρέπεια, είναι σεβασμός, είναι να κοιτάζεις τον άλλο στα μάτια και να του λες, όλα θα πάνε καλά. Να φέρεσαι σε κάθε έναν με αξιοπρέπεια ανεξάρτητα από το ποιος είναι. Να μην ξεχνάς ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά δουλεύεις και πόσο ονειρεύεσαι να μην ξεχνάς από πού ξεκίνησες.

Και η υπερηφάνεια. Αυτή η υπερηφάνεια που έχουμε κοινή για την κοινή μας χώρα. Αυτήν γιορτάζομε σήμερα. Η σημερινή ημέρα είναι για τη φιλία. Ο Αριστοτέλης έλεγε o φίλος είναι μία κοινή ψυχή μοιρασμένη σε δύο σώματα. Και αυτό είμαστε. Φίλοι. Για μένα αυτό αντικατοπτρίζει τη σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Πιστεύω ότι η ψυχή είναι η ζωή, η αναπνοή, η ουσία του ποιοι είμαστε. Η Αμερική είναι η μόνη χώρα πάνω στη γη που χτίστηκε πάνω σ’ αυτή την ιδέα. Δεν βασιζόμαστε στην γεωγραφία, βασιζόμαστε σ’ αυτή την ιδέα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: