7.4.24

Το Ισραήλ αποσύρει στρατεύματα από τη νότια Γάζα...


... νέες απειλές εξαπολύει το Ιράν...
 Ο ισραηλινός στρατός αποσύρει όλα τα χερσαία στρατεύματά του από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος Τύπου των ενόπλων δυνάμεων, ενώ μέχρι χθες το Τελ Αβίβ δήλωνε αποφασισμένο να προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Ράφα. Σύμφωνα με...
τον εκπρόσωπο του στρατού, μόνο μία ταξιαρχία εξαιρείται από την απόσυρση των στρατευμάτων. 


Την ίδια ώρα, το Ιράν, που έχει προειδοποιήσει για αντίποινα για τη φονική επίθεση στην πρεσβεία του στη Δαμασκό, προχώρησε σε νέα απειλή εναντίον του Ισραήλ, με ανώτατο αξιωματούχο να δηλώνει ότι «καμία πρεσβεία του Ισραήλ δεν είναι πλέον ασφαλής».

Τις τελευταίες ημέρες, λόγω των ιρανικών απειλών για αντίποινα για τον θάνατο των αξιωματούχων των Φρουρών της Επανάστασης στην πρωτεύουσα της Συρίας, ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής.


Το πρωί της Κυριακής, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων, υποστράτηγο Οντέντ Μπάσιουκ, και τον αρχηγών των μυστικών υπηρεσιών του στρατού, υποστράτηγο Ααρόν Χάλιβα, δήλωσε επίσης ότι οι αμυντικές δυνάμεις της χώρας έχουν ολοκληρώσει «την προετοιμασία που απαιτείται για μια ιρανική απάντηση».

Παραδοχή μερικής αποτυχίας

Ο ισραηλινός στρατός, παραδεχόμενος ότι δεν έχει πετύχει όλους τους στόχους του στο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ισχυρίστηκε πάντως ότι η απόσυρση των δυνάμεων από τη νότια Λωρίδα της Γάζας ήταν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι «εξαντλήθηκαν οι επιχειρησιακές πληροφορίες και επιχειρήσεις στην περιοχή», ενώ απέρριψε την πληροφορία ότι είναι αποτέλεσμα αιτήματος των ΗΠΑ προς τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.


Σύμφωνα με αξιωματούχο του στρατού, «η λογική που μας οδηγεί σήμερα είναι λανθασμένη... Είμαστε πρόθυμοι να επιχειρήσουμε όποτε χρειαστεί, αλλά δεν χρειάζεται να παραμείνουμε στον τομέα χωρίς να υπάρχει επιχειρησιακή ανάγκη... Η 98η μεραρχία διέλυσε τη Χαμάς», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι στη Χαν Γιούνις «σκοτώσαμε χιλιάδες μέλη της. Κάναμε ό,τι μπορούσε να γίνει εκεί».

Επίσης, υποστήριξε ότι η απόσυρση των στρατευμάτων από τη Χαν Γιούνις θα επιτρέψει στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στα σπίτια τους, από τη Ράφα όπου είχαν καταφύγει, διευκρινίζοντας ότι ο στρατός «θα συνεχίσει να επιχειρεί εκεί σύμφωνα με τις επιχειρησιακές ανάγκες».

«Η αποστολή μας ήταν να διαλύσουμε την Ταξιαρχία Χαν Γιούνις της Χαμάς και το πετύχαμε», πρόσθεσε. «Η δεύτερη αποστολή μας ήταν να φέρουμε πίσω τους ομήρους, αλλά δεν το καταφέραμε. Η επιχείρηση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα συνέβαλε στην απόφαση να αλλάξουμε την αντίληψή μας σχετικά με τις μάχες στη νότια Λωρίδα της Γάζας».

Εξήγησε επίσης ότι στο εγγύς μέλλον, ο ισραηλινός στρατός σχεδιάζει να ορίσει τρεις μεραρχίες κοντά στα σύνορα της Γάζας, από τις οποίες οι δυνάμεις του στρατού θα μπορούν να αναπτύσσονται στη Λωρίδα όποτε χρειαστεί. Δυνάμεις θα σταθμεύσουν επίσης στο κιμπούτς του Κισουφίμ στα σύνορα της Γάζας.

Διεθνείς πιέσεις, ενώ επιστρέφουν οι διαπραγματευτές στην Αίγυπτο

Στο μεταξύ, εκτός από τις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου στο Ισραήλ, αυξάνονται και οι διεθνείς πιέσεις για να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα.

Ακόμη και ο Βρετανός πρωθυπουργός, που έχει επικριθεί για τη φιλοϊσραηλινή στάση του και την πώληση όπλων στο Ισραήλ, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «σοκαρισμένο από την αιματοχυσία» στη Λωρίδα της Γάζας και αυτός ο πόλεμος «πρέπει να τελειώσει», επηρεασμένος και από τους θανάτους των εργαζομένων στη ΜΚΟ World Central Kitchen από ισραηλινό χτύπημα.

«Έξι μήνες έχουν περάσει από την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, της πιο αποτρόπαιης στην ιστορία του Ισραήλ», είπε ο βρετανός πρωθυπουργός σε δήλωσή του. «Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να εξαλείψει την απειλή των τρομοκρατών της Χαμάς και να υπερασπιστεί την ασφάλειά του», πρόσθεσε, αλλά τόνισε: «Ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σοκαρισμένο από την αιματοχυσία και συγκλονισμένο από τον φόνο γενναίων Βρετανών ηρώων που έφερναν τρόφιμα σε όσους είχαν ανάγκη».

«Αυτή η τρομερή σύγκρουση πρέπει να τελειώσει. Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν. Η ανθρωπιστική βοήθεια (…) πρέπει να καταφθάσει» στη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε ο Ρίσι Σούνακ.

Την ίδια ώρα επανεκκίνησαν στην Αίγυπτο οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας και απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων. Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ο επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς βρίσκεται στο Κάιρο για να συναντηθεί με τον επικεφαλής της ισραηλινής Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα, αλλά και αξιωματούχους της Αιγύπτου και του Κατάρ, με τον Λευκό Οίκο να επιβεβαιώνει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων.

Στο Κάιρο φτάνουν επίσης αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της Χαμάς. Η Χαμάς έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υποχωρήσει από το αίτημά της για ανακωχή, που θα περιλαμβάνει «πλήρη κατάπαυση του πυρός», ισραηλινή αποχώρηση από τη Γάζα, επιστροφή των εκτοπισμένων και μια «σοβαρή» συμφωνία για την ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστινίους που κρατούνται από το Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: