Διπλασιάζονται οι κατηγορούμενοι,αναβαθμίζεται το κατηγορητήριο...
Μια πρώτη δικαίωση στον αγώνα που δίνουν εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια οι γονείς του Βασίλειου Μάγγου, αλλά και το κίνημα αλληλεγγύης που έχει εκδηλωθεί σε όλη την Ελλάδα, αποτελεί διάταξη που εκδόθηκε από τον ανακριτή Πλημμελειοδικών Βόλου με την οποία αυξάνεται από τρεις σε έξι ο αριθμός των κατηγορούμενων αστυνομικών που βασάνισαν τον Βασίλη και επιπλέον αναβαθμίζονται οι κατηγορίες εναντίον τους.
Βάσει αυτής, κατηγορούνται έξι αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, εκ των οποίων τέσσερις των ΟΠΚΕ και δύο της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας, για τις αξιόποινες πράξεις των βασανιστηρίων κατά συναυτουργία και κατά συρροή, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία και κατά συρροή, της έκθεσης κατά συναυτουργία και της παράνομης κατακράτησης κατά συναυτουργία. Η κατά συρροή κατηγορία αφορά τους τέσσερις πρώτους. Πλέον, η υπόθεση θα περάσει από Συμβούλιο Πλημμελειοδικών το οποίο θα αποφασίσει για το εάν θα φτάσει στο ακροατήριο.
Οπως αναφέρεται στη διάταξη, προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής των κατηγορουμένων για τις πράξεις που τους αποδίδονται, εκ των οποίων η πρώτη είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, και προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος τέλεσης νέων εγκλημάτων και να εξασφαλιστεί η εμφάνισή τους στο ακροατήριο του δικαστηρίου επιβλήθηκαν εις βάρος τους περιοριστικοί όροι που αφορούν την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την παροχή εκ μέρους τους εγγυοδοσίας 1.500 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2020, ο Βασίλης Μάγγος ξυλοκοπήθηκε από ΜΑΤ και ΟΠΚΕ έξω από τα δικαστήρια του Βόλου και προσήχθη στο Α.Τ. Βόλου όπου υπέστη προσβολές, εξευτελισμούς και βασανιστήρια, ενώ αργά το βράδυ οι αστυνομικοί τον πέταξαν στον δρόμο σε ημιλιπόθυμη κατάσταση και με 6 πλευρά σπασμένα. Αργότερα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τις καταγγελίες της οικογένειάς του και τις πραγματογνωμοσύνες.
Οπως είχε καταγγείλει ο Γιάννης Μάγγος, πατέρας του Βασίλη, η υπόθεση από την αρχή αντιμετωπίστηκε μεροληπτικά, με σαφή εύνοια ως προς τους κατηγορούμενους αστυνομικούς. Είναι ενδεικτικό ότι ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου είχε «πνίξει» την υπόθεση, ασκώντας αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη στην οποία δεν κάλεσε καν αυτόπτες μάρτυρες.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατάθεση δεύτερης μήνυσης από τους γονείς του Βασίλη, που αιτήθηκαν τη συνεκδίκαση των δύο μηνύσεων με αυτήν του εισαγγελέως Πρωτοδικών, κάτι που απορρίφθηκε από την Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου. Μετά την απόρριψη των μηνύσεών τους, οι γονείς του Βασίλη κατέθεσαν προσφυγή στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας.
Η εισαγγελέας που ανέλαβε την προσφυγή μελέτησε την υπόθεση και εξέδωσε διάταξη όπου, ανάμεσα σε άλλα, αναφερόταν ότι ο εντεταλμένος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. «που διενήργησε την ΕΔΕ εκτέλεσε πλημμελώς τα καθήκοντά του (ως προς τη συλλογή του ανακριτικού υλικού) με συνέπεια, εξ αιτίας των πράξεων και παραλείψεών του, τη συγκάλυψη της εγκληματικής δράσης των ελεγχόμενων αστυνομικών».
Η εισαγγελέας Εφετών Λάρισας είχε χαρακτηρίσει τα αδικήματα ως κακουργήματα και είχε βάλει στο κάδρο όλους τους υπαίτιους αστυνομικούς, ενώ είχε παραγγείλει νέες ανακριτικές πράξεις.
ΕΦ.ΣΥΝ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου