30.4.24

Το μπόνους της απάτης...


Η κυβερνητική υποκρισία έπιασε ταβάνι, χθες, με δύο εκκωφαντικούς τρόπους. Ο πρώτος αφορά το πώς υποδέχθηκαν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη τη δικαστική απόφαση για την τραγωδία στο Μάτι, που έγινε προεκλογική παντιέρα της Ν.Δ. το 2019 και με κάθε ευκαιρία προβάλλεται ως το αντιστάθμισμα κάθε δικού της κυβερνητικού φιάσκου...

Ο δεύτερος τρόπος αφορά την κραυγαλέα απόπειρα εξαγοράς της ψήφου περίπου 400.000 δημοσίων υπαλλήλων, στους οποίους προβάλλεται η προσδοκία να πάρουν ένα επίδομα παραγωγικότητας από το 2026 και μετά. Δηλαδή κατά το κατ' εξοχήν προεκλογικό -αν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δεν επισπεύσουν τις εξελίξεις- έτος.

Στο Μάτι, όπου χάθηκαν 102 ψυχές μέσα σε λίγα λεπτά πύρινης κόλασης και κρατικής αβελτηρίας, οι ποινές που καταλόγισε το δικαστήριο σε καμιά περίπτωση δεν φέρνουν τη δικαίωση που θα ήθελαν οι συγγενείς των θυμάτων. Αλλά αυτό δεν νομιμοποιεί τα κυβερνητικά στελέχη που χειραγωγούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης, προδικάζοντας (ή υποδεικνύοντας στην πραγματικότητα) έφεση για να αποφευχθεί η παραγραφή αδικημάτων που βάρυναν πολιτικά πρόσωπα που απαλλάχθηκαν.

Και πολύ περισσότερο δεν νομιμοποιείται η κυβέρνηση Μητσοτάκη να συνεχίζει την πολιτική τυμβωρυχία εις βάρος των αδικοχαμένων ανθρώπων, τη στιγμή που ο οικισμός - τάφος παραμένει έξι χρόνια μετά ανοχύρωτος, σχεδόν παραδομένος σε μια επόμενη τραγωδία.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ίδιος που ως υπουργός της μνημονιακής κυβέρνησης Σαμαρά είχε συνυπογράψει την κατάργηση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας στους δημοσίους υπαλλήλους, δηλαδή την περικοπή δύο ολόκληρων μισθών, ως γενναιόδωρος ηγέτης τούς υπόσχεται κάποιο «μπόνους απόδοσης» που εξαγγέλλεται τώρα, θα σχεδιαστεί το 2025, αλλά θα τους αποδοθεί από το 2026 -και όχι σε όλους.

Αλήθεια, αν πράγματι νοιάζεται τους δημοσίους υπαλλήλους, γιατί δεν επαναφέρει τους καταργημένους εδώ και 12 χρόνια δύο μισθούς τον χρόνο, που αντιστοιχούν περίπου στο 15% «μπόνους» που υπόσχεται; Γιατί δεν προχωρά συλλογική διαπραγμάτευση και σύμβαση στο Δημόσιο για τον καθορισμό των μισθών, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.;

Ρητορικά τα ερωτήματα μπροστά σε μια εξόφθαλμη απόπειρα εξαγοράς της ψήφου των δημοσίων υπαλλήλων και υποθέτουμε ότι δεν θα είναι η μόνη στις σχεδόν σαράντα μέρες μέχρι τις ευρωεκλογές.

Εχουμε μια κυβέρνηση που δεν ορρωδεί προ ουδενός, ζώντος ή τεθνεώτος. Και η οποία διεκδικεί από τους πολίτες μπόνους πολιτικής εξαπάτησης. Αργά ή γρήγορα, θα την πάρουν είδηση. Ελπίζουμε γρήγορα. Τον Ιούνιο.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: