Καμπάνακι από την Ε.Ε. για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής στις χώρες της Μεσογείου
Αρνητική πρωτιά κατέγραψε και επισήμως η χώρα μας για το 2023 ως προς την καταστροφικότερη δασική πυρκαγιά στην Ευρώπη, με αυτήν του Εβρου να είναι μάλιστα και η μεγαλύτερη μεμονωμένη πυρκαγιά που έχει εκδηλωθεί στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1980. Αυτό... προκύπτει από την προκαταρκτική έκθεση του 2023 για τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η οποία δημοσιεύτηκε χθες από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
ΠEρυσι, πάνω από πέντε εκατομμύρια (5.040.020) στρέμματα, έκταση διπλάσια από το μέγεθος του Λουξεμβούργου, κατακάηκαν από δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την έκθεση, οι δασικές πυρκαγιές είχαν ως αποτέλεσμα σοβαρές ζημίες στο περιβάλλον, παράγοντας περίπου 20 μεγατόνους εκπομπών CO2, που ισοδυναμούν σχεδόν με το ένα τρίτο του συνόλου των εκπομπών από τις διεθνείς αεροπορικές μεταφορές στην Ε.Ε. σε έναν χρόνο.
Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, όπως επισημαίνει η ευρωπαϊκή έκθεση αξιολόγησης των κλιματικών κινδύνων που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο. Οπως αναφέρει, οι δασικές πυρκαγιές πλήττουν όλο και περισσότερο περιοχές που στο παρελθόν δεν θεωρούνταν επιρρεπείς σε πυρκαγιές. Επιπλέον, τα προκαταρκτικά στοιχεία για τους τρεις πρώτους μήνες του 2024 δείχνουν ότι έχει σχεδόν διπλασιαστεί ο μέσος αριθμός πυρκαγιών, αν και οι εν λόγω πυρκαγιές δεν είχαν σημαντικό αντίκτυπο όσον αφορά την έκταση των καμένων περιοχών.
Στην έκθεση αξιολόγησης των κλιματικών κινδύνων τα συμπεράσματα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά για τις χώρες της Μεσογείου. Οπως υπογραμμίζεται, «οι καύσωνες και οι ελλείψεις νερού θα επηρεάσουν άνισα τα νότια εδάφη της Ευρώπης, ενώ οι βόρειες χώρες θα μπορούσαν να επωφεληθούν βραχυπρόθεσμα από την αύξηση της θερμοκρασίας (π.χ. μέσω της αύξησης της γεωργικής παραγωγής και της υδροηλεκτρικής ενέργειας). Εκτιμήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο δείχνουν ότι η Κύπρος, η Ελλάδα, η Μάλτα και η Ισπανία θα μπορούσαν να δουν 40πλάσια αύξηση της θνησιμότητας από τους καύσωνες, εάν δεν ληφθούν μέτρα προσαρμογής και μετριασμού. Σε οικονομικό επίπεδο η άνοδος της θερμοκρασίας εκτιμάται ότι θα επιφέρει απώλειες στο ΑΕΠ στη νότια Ευρώπη πέντε φορές μεγαλύτερη από ό,τι στη βόρεια Ευρώπη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου