7.4.24

Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραυλικό σύστημα των Χούθι...


...πλοία ανοιχτά της Υεμένης χτύπησαν οι αντάρτες...
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι το Σάββατο κατέστρεψαν κινητό σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος στο έδαφος της Υεμένης που ελέγχουν οι αντάρτες Χούθι. Σύμφωνα με την αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (CENTCOM), εκτός από το πυραυλικό σύστημα κατέρριψαν και μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα...


Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στις επιχειρήσεις αυτές δεν αναφέρθηκαν ούτε τραυματίες ούτε ζημιές.

Ωστόσο, από το πρωί της Κυριακής οι Υεμενίτες αντάρτες ανακοίνωσαν ότι στοχοθέτησαν ένα βρετανικό και δύο ισραηλινά πλοία στον κόλπο του Άντεν, επιβεβαιώνοντας τις αναφορές βρετανικής εταιρείας ασφαλείας για τρεις επιθέσεις στα ανοικτά της χώρας της Υεμένης σε διάσημα μικρότερο των 24 ωρών.


Σε δήλωση που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχγιά Σαρί, υποστήριξε πως οι αντάρτες πραγματοποιήσαν πέντε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη διάρκεια των 72 τελευταίων ωρών.

Πρόσθεσε ότι στις επιχειρήσεις αυτές περιλαμβάνεται μια επίθεση εναντίον του «βρετανικού πλοίου (Hope Island) στην Ερυθρά Θάλασσα με αριθμό ναυτικών πυραύλων». Επίσης, στοχοθετήθηκαν σύο ισραηλινά πλοία, τα «MSC GRACE F» και «MSC GINA», «με έναν ορισμένο αριθμό βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρούζ», πρόσθεσε.

Από το Νοέμβριο, οι αντάρτες Χούθι έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, υποστηρίζοντας ότι στοχοθετούν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ. Στα πλοία αυτά συμπεριλαμβάνουν όσα συνδέονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τα πλήγματα που πραγματοποιήσαν τον Ιανουάριο η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο εναντίον θέσεών τους στην Υεμένη.

Οι αντάρτες Χούθι υποστηρίζουν ότι οι ενέργειές τους γίνονται σε πνεύμα αλληλεγγύης με τους Παλαιστινίους της Λωρίδας της Γάζας, έπειτα από τον πόλεμο που κήρυξε το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, προκαλώντας τον θάνατο χιλιάδων αμάχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: