6.4.24

Σε προεκλογική φιέστα μετατρέπουν το συνέδριο της Ν.Δ...



Ιδιαίτερα πανηγυρικό κλίμα φαίνεται πως επιδιώκουν να δημιουργήσουν οι υπουργοί της κυβέρνησης και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, στο 15ο συνέδριο του κόμματος, το οποίο ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώνεται την Κυριακή...


Στις ομιλίες τους, σχεδόν όλοι οι σύνεδροι εκθειάζουν τη διαδρομή του κόμματος στο πέρασμα των χρόνων – και ειδικά κατά τα τελευταία έτη που η Ν.Δ. βρίσκεται στην εξουσία. Μάλιστα, υπόσχονται ακόμα περισσότερες «μεταρρυθμίσεις» προς όφελος της κοινωνίας και ακόμα καλύτερες μέρες. 

Επιχείρηση - συσπείρωση, απουσία παραγωγής πολιτικής

Από την πλευρά του, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να συσπειρώσει την εκλογική του βάση, εν όψει και της εκλογικής αναμέτρησης του Ιουνίου. Μιας αναμέτρησης που φαίνεται να τον αγχώνει ιδιαίτερα, καθώς στην κάλπη των ευρωεκλογών είθισται να καταγράφεται χαλαρή ψήφος και αποδοκιμασία της εκάστοτε κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του την Παρασκευή, επιχείρησε να χαϊδέψει τα αυτιά ακόμα και των ακραίων ψηφοφόρων του, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις πιθανές απώλειες ψήφων στις κάλπες. 

Σε κάθε περίπτωση, από το συνέδριο της Ν.Δ. απουσιάζει κάθε ίχνος παραγωγής πολιτικής, αλλά και εποικοδομητικής κριτικής για την πορεία του κόμματος (και της κυβέρνησης) τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα, η όποια κριτική ασκείται σχεδόν αποκλειστικά απέναντι στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, με το βλέμμα και στις ευρωεκλογές. 


Την ίδια στιγμή, ελάχιστα είναι τα μηνύματα των συνέδρων προς την ηγεσία του κόμματος και τον πρόεδρό του. Τουναντίον, κοινός τόπος σχεδόν για όλους τους συνέδρους, η αποθέωση τού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ακριβώς σε αυτήν τη λογική κινήθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, που έσπευσε να συγχαρεί τον Έλληνα πρωθυπουργό, παρά τις μελανές σελίδες της διακυβέρνησής του.


Τα μέτωπα και η δυσαρέσκεια των πολιτών

Στο πλαίσιο αυτό, οι σύνεδροι στη συντριπτική τους πλειονότητα, επέλεξαν να «ξεχάσουν» τα σημαντικά ζητήματα που έχουν φέρει σε δεινή θέση την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως είναι η ασταμάτητη ακρίβεια, το έγκλημα των Τεμπών, το σκάνδαλο των υποκλοπών, οι παραιτήσεις υπουργών, η υπόθεση της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου με τη διαρροή emails, το νέο φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ. και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με την πρωτοφανή γυναικοκτονία έξω από αστυνομικό τμήμα κ.ά.

Εάν στα παραπάνω αθροίσει κάποιος τις ενέργειες της κυβέρνησης σε κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας (όπως π.χ. στην παιδεία και την υγεία), τότε αντιλαμβάνεται τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στην πλειονότητα των πολιτών: μια δυσαρέσκεια που αποτυπώνεται χαρακτηριστικά και στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας την τελευταία χρονική περίοδο.

Εσωκομματικές τριβές

Παράλληλα, η γκρίνια στο εσωτερικό του κόμματος καλά κρατεί. Πιο πρόσφατη εστία έντασης αποτελεί η δυσαρέσκεια του Αντώνη Σαμαρά για το γεγονός ότι ο Γιώργος Μουρούτης (στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού) κατεβαίνει στον εκλογικό στίβο: σε μια περίοδο που οι σχέσεις Σαμαρά – Μητσοτάκη παραμένουν στο ναδίρ.

Σημειώνεται επίσης ότι ο Αντ. Σαμαράς, καθώς και οι Κώστας Καραμανλής (πρώην πρωθυπουργός) και Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επέλεξαν να κρατήσουν αποστάσεις από τον Κυρ. Μητσοτάκη και να μην εκφωνήσουν ομιλίες στο συνέδριο – εντείνοντας έτσι την εσωστρέφεια στο κόμμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: