Οι ευρωεκλογές δεν είναι εθνικές εκλογές. Στις ευρωεκλογές οι πολίτες ψηφίζουν πιο χαλαρά. Κοινοτοπίες; Οντως. Τι θα είναι επιτυχία και τι αποτυχία για τα κόμματα στις προσεχείς ευρωεκλογές; Τα επιτελεία επεξεργάζονται από τώρα τις απαντήσεις τους ώστε όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της κάλπης, να δώσουν την εντύπωση ότι τα πήγαν καλά, ότι οι εκλογικές επιδόσεις τους δεν είναι κατώτερες των προσδοκιών τους, οπότε ...δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν συντρέχει λόγος αμφισβήτησης των ηγεσιών. Εκτός βεβαίως από τις περιπτώσεις που η αποτυχία είναι τόσο εκκωφαντική που δεν μπορεί να κρυφτεί όποιο σενάριο κι αν κατασκευάσουν για να διασκεδάσουν την κακή εικόνα.
Ετσι δεν αποκλείεται να δούμε το βράδυ των ευρωεκλογών όλα τα κόμματα ή σχεδόν όλα να δηλώνουν ικανοποιημένα με το ποσοστό που πήραν. Θα είναι μαγική εικόνα; Θα είναι. Θα έχει πάντως κάποια βάση αν η σύγκριση γίνει με τα ποσοστά που πήραν στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Για παράδειγμα. Λίγο πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου υπουργοί και στελέχη της Δεξιάς δεν έκρυβαν την επιθυμία τους να πιάσει το κόμμα ή να πλησιάσει το ποσοστό των εθνικών εκλογών, δηλαδή το σαράντα και κάτι τοις εκατό. Το έλεγαν στις δημόσιες εμφανίσεις τους, με μπόλικη αλαζονεία. Ηρθαν όμως οι πρώτες δημοσκοπήσεις και προσγειώθηκαν στην πραγματικότητα. Σιγά σιγά άρχισαν να βάζουν νερό στο κρασί τους και έκαναν λόγο για ένα ποσοστό που θα έχει μπροστά το τρία (3). Τη συζήτηση επ’ αυτού του ζητήματος έκλεισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ (Σία Κοσιώνη) είπε ότι ο πήχης για τη Νέα Δημοκρατία είναι το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών (33,12%). Εκεί κοντά δίνουν τη Νέα Δημοκρατία οι περισσότερες δημοσκοπήσεις. Οπότε; Προχωράμε σαν να μην έγινε κάτι δραματικό.
Το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει στόχο τη δεύτερη θέση, αλλά ο πρόεδρός του, Νίκος Ανδρουλάκης, δεν έχει μιλήσει για ποσοστό. Στην περίπτωση που δεν τα καταφέρει, αλλά το κόμμα του θα έχει διψήφιο ποσοστό και αρκετά πάνω από το 10%, δικαιούται να υποστηρίξει ότι δεν τα πήγε άσχημα αφού η βάση εκκίνησης ήταν η επίδοση του ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες ευρωεκλογές (7,72%); Δικαιούται, αλλά θα είναι δύσκολο να πείσει και τους οπαδούς του κόμματος και τα στελέχη ότι όλα κύλησαν ομαλά και συνεχίζουμε. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι τόσο το ΚΚΕ, όσο και η Ελληνική Λύση θα πιάσουν μεγαλύτερα ποσοστά απ’ αυτά που είχαν πάρει στις ευρωεκλογές το 2019. Στις μετρήσεις το ΚΚΕ βρίσκεται αρκετά πιο ψηλά από το αναιμικό 5,35% και το κόμμα του κ. Βελόπουλου πάνω από 4,18%. Ομως η ηγεσία του ΚΚΕ, χωρίς πάντως να το λέει δημοσίως, θέλει να έχει διψήφιο ποσοστό, ενώ η Ελληνική Λύση φλερτάρει (αυτό λένε τα γκάλοπ) με την τέταρτη θέση, με ποσοστά πολύ υψηλότερα από το καχεκτικό 4,18%.
Και ο ΣΥΡΙΖΑ; Εδώ τα πράγματα μπερδεύονται. Ο πρόεδρός του έχει αλλάξει πολλές φορές πρόβλεψη. Ξεκίνησε βάζοντας στόχο τη δεύτερη θέση. Συνέχισε τοποθετώντας τον πήχη κοντά στο ποσοστό των πρόσφατων εθνικών εκλογών και εσχάτως κατέληξε στην άποψη ότι δεν αποκλείεται να πιάσει την πρωτιά, χωρίς πάντως να μιλάει για ποσοστό. Πρωτιά με επίδοση κοντά στο ποσοστό των εθνικών εκλογών (κάτω από το 18%) θα είναι πολιτικό θαύμα. Πρωτιά με ποσοστό γύρω στο 24% (τόσο είχε πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες ευρωεκλογές) είναι εξίσου απίθανο. Ούτε η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι θα πέσει τόσο χαμηλά, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα πάει τόσο ψηλά. Οπότε; Θα χρειαστεί στον ΣΥΡΙΖΑ να καταστρώσουν σχέδια που θα δίνουν απαντήσεις στους επικριτές της ηγεσίας, όποια κι αν είναι η επίδοσή του το βράδυ των ευρωεκλογών. Δεν θα είναι πάντως εύκολη υπόθεση. Οι αριθμοί και τα γεγονότα δεν τιθασεύονται. Εκτός αν τα αγνοήσεις.
Τάσος Παππάς
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου