7.4.24

Εμπαιγμός από Μητσοτάκη για τη γυναικοκτονία στους Αγ. Αναργύρους...



Νέο υποκριτικό μήνυμα από τον πρωθυπουργό στην προσπάθειά του να κατευνάσει την οργή για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβας από τον 39χρονο σύντροφό της μπροστά στο αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων πριν μία εβδομάδα...


Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός «να πέφτει νεκρή μια νέα γυναίκα από το χέρι του πρώην συντρόφου της λίγα μέτρα από το αστυνομικό τμήμα στο οποίο κατέφυγε για να ζητήσει προστασία από αυτόν». 

Μας ενημέρωσε ότι «μας πόνεσε και μας εξόργισε όλους, εμένα πρώτο. Το τι έγινε και τι δεν έγινε αποκαλύφθηκε από την ταχεία έρευνα που διενήργησε η ηγεσία της ΕΛΑΣ, οι ευθύνες θα καταλογιστούν και όποιοι από τους αστυνομικούς πρέπει να τιμωρηθούν, θα τιμωρηθούν, ενώ ο δράστης είναι ήδη αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη».


Αναρωτήθηκε «γιατί παραβιάστηκαν οι συγκεκριμένοι κανόνες για την αστυνομική ανταπόκριση σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας» και τόνισε την ανάγκη «να βρούμε ακριβώς τι δεν λειτούργησε σωστά και πώς θα αποτρέψουμε να επαναληφθεί ένα τέτοιο τραγικό περιστατικό».

Σαν να μην έχει κυβερνήσει το κόμμα του πέντε χρόνια είπε πως χρειάζεται να βρούμε ποιες «επιπλέον δικλίδες ασφαλείας» πρέπει να προσθέσουμε «για να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα να γίνουν νέα λάθη. Πώς θα βελτιώσουμε όλη την "αλυσίδα" στην επιχειρησιακή ικανότητα της αστυνομίας».

Αναφερόμενος στα τέσσερα μέτρα Χρυσοχοΐδη ο πρωθυπουργός είπε πως «ανακοινώθηκαν ορισμένες αλλαγές, με πιο καίρια τη μεταφορά πλέον κάθε θύματος σε ασφαλή χώρο και τη διαμονή του εκεί μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του. Επιπλέον, μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί άλλα 45 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button» (σ.σ. πιλοτικό πρόγραμμα).

Μάλιστα, υποστήριξε πως «σε χιλιάδες περιπτώσεις καταγγελιών στη χώρα μας τηρήθηκαν οι οδηγίες και σώθηκαν πολλές ζωές. Από τον Ιανουάριο έως πρόσφατα αναφέρθηκαν στο ειδικό τηλεφωνικό κέντρο σχεδόν 6.500 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και η 'Αμεση Δράση ανταποκρίθηκε σε τουλάχιστον 4.800. Επίσης, 270 γυναίκες χρησιμοποίησαν το νέο εργαλείο panic button και γλίτωσαν -με παρέμβαση της αστυνομίας- από μια πιθανή μοιραία κατάληξη».

Παρά την αποδεδειγμένη απουσία συστήματος προστασίας των γυναικών, που δεν βρίσκουν «διέξοδο» την πιο κρίσιμη στιγμή, όταν θέλουν να γλιτώσουν, ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως «από το 2021 χτίζουμε ένα δίχτυ προστασίας των θυμάτων της έμφυλης βίας με ειδικά γραφεία εντός των αστυνομικών τμημάτων, με συνεχείς εκπαιδεύσεις, με ξενώνες φιλοξενίας και αρωγής προς τις κακοποιημένες γυναίκες».

Τέλος, έσπευσε να μιλήσει για ακόμα ένα παγκόσμιο φαινόμενο: «Η ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία είναι μια σκληρή, μαρτυρική πραγματικότητα και υπάρχουν γυναίκες που την ζουν καθημερινά. Το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση σε πολλές χώρες στην ΕΕ, με την Ελλάδα να βρίσκεται χαμηλότερα απ' τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αν μείνουμε στα στατιστικά στοιχεία. Δεν αρκεί. Δεν μας αρκεί. Κάθε ανθρώπινη ζωή που χάνεται είναι από μόνη της η πιο τραγική είδηση. Η ανθρώπινη ζωή δεν χωρά σε μέσους όρους.

»Το στοίχημα για μας είναι να αλλάξουμε στο κράτος όσα περισσότερα γίνεται από όσα μας πληγώνουν. Να αποκτήσουμε πλέον παντού στη δημόσια διοίκηση διαδικασίες και κανόνες για τη συμπεριφορά των δημοσίων υπαλλήλων στην επαφή τους με τους πολίτες ώστε να περιοριστούν οι αποκλίσεις και ταυτόχρονα να αποτινάξουμε την κουλτούρα της ήσσονος προσπάθειας. Όλοι, από την κορυφή έως τη βάση της διοικητικής πυραμίδας, πρέπει να κατανοήσουμε ότι από τις αποφάσεις και τις επιλογές μας επηρεάζονται καθημερινά οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων» κατέληξε στην συγκεκριμένη αναφορά.

Τέλος, συνέχισε την ανάρτησή του γράφοντας για ζητήματα, από την βία ανηλίκων και τον διαδικτυακό εκφοβισμό, μέχρι τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό ΑΣΕΠ και το ζήτημα με τα POS αλλά και την Super League και το Φεστιβάλ Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: