Την ισραηλινή αντιπρόταση εξετάζει η Χαμάς που επιθυμεί μόνιμη κατάπαυση πυρός.
Διπλωματικές διεργασίες διεξάγονται παράλληλα με την ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να τερματιστεί η αιματοχυσία και η ανθρωπιστική καταστροφή με θύματα αμάχους Παλαιστινίους. ..
Την ώρα λοιπόν που ο ισραηλινός φέρεται να είναι έτοιμος να εισβάλει στην πόλη Ράφα (όπου έχουν καταφύγει 1,3 εκατ. άμαχοι και βρίσκονται πλέον εγκλωβισμένοι εκεί), μια νέα προσπάθεια για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, στην οποία θα περιλαμβάνεται και απελευθέρωση ομήρων, βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ίσραελ Κατζ δήλωσε ότι η «προγραμματισμένη» εισβολή στη Ράφα θα μπορούσε να ανασταλεί εάν υπάρξει συμφωνία για την απελευθέρωση των Ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Χαμάς.
«Η απελευθέρωση των ομήρων είναι η κορυφαία προτεραιότητα για εμάς», δήλωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό Channel 12. Ερωτηθείς εάν αυτό περιλάμβανε την αναβολή μιας προγραμματισμένης επιχείρησης που θα στόχευε τάγματα της Χαμάς στην πόλη Ράφα, ο Κατς απάντησε: «Ναι». Πρόσθεσε με σαφήνεια πως «εάν υπάρξει συμφωνία, θα αναστείλουμε την επιχείρηση».
Σημειώνεται ότι οι σύμμαχοι του Ισραήλ, τα Ηνωμένα Έθνη και μεγάλες ΜΚΟ έχουν προτρέψει το Ισραήλ να μην εισβάλει στη πόλη της Ράφα.
Εξετάζει ισραηλινή αντιπρόταση η Χαμάς
Νωρίτερα, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι «εξετάζει» μια ισραηλινή αντιπρόταση για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία προβλέπει την απελευθέρωση ομήρων. Η Χαμάς είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της στις 13 Απριλίου ότι κατέθεσε στους μεσολαβητές από την Αίγυπτο και το Κατάρ την απάντησή της σε πρόταση εκεχειρίας του Ισραήλ, επιμένοντας στην κήρυξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Χωρίς να απορρίψει το περιεχόμενο του σχεδίου εκεχειρίας, το παλαιστινιακό κίνημα επανέλαβε τις «απαιτήσεις» του, δηλαδή την κήρυξη «μόνιμης κατάπαυσης του πυρός», την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού «από όλη τη Λωρίδα της Γάζας», «την επιστροφή των εκτοπισμένων» στις περιοχές όπου διέμεναν και «την εντατικοποίηση της εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας» στον θύλακα.
Όμως το Ισραήλ είναι αντίθετο σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός και επιμένει σε μια παύση των μαχών διάρκειας πολλών εβδομάδων, ώστε στη συνέχεια να μπορεί για παράδειγμα να διεξάγει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, ενώ αρνείται να αποσύρει όλες τις δυνάμεις του από τη Λωρίδα της Γάζας.
Οι λεπτομέρειες της αντιπρότασης του Ισραήλ δεν έχουν γίνει γνωστές, όμως ο ισραηλινός Τύπος αναφέρθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην απελευθέρωση σε πρώτο χρόνο 20 από τους ομήρους που θεωρούνται «ανθρωπιστικές υποθέσεις».
Η «σοβαρότητα» και ο Μπλίνκεν
Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majed al-Ansari, σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ζήτησε «περισσότερη δέσμευση και μεγαλύτερη σοβαρότητα» και από τις δύο πλευρές. «Ελπίζουμε, με τη βοήθεια των διεθνών εταίρων μας, ότι μπορούμε να πιέσουμε και τις δύο πλευρές για μια συμφωνία, αλλά αυτή τη στιγμή, βλέπουμε και από τις δύο πλευρές μεγάλη έλλειψη δέσμευσης για την ίδια τη διαδικασία και τη διαμεσολάβηση», δήλωσε ο αξιωματούχος του Κατάρ.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντον Μπλίνκεν, πρόκειται να ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να συναντήσει περιφερειακούς εταίρους του και να συζητήσει τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν «θα συζητήσει την πρόσφατη αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που παραδίδεται στη Γάζα και θα υπογραμμίσει τη σημασία της διασφάλισης της διατήρησης αυτής της αύξησης», θα τονίσει «τη σημασία της αποτροπής της εξάπλωσης της σύγκρουσης» και θα συζητήσει τις προσπάθειες για την «επίτευξη διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.