Οι όροι που θέτουν οι δύο πλευρές...
Δυτικοί και Άραβες αξιωματούχοι βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και συμφωνίας για τους ομήρους, σχεδόν επτά μήνες μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που ουσιαστικά έχει καταστρέψει τη Λωρίδα της Γάζας.Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και το Κατάρ από τον Ιανουάριο έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για διαπραγματεύσεις εκεχειρίας, με εμπλεκόμενες και άλλες χώρες. Η τελευταία συμφωνία επιτεύχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και οδήγησε σε εβδομαδιαία παύση των συγκρούσεων, κατά την οποία η Χαμάς απελευθέρωσε περισσότερους από 100 ομήρους, ενώ το Ισραήλ απελευθέρωσε περίπου τρεις φορές περισσότερους Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Οι δύο πλευρές εξακολουθούν να παραμένουν ανυποχώρητες στα πιο σημαντικά θέματα, ενώ οι ξένες πιέσεις για συμβιβασμούς είχαν μικρή επιτυχία μέχρι στιγμής.
Η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών είναι οι όροι για κατάπαυση του πυρός.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι είναι έτοιμο να δεχτεί μια προσωρινή διακοπή των μαχών, η οποία θα περιλαμβάνει ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων. Όμως, ο Νετανιάχου εμφανίζεται αποφασισμένος να μην τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι να πετύχει «ολοκληρωτική νίκη» επί της Χαμάς, ενώ για τη συνέχεια οραματίζεται έναν απεριόριστο ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας στη Γάζα.
Στον αντίποδα, η Χαμάς λέει ότι δεν συζητά άλλη μία προσωρινή εκεχειρία και θα αποδεχθεί συμφωνία μόνο για μόνιμη εκεχειρία, η οποία θα τερματίζει τον πόλεμο και θα περιλαμβάνει αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.
Όμηροι και κρατούμενοι
Η κυβέρνηση Νετανιάχου επιμένει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να οδηγήσει στην επιστροφή και των 133 ομήρων που το Ισραήλ υπολογίζει ότι παραμένουν στη Γάζα ή των σορών τους εάν έχουν ήδη πεθάνει.
Σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ομήρων, η Χαμάς προτείνει μια ευρεία απελευθέρωση των Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ.
Οι διαπραγματεύσεις σε αυτό το σημείο ενδέχεται να αφορούν την αναλογία των Παλαιστίνιων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν ανά Ισραηλινό όμηρο και αν θα συμπεριλαμβάνονται φυλακισμένοι που καταδικάστηκαν για σοβαρά περιστατικά βίας ή υψηλόβαθμα στελέχη παλαιστινιακών οργανώσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.