Απ’ το καλό στο καλύτερο πάει η πατρίδα μας κι αυτό γίνεται εμφανές καθημερινά, αλλά έρχονται και οι έρευνες να μας το επιβεβαιώσουν, όπως, ας πούμε, η «Ερευνα Εμπιστοσύνης στους Θεσμούς» της Public Issue.
Το... 70% των πολιτών δεν εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη - το υψηλότερο ποσοστό από το 2007 που υπάρχουν σχετικά στοιχεία (τότε δεν εμπιστευόταν τον θεσμό σχεδόν ο ένας στους δύο). Πάνω από τους μισούς Ελληνες δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην ΕΛ.ΑΣ. (το 2018 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 22% και σήμερα 54%). Η εμπιστοσύνη στη Βουλή καταγράφει 18% - πρόκειται για το δεύτερο χειρότερο ποσοστό της τελευταίας 20ετίας μετά το 2011 όπου συγκέντρωνε 11%.
Κι εκεί όπου η κρίση αξιοπιστίας κορυφώνεται και η εμπιστοσύνη καταβαραθρώνεται είναι τα πολιτικά κόμματα: τα εμπιστεύεται μόλις το 9% των πολιτών - αντίστοιχο ποσοστό είχε μετρηθεί στην Ελλάδα το 2008, του φλογισμένου Δεκέμβρη και του πρελούδιου της κρίσης.
Η έρευνα μπορεί να διαβαστεί με πολλούς τρόπους, αφού η εμπιστοσύνη σε -αντιπροσωπευτικούς και μη- θεσμούς φωτογραφίζει την αντίληψη για τη λειτουργία τους, τη νομιμοποίηση στο πολιτικό σύστημα, τις αντιλήψεις για την ποιότητα της δημοκρατίας, αλλά και το αίσθημα εγκατάλειψης (ή και κακοποίησης) που ενδεχομένως νιώθουν οι πολίτες και το οποίο εντέλει οδηγεί στην όλο και πιο μεγάλη αποξένωσή τους από τους θεσμούς.
Τα ευρήματα είναι ανατριχιαστικά και θα έπρεπε να μας προβληματίσουν όλους - εύλογα θα πείτε σε αυτό το σημείο πως, αν όντως μας προβλημάτιζαν, δεν θα φτάναμε σε αυτήν την κατάντια. Με τις ευρωκάλπες ωστόσο μπροστά μας και την Ακροδεξιά να σηκώνει κεφάλι στην Ευρώπη, γίνεται σχεδόν υπαρξιακή η εκκολαπτόμενη απειλή για τη δημοκρατία μας.
Αν πάλι πάμε με χαλαρή διάθεση του τύπου «εκλογές, κόμματα, με φρου φρου κι αρώματα», που έλεγε κι ο μακαρίτης ο Τζιμάκος, είναι πολύ πιθανό να μη ζητάμε μια στάση απλώς, όπως στο θρυλικό τραγούδι, αλλά να σταματήσουμε τη Γη να κατέβουμε.
Ντίνα Δασκαλοπούλου
Ο τίτλος από το τραγούδι «Μουσικές Ταξιαρχίες» του Τζίμη Πανούση
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου