10.4.24

30 υποθέσεις κακοποίησης γυναικών την ημέρα...



«Κάθε 45 λεπτά έχουμε ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, τριάντα με σαράντα υποθέσεις απειλής την ημέρα». Η παραδοχή έγινε από τα πλέον επίσημα χείλη - του (ακόμα) υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Την τελευταία δε εβδομάδα, σύμφωνα με όσα ανέφερε (MEGA) ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής Σταύρος Μπαλάσκας, η Αμεση Δράση έχει λάβει πάνω από 3.000 καταγγελίες για επιθέσεις κατά γυναικών, με το 80% των υποθέσεων να χαρακτηρίζονται άκαρπες...



Στο fb της ΕΛ.ΑΣ.

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν πως μόνο μέσα στο προηγούμενο Σαββατοκύριακο 56 γυναίκες κατέφυγαν στην αστυνομία για να καταγγείλουν την κακοποίησή τους. Η γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το αστυνομικό τμήμα συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία και συνιστά τομή: όχι μονάχα αποκάλυψε τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού να προστατεύσει τις γυναίκες, όχι μονάχα έβαλε οριστικά τέλος στην παραφιλολογία που ενοχοποιεί τα θύματα (η Κυριακή και έφυγε και όλα σωστά τα έκανε και βοήθεια ζήτησε και στην αστυνομία κατέφυγε και, παρ’ όλα αυτά, δολοφονήθηκε αβοήθητη), αλλά έβαλε για τα καλά σε κάθε σπίτι τη συζήτηση για την έμφυλη βία.

Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στη σελίδα της ΕΛ.ΑΣ. στο fb για να καταλάβει πόσο μεγάλη είναι η οργή των πολιτών για τη γυναικοκτονία της Κυριακής. Σε μια άσχετη ανάρτηση της Αστυνομίας για την κίνηση στους δρόμους, οι πολίτες τη σφυροκοπούν: «Θρίαμβος χθες στους Αγίους Αναργύρους, μπράβο σας», «παιδιά, λίγη ηρεμία, τουλάχιστον όσο είναι ασφαλής η ζωή του Μητσοτάκη, όλα καλά», «αν η κοπέλα πετούσε μέσα στο Α.Τ. τρικάκια με το όνομα Ρουβίκωνας, θα την είχατε συλλάβει και μάλλον θα είχε σωθεί», «Αλλη μια γυναικοκτονία μπροστά στα μάτια σας. Μόνο για την κίνηση είστε κ καμιά ταυτότητα».

Ακόμα και στο πιο μικρό χωριό, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας, η γυναικοκτονία της Κυριακής συζητιέται παντού. Η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μαρία Γκασούκα το προηγούμενο Σάββατο βρέθηκε ως ομιλήτρια στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Γυναικών του χωριού, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Μεσολογγίου.

Εντονη αγανάκτηση

Η εκδήλωση έγινε σε φορτισμένο κλίμα αφού η Κυριακή καταγόταν από την Αιτωλοακαρνανία. «Η μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων, όπως και πολιτών/ισσών από το Αγρίνιο ώς την Πάτρα, συνοδευόταν από έντονη αγανάκτηση και βαθύ πένθος, αλλά και από έκδηλη την ανάγκη να κατανοήσουν το πώς και το γιατί και να απαιτήσουν δικαιοσύνη», μας λέει η κ. Γκασούκα.

«Υπάρχει διάχυτος θυμός για όσα μπορούσαν να έχουν γίνει και δεν έγιναν, οργή για το κράτος και το νομικό σύστημα που συντελεί με τον τρόπο του στη διαιώνιση των δομών που επιτρέπουν τη γυναικοκτονία, αφού αρνείται ή δεν είναι σε θέση να επικεντρωθεί στον μισογυνισμό των εγκλημάτων, και επιβεβαιώνει την αποτυχία τους να προστατέψουν τον μισό πληθυσμό της χώρας μας.

Παράλληλα, μεγάλος αριθμός πολιτών/ισσών εκφράζει και την αγανάκτησή του για το έλλειμμα κρατικών λειτουργών ικανών να διερευνούν και να παρεμβαίνουν στην αναχαίτιση της βίας σε όλες της τις εκφάνσεις και είναι διάχυτη η πεποίθηση της ατιμωρησίας που απολαμβάνουν εξουσιοδοτημένα κρατικά όργανα που ολιγωρούν, παρά την ύπαρξη, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τουλάχιστον, και στην Ελλάδα, σχετικού θεσμικού πλαισίου που την προβλέπει (λ.χ. Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης).

Ντίνα Δασκαλοπούλου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: