Ερμητικά τα αυτιά της κλείνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στις έντονες αντιδράσεις –που εκφράζονται τόσο εντός του ίδιου του Κοινοβουλίου, όσο και στα πανεπιστήμια όπως και στους δρόμους (με τις μαζικές και δυναμικές συγκεντρώσεις)– για το νομοσχέδιο Πιερρακάκη που αφορά στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό δεν προκαλεί αίσθηση το... γεγονός ότι –παρά την κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος– η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Ν.Δ. απέρριψε τα αιτήματα αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά και η Νίκη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», που συζητείται στην Ολομέλεια και αναμένεται να ψηφιστεί την Παρασκευή. Σημειώνεται ότι υπέρ της αντισυνταγματικός τάχθηκαν το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛΛ. και η Πλεύση Ελευθερίας.
Δηλαδή, σχεδόν το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης «κραυγάζει» ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό, αλλά η κυβέρνηση δεν πτοείται. Αντίθετα, μάλιστα, επιχειρεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα, φτάνοντας στο σημείο, βουλευτές της να ερμηνεύσουν το Σύνταγμα κατά το δοκούν.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Θάνου Πλεύρη, ο οποίος αφού επανέλαβε τους γνωστούς ισχυρισμούς περί «ζωντανού Συντάγματος» και «Ενωσιακού Δικαίου», κατέφυγε σε ένα... παιχνίδι με τις λέξεις, αναφέροντας πως άλλο είναι η «σύσταση» κι άλλο η «εγκατάσταση» υπαρχόντων πανεπιστημίων χωρών της Ε.Ε.
Συγκεκριμένα, ο Θ. Πλεύρης υποστήριξε πως πάντοτε υπήρχε θέμα ερμηνείας του άρθρου 16 του Συντάγματος και (αν και παραδέχθηκε ότι το εν λόγω άρθρο «ορίζει ρητώς πως όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα στην δωρεάν Παιδεία σε όλες στις βαθμίδες και στα Πανεπιστήμια») τόνισε πως «υπήρξε η απόφαση 2411/2012 όπου αναφέρει ότι μπορεί να γίνονται μεταπτυχιακές σπουδές επί αμοιβής από τα κρατικά πανεπιστήμια».
Η ερμηνεία του Συντάγματος επί του Ενωσιακού Δικαίου, είπε ο βουλευτής, «δεν σημαίνει ότι καταστρατηγείται το Σύνταγμα» και «η θεωρία ενός ζωντανού Συντάγματος είναι η εφαρμογή του επί των δεδομένων που υπάρχουν». Σε ανάλογο πνεύμα, ο Θ. Πλεύρης είπε ότι το άρθρο 16 αφορά τη σύσταση ΑΕΙ από ιδιώτες, αλλά εδώ δεν έχουμε σύσταση, αλλά εγκατάσταση υπαρχόντων Πανεπιστημίων χωρών της ΕΕ που θα έρθουν να δημιουργήσουν παράτημα στην χώρα μας.
Εξάλλου, υποστήριξε ότι αυτό που ενδιαφέρει τον συνταγματικό νομοθέτη είναι τα Πανεπιστήμια να μην είναι κερδοσκοπικά και το Κράτος να έχει τον απόλυτο έλεγχο δεδομένα που γίνονται σεβαστά στο παρόν νομοσχέδιο. Επέμεινε πως «με βάση τη Συνθήκη της Ε.Ε., έχουμε πάει στο σχέδιο νόμου αυτό στα όρια που μπορούν να ερμηνευτούν στη βάση του γράμματος και του πνεύματος του άρθρου 16 του Συντάγματος με πλήρη σεβασμό του».
Όσο για τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη, αυτός δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο ως «απολύτως συμβατό με το συνταγματικό κείμενο». Χρησιμοποιώντας την ουδέτερη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, υποστήριξε ότι αυτή «διαψεύδει πανηγυρικά τους φορείς της μίας και μοναδικής αλήθειας περί αντισυνταγματικότητας του κειμένου.
Διότι λέει ακριβώς αυτά που λέγαμε στις Επιτροπές. Ότι υπάρχουν δύο σχολές σκέψης ότι εμείς υιοθετούμε αυτή τη σχολή σκέψης και ότι στο τέλος της ημέρας αυτό θα κριθεί. Δεν είδαμε να γράφει κάτι περί κάθετης αντισυνταγματικότητας διότι στο τέλος της ημέρας είναι απολύτως προσβλητικό για την δικαστική εξουσία να θεωρούν ότι όλα κρίνονται από την Αντιπολίτευση κι όχι από την δικαστική εξουσία»...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου