18.3.24

Γαλλία: Ακροδεξιά και με τη βούλα του Συμβουλίου της Επικρατείας...


«Ακροδεξιό κόμμα» θεωρείται ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν και με τη βούλα του Συμβουλίου της Επικρατεία. Και μάλιστα ύστερα από αίτημα του... ίδιου του κόμματος, που γύρισε μπούμερανγκ! Συγκεκριμένα, την περασμένη Δευτέρα, το Συμβούλιο απάντησε, απορρίπτοντάς το, στο αίτημα του κόμματος της Λεπέν, με το οποίο θέλησε να αμφισβητήσει την κατάταξή του από το υπουργείο Εσωτερικών, κατά τις εκλογές για τη Γερουσία τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην... κατηγορία της Ακροδεξιάς. Το ανώτατο δικαστήριο, που έκρινε επί της ουσίας, επιβεβαίωσε μια πρώτη απόφαση που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο - ότι δηλαδή ένα κόμμα που απορρίπτει τη μετανάστευση, είναι υπέρ της ρατσιστικής «εθνικής προτίμησης» και σιχαίνεται τον άλλο, τον διαφορετικό, είναι όντως ακροδεξιό.


Το κόμμα, που πλέον έχει πρόεδρο το «πουλέν» της Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά (που είναι και ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος), θεώρησε ότι η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών που κατέτασσε τους υποψήφιους του κόμματος στην κατηγορία «Ακροδεξιά» έπληττε την «ακρίβεια της διαδικασίας». Το κόμμα υποστήριξε ότι η Διοίκηση έκανε λάθος και ότι η εγκύκλιος του υπουργείου παραγνωρίζει την αρχή της ισότητας «διότι εφαρμόζει μια αδικαιολόγητη διαφορά στη μεταχείριση» σε σχέση με το ΚΚΓ και με την Ανυπότακτη Γαλλία, κόμματα που τα κατατάσσει στην κατηγορία «Αριστερά». Στην κατηγορία «Άκρα Αριστερά» το υπουργείο Εσωτερικών έχει κατατάξει τον Εργατικό Αγώνα και το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα.
Μπορεί οι υποψήφιοι να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα την πολιτική απόχρωση του κόμματος που εκπροσωπούν, όπως π.χ. εκείνοι του Εθνικού Συναγερμού, ωστόσο η επιλογή της κατάταξης σε συγκεκριμένες ομάδες, π.χ. «Άκρα Δεξιά», «Δεξιά», «Κέντρο», «Αριστερά», «Άκρα Αριστερά», «άλλο», σχετίζεται με τις νομαρχίες για λόγους «εκλογικής ανάλυσης»: αυτά σημείωνε η συγκεκριμένη εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών. Έτσι οι διοικητικοί δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας έκριναν ότι «η σύνδεση της πολιτικής απόχρωσης Εθνικός Συναγερμός με την ομάδα “Άκρα Δεξιά” από την εγκύκλιο, που αμφισβητείται (από τον Εθνικό Συναγερμό), δεν πλήττει την ακρίβεια της διαδικασίας εκλογής ούτε παραγνωρίζει την αρχή της ισότητας».

Η ετικέτα παραμένει, οι πολιτικές της Ακροδεξιάς καλπάζουν

Με τον τρόπο αυτόν έπεσε στο κενό η απόπειρα τυπικής αποδαιμονοποίησης, σε επίπεδο κομματικής ετικέτας, των Λεπέν - Μπαρντελά. Και αυτό γιατί σε πολιτικό επίπεδο η ακροδεξιά ατζέντα έχει ήδη υιοθετηθεί, π.χ. στην εφαρμογή του δόγματος «τάξη και ασφάλεια», στη μεταναστευτική πολιτική, καΙ από το κυβερνητικό στρατόπεδο του Εμανουέλ Μακρόν, που έχει αφήσει πίσω του το σύνθημα «ούτε Δεξιά ούτε Αριστερά» της πρώτης του εκλογής. Έτσι πλέον ο Εθνικός Συναγερμός διεκδικεί την απαλλαγή του και από τον τίτλο του ακροδεξιού κόμματος. Η απορριπτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελεί λοιπόν ένα μικρό εμπόδιο στην επέλαση του ακροδεξιού κόμματος που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, καλπάζει ενόψει των ευρωεκλογών. «Ο Μπαρντελά είναι πολύ ψηλά σε όλο το φάσμα των κομμάτων της Δεξιάς, ακόμη και των μετριοπαθών, κυριολεκτικά σαρώνει», σχολίασε χαρακτηριστικά ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Cluster 17. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου, το ακροδεξιό ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον Μπαρντελά καταγράφεται στο 29%. Το 40% των συντηρητικών και το 22% των φιλελευθέρων, που είναι οι πιο ευρωπαϊστές της Δεξιάς, δηλώνουν έτοιμοι να ψηφίσουν Εθνικό Συναγερμό τον Ιούνιο. Το κόμμα αποσπά επίσης πολλούς από τους ψηφοφόρους τού επίσης ακροδεξιού Ζεμούρ. Συγκεκριμένα, το 26% εκείνων που τον ψήφισαν στις προεδρικές του 2022 δηλώνουν τώρα την προτίμησή τους για τον Μπαρντελά, ενώ το ίδιο δηλώνουν ότι θα κάνουν και το 28% των δεξιών Ρεπουμπλικανών που είχαν ψηφίσει τη Βαλερί Πεκρές.

Απροσδόκητος αλλά αποτυχημένος συνήγορος

Ίσως το γεγονός να έκανε τον πρόεδρο των Ρεπουμπλικανών (που και αυτοί έχουν ενστερνιστεί την ακροδεξιά ατζέντα) να σπεύσει προς στήριξη του Εθνικού Συναγερμού, στρεφόμενος κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας! «Ανακατεύεται σήμερα σε πράγματα που δεν το αφορούν», σχολίασε ο Ερίκ Σιοτί, καταγγέλλοντας «παρέμβαση» των δικαστών «στο πεδίο της πολιτικής». «Δεν είναι δουλειά του Συμβουλίου της Επικρατείας να κατατάσσει τα κόμματα, αυτό ισχύει σε αυταρχικά καθεστώτα» δήλωσε μιλώντας ακόμη και για «παρέκκλιση» του Συμβουλίου και φτάνοντας μέχρι του σημείου να το κατηγορήσει για «απίστευτες θέσεις που εμπνέονται από την ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς».

Ωστόσο η επιχειρηματολογία αυτή είναι έωλη. Και αυτό γιατί, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του προέδρου των Ρεπουμπλικανών, το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν «κατατάσσει» τα πολιτικά κόμματα ούτε παίρνει σχετική πρωτοβουλία. Πολλώ δε μάλλον που στη συγκεκριμένη περίπτωση στο Συμβούλιο προσέφυγε ο ίδιος ο Εθνικός Συναγερμός. Και το Συμβούλιο έκρινε επί της ουσίας το αίτημα του κόμματος που θεώρησε ότι η κατάταξή του από το υπουργείο Εσωτερικών ως «Ακροδεξιάς» πλήττει την αξιοπιστία της διαδικασίας. Ένα επιχείρημα που απέρριψαν οι δικαστές... Μάλλον η μεγάλη υποχώρηση των δεξιών προς όφελος της Ακροδεξιάς δημιουργεί συγχύσεις, με όλες τις έννοιες, στην ηγεσία των Ρεπουμπλικανών...

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: