Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησαν έρευνα για την Apple, την Google και τη Meta (Facebook), στο πλαίσιο της καινούργιας νομοθεσίας που στόχο έχει να εμποδίσει τις εταιρείες Big Tech να αποκτήσουν πλεονεκτική θέση στις διαδικτυακές αγορές. Η έρευνα θα διαρκέσει 12 μήνες και θα ελέγξει αν οι πλατφόρμες συμμορφώνονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία...
Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) τέθηκε σε πλήρη ισχύ στις αρχές Μαρτίου και στοχεύει τις εταιρείες «gatekeeper» των Big Tech, που παρέχουν «υπηρεσίες βασικής πλατφόρμας». Αυτές οι εταιρείες πρέπει να συμμορφώνονται με ένα σύνολο κανόνων για τις διαδικτυακές αγορές, υπό την απειλή βαρέων οικονομικών κυρώσεων ή ακόμη και διάλυσης επιχειρήσεων. Οι κανόνες έχουν τον ευρύ αλλά ασαφή στόχο να καταστήσουν τις ψηφιακές αγορές «πιο δίκαιες» και παρέχοντας λογοδοσία, ώστε να προστατεύουν τους καταναλωτές, ώστε να μπορούν να αξιοποιούν καλύτερες ποιότητα και τιμές από αυτές στις οποίες του οδηγούν οι μεγάλες πλατφόρμες και συνήθως είναι διαθέσιμες στα «καταστήματα» των εφαρμογών τους.
Όπως τόνισε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνη για τον ανταγωνισμό, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Margrethe Vestager, «αποφασίσαμε να διερευνήσουμε ορισμένα ύποπτα ζητήματα μη συμμόρφωσης. Και καθώς ανακαλύπτουμε άλλα προβλήματα, θα τα αντιμετωπίσουμε επίσης».
Οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν εάν η Google και η Apple συμμορφώνονται πλήρως με τους κανόνες του DMA, με την Κομισιόν να δηλώνει ανήσυχη οι δύο εταιρείες επιβάλλουν «διάφορους περιορισμούς και περιορισμούς», συμπεριλαμβανομένης της χρέωσης επαναλαμβανόμενων τελών που εμποδίζουν τις εφαρμογές να προωθούν ελεύθερα προσφορές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου