Οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους για συγκεκριμένες ιατρικές υπηρεσίες, όπως για εργαστηριακές εξετάσεις ή απεικονιστικές εξετάσεις.
Μεθοδικά και σταδιακά η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξηλώνει καθημερινά τον δωρεάν χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ την ίδια στιγμή προπαγανδίζει πως λειτουργεί «επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου»...
Αφού προχώρησε στην απαξίωση του ΕΣΥ, δημιουργώντας τεράστιες κενά σε εξειδικευμένο προσωπικό (γιατροί, νοσοκόμοι κτλ) και μετά από τη δρομολόγηση μέτρων όπως τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία και το άνοιγμα της πόρτας στους ιδιώτες γιατρούς (όπως με τον θεσμό του «προσωπικού γιατρού»), η κυβέρνηση θέτει πλέον σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που επικυρώνει την παραπάνω λογική, βάζοντας τους πολίτες να πληρώνουν για ιατρικές υπηρεσίες από την τσέπη τους.
Ενδεικτικά, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να διενεργούν εμβόλια για τον κορονοϊό τα οποία θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι προβλέπεται επίσης ότι θα δίνουν 1 ευρώ για κάθε εξέταση βιολογικών υγρών (αίμα, ούρα) και 3 ευρώ για κάθε ακτινολογική εξέταση (αξονική, μαγνητική, ακτινογραφία).
Ακολουθούν τα σχετικά αποσπάσματα του νομοσχεδίου:
⇒ «Για κάθε διενεργούμενο στο φαρμακείο εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού SARS – CoV – 2, ανεξαρτήτως τύπου εμβολίου, καθορίζεται αποζημίωση του αδειούχου φαρμακοποιού ποσού πέντε (5) ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ. Η αποζημίωση καταβάλλεται από το φυσικό πρόσωπο που εμβολιάζεται»
⇒ Οι δικαιούχοι περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ καταβάλλουν από την 1η.4.2024 στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς ένα (1) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τρία (3) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων»
Το θέμα με τα χαράτσια για κάθε εξέταση είχε αποκαλυφθεί πριν από περίπου έναν μήνα. Τότε είχε γίνει γνωστό ότι τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα «συνδράμουν» στη «διαχείριση του clawback (την επιστροφή χρημάτων λόγω υπέρβασης της δαπάνης που ορίζει ο κλειστός προϋπολογισμός) των ιδιοκτητών των ιδιωτικών εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων. Τα ποσά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα εισπράττονται μέσω του παραπεμπτικού (με αιτιολογία υπέρ ΕΟΠΥΥ) «αλλά δεν θα αποδίδονται στον Οργανισμό, και το ετήσιο συνολικό ποσό είσπραξης που θα προκύπτει θα προστίθεται ισόποσα (λογιστικά) από τον ΕΟΠΥΥ στο ανώτατο όριο δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων, με σκοπό τη μείωση του clawback».
Επίσης, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο, όπως είχαν καταγγείλει οι νοσοκομειακοί γιατροί. Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίοι είχαν αποκαλύψει το σχέδιο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Υγεία, που περιλαμβάνει τρία στάδια –όπως ωμά και απροκάλυπτα τους αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης– τα οποία είναι τα εξής:
● Απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και λοιπές επί πληρωμή ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.
● Δυνατότητα άνευ όρων στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο.
● Ελεύθερη είσοδος ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ.
Τι λέει το υπουργείο και ο Άδ. Γεωργιάδης
Ωστόσο, το υπουργείο ισχυρίζεται ότι «σκοπός του σχεδίου νόμου είναι η ρύθμιση επειγόντων ζητημάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου που αποβλέπουν, ενδεικτικά:
Στη διεύρυνση της δυνατότητας των ιατρών του Ε.Σ.Υ. να ασκούν ιδιωτικό έργο αξιοποιώντας την κλινική εμπειρία τους και στη θέσπιση των αναγκαίων προς τούτο όρων και προϋποθέσεων,
Στον προσδιορισμό της φύσης του εισοδήματος των ιατρών Ε.Σ.Υ. από τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων ως εισόδημα από άσκηση ιδιωτικού έργου,
Στην αντιμετώπιση άμεσων ζητημάτων των υγειονομικών δομών και Υγειονομικών Περιφερειών, καθώς και ζητημάτων που άπτονται της χορήγησης ιατρικών και νοσηλευτικών ειδικοτήτων,
Στη συγκέντρωση της προμήθειας των νοσοκομειακών φαρμάκων σε ένα φορέα, την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας, με σκοπό την ταχύτερη εκκαθάριση και εξόφληση των προμηθευτών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»,
Στον εξορθολογισμό και την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης,
Στην επίλυση ζητημάτων εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας, ιδίως του Ε.Ο.Δ.Υ, του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας,
Στην επίτευξη εμβολιαστικής κάλυψης και καλύτερης επιτήρησης της εξέλιξης μετάδοσης της νόσου Covid-19,
Στην προώθηση ταχείας υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας.»
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε σχετικά με το νομοσχέδιο:
«Στις 4 Ιανουαρίου ορκίστηκα υπουργός Υγείας για δεύτερη φορά. Στις 7 Μαρτίου, τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το πρώτο μας ερανιστικό νομοσχέδιο για να λύσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα χρόνια προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ως σημαντικότερο από όλα ξεχωρίζω τη διεύρυνση της δυνατότητας των ιατρών να ασκούν ιδιωτικό έργο αξιοποιώντας την κλινική εμπειρία τους, έτσι ώστε να δώσουμε περαιτέρω κίνητρα για να γίνει ελκυστικότερη η θέση του γιατρού στο ΕΣΥ, όπως επίσης και η λύση των όποιων ζητημάτων δημιουργούνται από τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων. Κατά τα λοιπά, υπάρχουν πολλές διατάξεις που στο σύνολο τους θα βοηθήσουν πάρα πολύ τη λειτουργία του συστήματος. Είμαι περήφανος που κινηθήκαμε με αστραπιαία ταχύτητα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου