22.3.24

Βάζουν βέτο στο ψήφισμα για εκεχειρία στη Γάζα...



 Βέτο άσκησαν Ρωσία, Κίνα και Αλγερία στο αμερικανικό σχέδιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για εκεχειρία στη Γάζα. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν «άμεση ανθρωπιστική παύση» και οι ΗΠΑ έφεραν, για πρώτη φορά, ψήφισμα στον ΟΗΕ. Έντεκα χώρες του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας υποστήριξαν το ψήφισμα. Τρεις χώρες καταψήφισαν και η Γουιάνα απείχε... 

Το αμερικανικό ψήφισμα υπογράμμιζε την «ανάγκη» για «άμεση» κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ κατήγγειλε το κείμενο ως «υποκριτικό». Λίγο νωρίτερα, η Κίνα εμφανίστηκε να στηρίζει τη προσπάθεια εκεχειρίας. «Η Κίνα στηρίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας για να λάβει το συντομότερο δυνατόν περαιτέρω υπεύθυνα και ουσιαστικά μέτρα προκειμένου να καταβληθούν χωρίς καθυστέρηση προσπάθειες για να δοθεί γρήγορα τέλος στις συγκρούσεις στη Γάζα», δήλωσε ο Λιν Τζιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Αυτές τις ημέρες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για έκτη φορά, μεταβαίνει σήμερα στο Ισραήλ με σκοπό μια συμφωνία για ανακωχή. Χθες συναντήθηκε στο Κάιρο με τον πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι για να συζητήσουν το πώς μπορεί να εξασφαλιστεί κατάπαυση του πυρός, προτού συναντηθεί με τους επικεφαλής της διπλωματίας πέντε αραβικών κρατών (Αίγυπτος, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) που καλούν επίσης σε «πλήρη και άμεση κατάπαυση του πυρός».



(AP Photo/Tsafrir Abayov)
Η φρίκη συνεχίζεται...
Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές επιδρομές είναι ασταμάτητες. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι οι δυνάμεις του συνέλαβαν εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, συμπεριλαμβανομένων αρκετών αξιωματούχων ασφαλείας και στρατιωτικών διοικητών, κατά τη διάρκεια της εκτεταμένης επιδρομής στο κεντρικό νοσοκομείο της Γάζας, αναφέρει το Reuters.

Ισραηλινά στρατεύματα εισήλθαν στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας και χτενίζουν το εκτεταμένο συγκρότημα, το οποίο ο στρατός ισχυρίζεται ότι συνδέεται με ένα δίκτυο σήραγγας που χρησιμοποιείται ως βάση για Παλαιστίνιους μαχητές. Το Αλ-Σίφα , το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας πριν από τον πόλεμο, είναι τώρα μία από τις λίγες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης που λειτουργούν έστω και εν μέρει στο βόρειο τμήμα της επικράτειας, και φιλοξενούσε επίσης εκτοπισμένους αμάχους.

Η Χαμάς και το ιατρικό προσωπικό αρνούνται ότι το νοσοκομείο χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς ή για την παροχή καταφυγίου μαχητών και αναφέρουν ότι οι νεκροί που ανακοινώθηκαν σε προηγούμενες ισραηλινές δηλώσεις δεν ήταν μαχητές αλλά ασθενείς και εκτοπισμένοι και κατηγόρησαν το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.

Κατάσχεση 8.000 στρεμμάτων γης

Επιπλέον, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε την κατάσχεση 8.000 στρεμμάτων γης στην κοιλάδα του Ιορδάνη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σήμερα. Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, προσωπικότητα της άκρας δεξιάς και υπέρμαχος του εβραϊκού εποικισμού της Δυτικής Όχθης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατάσχεση γης από παλαιστινιακό έδαφος μετά τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο το 1993, σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση κατά του εποικισμού Peace Now.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κλιμακώνει τη ρητορική του και δήλωσε ξανά την Παρασκευή ότι το Ισραήλ παραμένει αποφασισμένο να στείλει στρατεύματα στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι βρίσκονται καταφύγιο, και ότι θα το πράξει χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ εάν χρειαστεί. Σύμφωνα με το Reuters, ο Νετανιάχου είπε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν: «Ελπίζω ότι θα το κάνουμε με την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά αν χρειαστεί - θα το κάνουμε μόνοι μας». Το σχόλιο αυτό φανερώνει και πάλι την απόσταση που δημιουργείται μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ. Αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν τις τελευταίες ημέρες πως ο Λευκός Οίκος έχει ενοχληθεί από τον Νετανιάχου. 



Οι τελευταίες διπλωματικές εξελίξεις εν συντομία

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον κατηγόρησε το Ισραήλ ότι απαιτεί το κλείσιμο μιας βασικής διέλευσης βοήθειας στη Γάζα, σε μια σύγκρουση με έναν βρετανικής καταγωγής κυβερνητικό εκπρόσωπο που φέρεται να είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή του αξιωματούχου.

Ο Μάικ Τζόνσον, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, δήλωσε την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να καλέσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να μιλήσει ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Τα σχόλια έρχονται μια εβδομάδα αφότου ο Τσακ Σούμερ, ο ηγέτης της Γερουσίας των Δημοκρατικών, ζήτησε εκλογές στο Ισραήλ που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τον Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «έχει χάσει τον δρόμο του».

Η Κύπρος σχεδιάζει να μεταφέρει «όσο το δυνατόν περισσότερα σκάφη» στη Γάζα κατά μήκος ενός θαλάσσιου διαδρόμου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος. Σε συνάντηση την Πέμπτη, η Κύπρος φιλοξένησε εκπροσώπους από 36 χώρες, υπηρεσίες του ΟΗΕ και ανθρωπιστικές ομάδες στο λιμάνι της Λάρνακας, όπου το πλοίο πρώτων βοηθειών απέπλευσε στη Γάζα νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι «το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο» στη Γάζα. Προσθέτοντας ότι τα παιδιά πεθαίνουν από τις συνέπειες του υποσιτισμού και των ασθενειών και από την έλλειψη επαρκούς νερού και αποχέτευσης, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ είπε: «Οι πρόσφατες προσπάθειες παράδοσης τροφίμων από τον αέρα και τη θάλασσα είναι ευπρόσδεκτες, αλλά μόνο η επέκταση των χερσαίων διελεύσεων θα επιτρέψει παραδόσεις μεγάλης κλίμακας για την πρόληψη της πείνας».

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Annalena Baerbock, δήλωσε ότι θα επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή την Κυριακή. Θα είναι η έβδομη επίσκεψή της μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ από τη Χαμάς.

Η Αυστραλία και η Βρετανία ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση ότι υπάρχουν δυνητικά καταστροφικές συνέπειες από μια χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα στη Γάζα. «Δεδομένου του μεγάλου αριθμού εκτοπισμένων που καταφεύγουν στην περιοχή και της έλλειψης ασφαλών χώρων στη Γάζα, οι υπουργοί συμμερίζονται τη βαθιά ανησυχία για τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό μιας διευρυμένης ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα», ανέφερε η δήλωση. Κάλεσαν επίσης το Ισραήλ να επιτρέψει την άμεση, ασφαλή, ανεμπόδιστη και αυξημένη ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Ένα δεύτερο πλοίο, το Jennifer, ικανό να μεταφέρει έως και 600 τόνους, θα διασχίσει τον πρόσφατα θαλάσσιο διάδρομο που συνδέει την Κύπρο με τη Γάζα μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. «Θα πάει είτε στο τέλος αυτής της εβδομάδας είτε στις αρχές της επόμενης λόγω καιρικών συνθηκών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου Θεόδωρος Γκότσης στον Guardian για τη δεύτερη αποστολή βοήθειας.

Δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν από το Δορυφορικό Κέντρο του ΟΗΕ (UNOSAT) έδειξαν ότι το 35% των κτιρίων της Λωρίδας της Γάζας έχουν καταστραφεί από το Ισραήλ από τον Οκτώβριο. Η πόλη Χαν Γιουνίς είχε πληγεί «ιδιαίτερα σκληρά», είπε, με 6.663 πρόσφατα κατεστραμμένες κατασκευές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: