Το πιθανότερο είναι ότι τον Απρίλιο η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης θα υπερψηφίσει την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο, βασισμένη στην έκθεση που συνέταξε η Ντόρα Μπακογιάννη και ψήφισε αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων. Η Ντ. Μπακογιάννη εισηγήθηκε το «ναι» μετά από... μια συμβολική χειρονομία που έκανε η κυβέρνηση της Πρίστινα, αναγνωρίζοντας τη νόμιμη ιδιοκτησία του μοναστηριού Decani στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Και είχε μείζονα σημασία ότι την εισήγηση την έκανε η πρώην υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας που δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο.
Όπως είχε μεγάλη σημασία η στάση που τήρησε στην ψηφοφορία ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επέλεξε την αποχή, εξηγώντας ότι δεν έχει κάνει ακόμη αρκετές κινήσεις η Πρίστινα για να δείξει ότι θέλει να παλέψει για την καλή γειτονία με το Βελιγράδι. Ο Αλ. Τσίπρας δεν ζήτησε από την κοσοβάρικη ηγεσία τον ουρανό με τ’ άστρα, δεν εμφανίστηκε ως συνήγορος της σερβικής κυβέρνησης και του δικού της μαξιμαλισμού. Κάλεσε απλώς την κυβέρνηση της Πρίστινα να προσπαθήσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την καθιέρωση της Ένωσης Σερβικών Δήμων και τον νόμο για την απαλλοτρίωση μειονοτικών ιδιοκτησιών.
Για τον άνθρωπο που είχε τη βούληση -και το θάρρος- να διαπραγματευτεί και να υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα προβλήματα να λύνονται - και όχι να σέρνονται. Για να λυθούν, πρέπει να το θέλουν και να το δείχνουν τηρώντας τις δεσμεύσεις τους και οι δύο πλευρές. Γι’ αυτό και, μιλώντας στην Επιτροπή, τόνισε ότι «για να συνεισφέρει πραγματικά στην ειρήνη στα Βαλκάνια η ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης απαιτούνται περισσότερες εκ των προτέρων εγγυήσεις». Με «χάρες» δεν αντιμετωπίζεται μακροπρόθεσμα το πρόβλημα.
Κάκη Μπαλή
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου