Αν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, πριν σκάσει η φούσκα του Χρηματιστηρίου, στα συνοικιακά καφενεία άκουγες προβλέψεις για το πού θα φτάσει ο Πετζετάκις και τα Κλωστήρια Λαναρά, πλέον οι συζητήσεις αφορούν το πού θα φτάσει η λαγάνα, πόσο ακόμα θα ακριβύνει το λάδι και ποιος έχει άκρες στο χωριό για χύμα ελαιόλαδο...
Με μαγική εικόνα θα μοιάζει η φετινή Καθαρά Δευτέρα, καθώς η μεν κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Ανάπτυξης, υποστηρίζει ότι εξασφάλισε φτηνές τιμές για το σαρακοστιανό τραπέζι μέσω και του διευρυμένου εποχικού «καλαθιού», οι δε καταναλωτές έχουν πλέον βαρεθεί να μετράνε τις αυξήσεις των τιμών, που συνεχίζουν να τραβάνε την ανηφόρα, πότε τρέχοντας και πότε περπατώντας.
Με αυτή τη λογική, η τιμή της λαγάνας, που αποτελεί το αιώνιο μέτρο σύγκρισης για τα Κούλουμα –όπως το αρνί για το Πάσχα–, έχει αναχθεί σε αντικείμενο στοιχημάτων. Αν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, πριν σκάσει η φούσκα του Χρηματιστηρίου, στα συνοικιακά καφενεία άκουγες προβλέψεις για το πού θα φτάσει ο Πετζετάκις και τα Κλωστήρια Λαναρά, πλέον οι συζητήσεις αφορούν το πού θα φτάσει η λαγάνα, πόσο ακόμα θα ακριβύνει το λάδι και ποιος έχει άκρες στο χωριό για χύμα ελαιόλαδο.
Αντίστοιχα, τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ παρουσιάζουν καθημερινές ανταποκρίσεις από το «ράλι της ακρίβειας», όπως την εποχή της Σημιτικής «Ισχυρής Ελλάδας» ακόμα και περιθωριακά κανάλια φιλοξενούσαν εκπομπές για το ράλι των μετοχών. Το νέο χρηματιστήριο αξιών είναι οι τιμές των αναγκαίων αγαθών και η πορεία τους απασχολεί την επικαιρότητα και διαμορφώνει τις δημοσκοπικές τάσεις. Ετσι, με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοιες τιμές θα ακούσεις. Δελτίο ειδήσεων του Αlpha, επικαλούμενο στοιχεία από την Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ), αναφέρει ότι φέτος η λαγάνα των 750 γραμμαρίων θα πωλείται τουλάχιστον 10% ακριβότερα, από 4 ώς 4,5 ευρώ, όταν πέρυσι κόστιζε από 3,5 ώς 4 ευρώ και σε σχεδόν διπλάσια τιμή από το 2022, όταν πωλούνταν από 2,30 ώς 3 ευρώ.
Αντίθετα, ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ εκτιμά ότι θα φτάσει στα 3 με 3,20 ευρώ, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Μιχάλης Μούσιος επιβεβαιώνει ότι οι τιμές θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και όπου γίνουν αυξήσεις δεν θα ξεπερνούν το 5%, με τις τιμές να αρχίζουν από τα 2,80 και να φτάνουν τα 3,5 ευρώ.
Στην πραγματικότητα έχουν όλοι δίκιο, αφού οι τιμές «παίζουν» ανάλογα με την ποιότητα, το είδος, την περιοχή, αν αγοράζεις από αλυσίδα-πρατήριο ή από τον φούρνο της γειτονιάς (χωρίς απαραίτητα η πρώτη να είναι φτηνότερη από τον δεύτερο).
«Είναι λίγο ακραίο να φτάσει η λαγάνα τα 5 ευρώ. Ομως η γενική εκτίμηση είναι ότι όλα τα σαρακοστιανά είναι 10% αυξημένα σε σύγκριση με πέρυσι και αναμένεται να αυξηθούν άλλο 10% από την έναρξη της Σαρακοστής», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ-Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος Γιώργος Λεχουρίτης. Ο ίδιος συνιστά προσοχή σε περιπτώσεις που «επώνυμο μαγαζί θα διαφημίσει τη λαγάνα του ως φρέσκια, ενώ είναι από κατεψυγμένη ζύμη. Πολλοί το βάζουν στην κατάψυξη για να το καταναλώσουν αργότερα, κάτι που απαγορεύεται διά ροπάλου. Το έχουμε καταγγείλει από τον Μάιο του 2023 στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και στη ΔΙΜΕΑ και δεν είχαμε απάντηση», συμπληρώνει.
Οι ίδιες αποκλίσεις παρατηρούνται και στα θαλασσινά. Ο πρόεδρος των Ιχθυοπωλών Βαρβακείου Βασίλης Σίμος έχει δηλώσει ότι φέτος θαλασσινά θα είναι στις ίδιες τιμές με πέρυσι, ενώ κάποια πιθανόν να είναι και φθηνότερα, αναφέροντας ότι μπορεί κανείς να βρει γαρίδες μεσαίου μεγέθους στα 8 ευρώ το κιλό, από 10-11 ευρώ πέρσι και καλαμάρι στα 8-9 ευρώ, έναντι 10-11 ευρώ πέρσι και ότι υπάρχει χταπόδι στα 10 ευρώ το κιλό.
Πολύ διαφορετικές τιμές δίνουν τα ρεπορτάζ από τοπικά ιχθυοπωλεία, με το χταπόδι να φτάνει από 17 ώς και πάνω από 23 ευρώ το κιλό, τα καλαμαράκια από 11,90, το καλαμάρι 17, τις γαρίδες από 12 ώς 19,90 ανάλογα με το μέγεθος. «Η αγορά δεν είναι μόνο η Βαρβάκειος», λέει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, επισημαίνοντας ότι έχει παρατηρηθεί κατεψυγμένα θαλασσινά να αποψύχονται και να πωλούνται ως φρέσκα, θράψαλα να βαφτίζονται καλαμάρι ή κεφαλόποδα όπως ο μοσχιός να βαφτίζονται χταπόδι.
Εκει που το κόστος απογειώνεται, είναι σε ό,τι περιέχει ελαιόλαδο, αφού η τιμή του φέτος είναι ακριβότερη τουλάχιστον κατά 64%. Ακόμα όμως και σε προϊόντα που παρασκευάζονται με φυτικά έλαια, παρατηρούνται αυξήσεις τιμών, που σε κάποιες περιπτώσεις προσεγγίζουν το 100%, όπως το παράδειγμα επώνυμης ταραμοσαλάτας των 400 γραμμ., που πέρυσι πωλούνταν 1,74 ευρώ και φέτος 3,44, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΚΕ.
Αφροδίτη Τζιαντζή
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου