Στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί το πρώτο επ' αμοιβή απογευματινό χειρουργείο με τον υπουργό Υγείας να υποστηρίζει ότι μόνο πέντε νοσοκομεία δήλωσαν ότι δεν έχουν δυνατότητα να κάνουν απογευματινά χειρουργεία...
Οι νοσοκομειακοί γιατροί πάντως δηλώνουν ότι εξακολουθούν να διαφωνούν, καθώς, εκτός από τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, τα νοσοκομεία είναι δημόσια και δεν πρέπει να πληρώνουν οι ασθενείς.
Επιπλέον, εκπρόσωπος των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» τόνισε ότι το νοσοκομείο, που σύμφωνα με τον Άδ. Γεωργιάδη θα ξεκινήσει απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία μέσα στην εβδομάδα, δεν έχει προσωπικό ούτε για τα πρωινά.
Υπενθυμίζεται ότι ο τιμοκατάλογος ξεκινά από τα 300 ευρώ για μία μικρή επέμβαση και φθάνει έως και τα 2.000 ευρώ για τις πιο βαριές επεμβάσεις.
Γεωργιάδης: «Μεταρρύθμιση που χρειάζεται χρόνο»
Αναφερόμενος στο πρώτο χειρουργείο στο «Παπαγεωργίου», ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι αυτό με τη μεγαλύτερη αναμονή σε τακτικά χειρουργεία, ενώ ισχυρίστηκε ότι πάνω από 150 κλινικές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα απογευματινά.
«Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου είναι το νοσοκομείο που έχει τις μεγαλύτερες αναμονές στα τακτικά χειρουργεία. Τα πρώτα τέσσερα χειρουργεία που θα γίνουν την Τρίτη είναι άνθρωποι που έσπευσαν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα των απογευματινών χειρουργείων γιατί αναμένουν να χειρουργηθούν από το 2020», είπε στον ΣΚΑΪ, ενώ τόνισε ότι πρόκειται «για τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία που γίνονται μετά από 40 χρόνια γιατί για πρώτη φορά τα συζητήσαμε και τα νομοθετήσαμε το 1992».
«Από τα 125 νοσοκομεία της χώρας, μόνο πέντε δήλωσαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να κάνουν απογευματινά χειρουργεία. Σε κλινικές είμαστε πλέον πάνω από 150 που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον. Είναι μια μεταρρύθμιση που θα χρειαστεί χρόνο για να εφαρμοστεί, αλλά μέσα σε αυτή την εβδομάδα ξεκινάνε στον “Ευαγγελισμό” και στο “Γεννηματάς”, και ακολουθούν το ΑΧΕΠΑ, το “Ιπποκράτειο”, το “Αττικόν”, το Γενικό Kρατικό Νίκαιας» πρόσθεσε, ο Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τις επιφυλάξεις και τις αντιδράσεις των γιατρών, καθώς δεν υπάρχει προσωπικό για να υποστηρίξει τα απογευματινά χειρουργεία.
Μάλιστα, είπε ότι «η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που έχει τις μεγαλύτερες ελλείψεις αναισθησιολόγων στη χώρα», ενώ υποστήριξε ότι «είναι καταπληκτική είναι η συμμετοχή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, όπου το 100% του προσωπικού δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία».
Η αντίδραση των γιατρών
Οι νοσοκομειακοί γιατροί πάντως συνεχίζουν να εκφράζουν αντιρρήσεις και να αντιδρούν, με δεδομένο ότι γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση στα νοσοκομεία και τις ελλείψεις σε προσωπικό.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας όλο αυτό το διάστημα, σε διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς (Mega, Alpha κ.λπ.), έχει πει ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί στη συνάντηση με τον Άδ. Γεωργιάδη, έχουν ξεκαθαρίσει ότι «διαφωνούμε με τα απογευματινά χειρουργεία, και οι λόγοι είναι το ωράριο, το προσωπικό, υπάρχουν πρακτικά θέματα. Ο υπουργός μας απάντησε ότι θέλει να μειώσει τα πρωινά τακτικά χειρουργεία».
Επίσης ότι δεν διαφωνούν να μειωθεί ο αριθμός των πρωινών τακτικών χειρουργείων, «αλλά χρειάζεται ενίσχυση προσωπικού, γιατροί, αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές, αίθουσες, χειρουργεία, τραπέζια χειρουργείων. Ο υπουργός είπε ότι έχουν βγει προκηρύξεις για 1.300 προσλήψεις. Αυτά όμως θέλουν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθούν. Χρειάζονται γρήγορες κινήσεις».
Επίσης, αναφερόμενη στο κόστος των χειρουργείων, η Ματίνα Παγώνη επισήμανε τον δημόσιο χαρακτήρα των νοσοκομείων.
«Εμάς η εισήγηση μας είναι να μην πληρώνει ο ασθενής», είπε, αλλά ο Άδωνις Γεωργιάδης τους είπε «για τα απογευματινά πως, θα αγοράσει το κράτος 50.000 απογευματινά χειρουργεία και δεν θα πληρώσει τίποτα ο ασθενής. Μετά από αυτά τα 50.000, είναι ανάλογα με το κόστος σύμφωνα με αυτό που έχει βγει. Είναι 30% ο ασθενής και 70% ο ΕΟΠΥΥ».
Αλλά εμείς «δεν συμφωνούμε στο να πληρώνει ο ασθενής, είναι δημόσια τα νοσοκομεία».
«Δεν έχουμε προσωπικό ούτε για τα πρωινά»
Επίσης, εκπρόσωπος των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», που αναμένεται να ξεκινήσει απογευματινά επ' αμοιβή χειρουργεί μέσα στην εβδομάδα, επισήμανε ότι στο νοσοκομείο «μετράμε πάνω από 1.000 κενές θέσεις» και το προσωπικό δεν επαρκεί ούτε για τα πρωινά.
Ο Γιώργος Φερεντίνος, καρδιολόγος και πρόεδρος στο Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ευαγγελισμός», επισήμανε στον ΑΝΤ1 ότι «ο Ευαγγελισμός δεν μπήκε στα απογευματινά ιατρεία για τον ίδιο λόγο που δεν μπήκαν και άλλα νοσοκομεία: Διότι δεν υπάρχει προσωπικό, ούτε καν για τα πρωινά. Δεν λειτουργούν πέντε αίθουσες χειρουργείων, οι οποίες θα μπορούσαν να εξυπηρετούν 4.500 χειρουργεία τον χρόνο. Εδώ και δέκα χρόνια δεν έχει βρεθεί αυτή η δυνατότητα. Μετράμε πάνω από 1.000 κενές θέσεις στο νοσοκομείο».
Επίσης, ο Απόστολος Ανθόπουλος, με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής και Επιμελητής Β’ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης, δήλωσε (ΑΝΤ1) ότι «η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων δημιουργεί ζήτηση για όσους έχουν χρήματα. Όχι όμως για τους ανθρώπους που δεν έχουν να δώσουν τα 300 ευρώ με την κατάσταση που υπάρχει σήμερα. Διαβάζοντας την κοινή υπουργική απόφαση, διαπιστώνω ότι περιλαμβάνει και τις μεταμοσχεύσεις».
Και αναρωτήθηκε: «Ποιος θα παίρνει τα μοσχεύματα; Αυτός που προηγείται χρονικά ή αυτός που έχει τα λεφτά; Αυτός που περιμένει τέσσερα χρόνια, δεν έχει χρήματα. Εάν οι πολίτες αγκαλιάσουν τα απογευματινά ιατρεία, τότε ναι, αυτά θα αποσυμφορήσουν τις λίστες. Για τη διενέργεια χειρουργείων, όμως, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό. Αυτό το προσωπικό υπάρχει;»
Τι λένε οι πολίτες
Ενάντια στα απογευματινά χειρουργεία έχουν ταχθεί και οι πολίτες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB (29 Φεβρουαρίου), το 59,5% των πολιτών, ή 6 στους δέκα, διαφωνούν με τη λειτουργεία απογευματινών χειρουργείων επ’ αμοιβή, με μόλις 30,6% να συμφωνεί.
Επίσης, σε δημοσκόπηση της ALCO (8 Φεβρουαρίου), διαφωνούσε το 53% και συμφωνούσε το 41%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου