Ο δικηγόρος του Γεράσιμου Γεωργιάδη, του μοναδικού επιζώντα του πρώτου βαγονιού του δυστυχήματος των Τεμπών, δήλωσε ότι καταθέτει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για το δυστύχημα, και μάλιστα με το αίτημα η μήνυσή του να συνδεθεί τόσο με τη δικογραφία του ανακριτή της Λάρισας όσο και της Ευρωπαίας Εισαγγελέα που ασχολείται με την υπόθεση...
Σύμφωνα με τον δικηγόρο Λουκά Αποστολίδη, οι γονείς του Γεράσιμου, του νέου που δίνει μάχη για τη ζωή στη Βοστόνη, «δεν δέχονται ότι φταίνε μόνο ο σταθμάρχης και οι μηχανοδηγοί». Μιλώντας στον ΑΝΤ1, επισήμανε ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες των υπευθύνων λειτουργίας του σιδηροδρόμου και της εταιρείας.
Και πρόσθεσε: «Οι γονείς δεν δέχονται ότι φταίνε μόνο ο σταθμάρχης και οι δύο οδηγοί. Το μόνο που ζητούν οι γονείς και η γιαγιά του Γεράσιμου, είναι να προσευχηθούν για να μείνει στη ζωή». Τόνισε ότι θα καταθέσει υπόμνημα προκειμένου να συσχετιστούν οι ποινικές δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί, τόσο από την πλευρά της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, όσο και από την πλευρά του εφέτη ανακριτή.
Η μήνυση αυτή έρχεται λίγο αφότου οι συγγενείς των θυμάτων προχώρησαν στην κατάθεση συμπληρωματικής μήνυσης, ενώπιον του ειδικού Εφέτη Ανακριτή, κατά όλων όσων εμπλέκονται στο πολύνεκρο δυστύχημα που έγινε στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Στη μηνυτήρια αναφορά τους τονίζουν, ότι ούτε μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα έχουν θεσπιστεί εθνικοί κανόνες ασφαλείας για την κυκλοφορία των τρένων. Στόχος, όπως τονίζουν, είναι η αναβάθμιση του κατηγορητηρίου εναντίον όλων όσων εμπλέκονται στην υπόθεση.
Η μήνυση στρέφεται και κατά των πολιτικών προσώπων εναντίον των οποίων έχουν ήδη υποβάλει μήνυση εδώ και καιρό, τόσο οι ίδιοι οι συγγενείς των θυμάτων, αλλά και ο Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων Τεμπών. Η συμπληρωματική δήλωση προσθέτει την κατηγορία του ενδεχόμενου δόλου, υπό την έννοια ότι τουλάχιστον οι πολιτικοί γνώριζαν για την κατάσταση κυκλοφορίας του σιδηροδρόμου και παρά ταύτα επέτρεπαν να κυκλοφορούν τα τρένα, χωρίς να έχουν θεσπίσει εθνικούς κανόνες ασφαλείας.
Υπενθυμίζεται πως όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες που αφορούν αδικήματα «εξ αμελείας», χωρίς οι Αρχές να εξετάζουν αν μπορεί να αποδειχθεί ο «ενδεχόμενος δόλος» των κατηγοριών, δηλαδή αν οι κατηγορούμενοι -έχοντας γνώση για την κατάσταση του σιδηροδρόμου- υπονόμευσαν συνειδητά την ασφαλή μετακίνηση των επιβαινόντων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου