Μαρία Ψαρά
Η νέα Οδηγία για την προστασία των δημοσιογράφων ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο νόμος υποχρεώνει τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. να προστατεύσουν καλύτερα τα μέσα ενημέρωσης από κακόβουλες παρεμβολές, να αποκαλύπτουν με διαφάνεια πληροφορίες σχετικά με την ιδιοκτησία των ΜΜΕ και τη χρηματοδότηση και τις κρατικές διαφημίσεις, όπως και να περιορίσουν τη χρήση spyware εναντίον δημοσιογράφων...
Δεν την καταργεί όμως εντελώς. Τελικά, οι χώρες κατάφεραν να αφήσουν στο τελικό κείμενο μια αναφορά για δυνατότητα παρακολουθήσεων δημοσιογράφων για «λόγους εθνικής ασφάλειας». «Πολύ περιορισμένη και με όρους η παρακολούθηση, με υποχρέωση ενημέρωσης του δημοσιογράφου», διαβεβαιώνει η εισηγήτρια του νόμου.
Ο νόμος για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης - που προτάθηκε για πρώτη φορά από την Κομισιόν τον Σεπτέμβριο του 2022 - εγκρίθηκε με 464 ψήφους υπέρ, 92 κατά και 65 αποχές.
Ένας ειδικός οργανισμός της Ε.Ε., που ονομάζεται European Board for Media Services, θα ιδρυθεί για να επιβλέπει την εφαρμογή των νόμων.
Η Βέρα Γιούροβα, Ευρωπαίος Επίτροπος για τις αξίες και τη διαφάνεια, είπε στο κοινοβούλιο την Τρίτη ότι ο νόμος θα στείλει ένα «σαφές μήνυμα σε όσους θέλουν να αποδυναμώσουν τη δημοκρατία». «Είναι μια απειλή για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν την εξουσία του κράτους, επίσης και την οικονομική, για να εξαρτήσουν τα μέσα ενημέρωσης από αυτούς», πρόσθεσε η Γιούροβα.
Η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ από τη Γερμανία, Σαμπίν Φερχέιεν, η οποία χειρίστηκε το φάκελο, δήλωσε λίγο πριν από την ψηφοφορία ότι ο νόμος θα επιτρέψει στα μέσα ενημέρωσης να γίνουν πιο ανεξάρτητα από την επιρροή των κρατικών αρχών, εν μέσω φόβων για υποχώρηση της ελευθερίας του Τύπου σε πολλά κράτη μέλη.
Η ίδια εξήγησε ότι το νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι σε θέση να λογοδοτεί τόσο από τις κυβερνήσεις όσο και τις υπηρεσίες μέσων ενημέρωσης, συντάσσοντας ανεξάρτητες απόψεις και μεσολαβώντας σε διαφορές. Το κοινοβούλιο είχε ζητήσει να διοριστεί ανεξάρτητα η γραμματεία του διοικητικού συμβουλίου για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία από την Επιτροπή, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό λόγω «νομικών δομών», είπε.
Όχι πλήρης απαγόρευση
Παρόλο που το Κοινοβούλιο ήλπιζε ότι ο νόμος θα απαγόρευε πλήρως τη χρήση λογισμικού υποκλοπής κατά των δημοσιογράφων, ως απάντηση στις αναφορές για χρήση λογισμικού όπως το Pegasus και το Predator για την παραβίαση του εξοπλισμού των ρεπόρτερ στην Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Ισπανία.
«Θα θέλαμε πιο ισχυρή διατύπωση όσον αφορά το λογισμικό υποκλοπής spyware, αλλά αυτό δεν ήταν κάτι που μπορούσαμε να πετύχουμε», αναγνώρισε η εισηγήτρια.
Ωστόσο, μια κάποια κράτη μέλη, κυρίως η Γαλλία, αλλά με την υποστήριξη της Ιταλία, της Μάλτας, της Ελλάδας, της Κύπρου, της Σουηδίας και της Φινλανδίας - είχαν πιέσει για μια εξαίρεση που θα επιτρέπει στις κυβερνήσεις να αξιοποιούν τις συνομιλίες μεταξύ δημοσιογράφων και των πηγών τους σε περίπτωση απειλής για την εθνική ασφάλεια.
Η Σαμπίν Φερχάιεν εξήγησε ότι σύμφωνα με τους νέους νόμους, οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα μπορούν να χρησιμοποιούν spyware εναντίον δημοσιογράφων ως μηχανισμό «έσχατης λύσης» μόνο όταν υπάρχει νομικό κίνητρο.
Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει επίσης να ενημερωθούν πλήρως για τα μέτρα που ελήφθησαν εναντίον τους, πρόσθεσε, αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν «περιορισμοί στο ερευνητικό έργο που διεξάγουν οι δημοσιογράφοι».
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου