1.3.24

Ξεχνά τι έλεγε για το Μάτι...


Αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση μπροστά στο κύμα οργής για το έγκλημα στα Τέμπη και στην προσπάθεια συγκάλυψής του να μιλάει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για κομματική εργαλειοποίηση της τραγωδίας, όταν ο ίδιος έκανε πολιτική τυμβωρυχία μετά την... πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο πρωθυπουργός μίλησε στο συνέδριο με θέμα «ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: 50 Χρόνια μετά» και ανέφερε σχετικά: «Η κομματική εργαλειοποίηση αυτής της τραγωδίας είναι εξοργιστική. Είχαμε κι άλλες τραγωδίες στο παρελθόν. Με νεκρούς, με ευθύνες του κρατικού μηχανισμού. Δεν διανοήθηκα ποτέ να τις εργαλειοποίησω για οποιαδήποτε πρόσκαιρα κομματικά οφέλη».

Η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Για παράδειγμα έλεγε τον Μάιο του 2019 για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πως «επέδειξαν αφόρητη υποκρισία και κυνισμό όλοι όσοι συμμετείχαν σε εκείνη τη σύσκεψη που γνώριζαν ότι υπήρχαν νεκροί και το απέκρυπταν» και ότι «έναν χρόνο μετά την τραγωδία δεν έχει γίνει τίποτα». 
Και βέβαια τον Αύγουστο του 2021 είχε πει στη Βουλή συγκρίνοντας την πυρκαγιά στην Εύβοια με την πυρκαγιά στο Μάτι: «Στη μία τραγωδία δυστυχώς μετρούσαμε καμένα στρέμματα και στην άλλη μετρούσαμε φέρετρα».

Κατά τα άλλα σχετικά με το επιτακτικό αίτημα της κοινωνίας να αποδοθεί δικαιοσύνη για το έγκλημα στα Τέμπη, ο πρωθυπουργός επέμεινε κατά την ομιλία του στο συνέδριο, που διοργανώνουν η Καθημερινή, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economic, πως «τις απαντήσεις μπορεί να τις δώσει μόνο η δικαιοσύνη. Μην έχουμε αυταπάτες για αυτό».

«Πολύ μεγάλη σημασία έχει, έστω και αν πάρει η δικαιοσύνη λίγο παραπάνω χρόνο, να απαντηθούν και όλες οι φήμες που μπορεί να κυκλοφορούν σήμερα. 

Γιατί αυτές οι φήμες μπορεί να είναι και τοξικές, διαβρωτικές», συμπλήρωσε.

Σχολίασε δε πως «στα Τέμπη συγκρούστηκαν ανθρώπινα λάθη με χρόνιες παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης», ενώ είπε: «Σκύβουμε το κεφάλι με σεβασμό απέναντι στον πόνο ανθρώπων που δεν ξαναείδαν ποτέ τα παιδιά τους». 

Δικαιολογεί τις SLAPP αγωγές

Κατά την παρουσία του στο συνέδριο μίλησε και για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου, στον απόηχο του πρόσφατου ραπίσματος στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο συστηματικά προσπαθούν να υποβαθμίσουν. 

«Είμαι ο πρώτος που έχει αναγνωρίσει λάθη που έχουν γίνει και έχουμε προσπαθήσει να τα διορθώσουμε. Με νομοθετικές παρεμβάσεις που διόρθωναν αδυναμίες. Το να παρουσιάζεται μία Ελλάδα η οποία περίπου προσομοιάζει με άλλα αυταρχικά καθεστώτα είναι αστείο, άδικο, προσβλητικό για τη χώρα και δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα», είπε σχετικά ο Κυρ. Μητσοτάκης. 

«Ο τελικός κριτής του κράτους δικαίου, σύμφωνα με τους κανόνες της ευρωπαϊκής οικογένειας στην οποία συμμετέχουμε είναι η ευρωπαϊκή επιτροπή γιατί είναι πιο αποπολιτικοποιημένη από το ευρωκοινοβούλιο» πρόσθεσε σε άλλη μια απόπειρα να υποβαθμίσει το ψήφισμα-κόλαφο κατά της κυβέρνησής του.

«Για τα ζητήματα ελευθερίας του Τύπου, η Ελλάδα είναι μία χώρα που ο καθένας μπορεί να γράψει ό,τι θέλει, όπου θέλει, όπως θέλει και αν υπάρχει ένα ζήτημα είναι μάλλον η άμυνα αυτού που μπορεί να θίγεται από τα δημοσιεύματα. Αφήνω στην άκρη όλη αυτή τη συζήτηση περί SLAPP που την καταλαβαίνω και την κατανοώ. Υπάρχουν εφημερίδες σήμερα στην Ελλάδα που δεν θα τυπωνόντουσαν σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα» είπε ακόμα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.