Την ώρα που τα εισοδήματα των πολιτών μειώνονται ολοένα και περισσότερο εξαιτίας της μεγάλης ακρίβειας, η κυβέρνηση ξεκινά να εφαρμόζει κάποια ανεπαρκή μέτρα από 1 Μαρτίου. Όσα αποφάσισε την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο, και στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκαλούν προβληματισμό, καθότι φαίνεται ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ριζικά το πολύ σημαντικό πρόβλημα. Το... οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι αυτή τη φορά τα μέτρα θα καταφέρουν να μειώσουν τις τιμές και θα λειτουργήσουν με θετικό τρόπο, σε αντίθεση με τα προηγούμενα, όπως το «καλάθι του νοικοκυριού» και η μόνιμη μείωση τιμής από 5% και πάνω για τουλάχιστον έξι μήνες. Ωστόσο, υπάρχουν ισχυρές αμφιβολίες.
Μένουν εκτός τα τρόφιμα
Ο πρώτος κυβερνητικός στόχος αφορά τις 13 κατηγορίες στις οποίες περιορίζονται οι προσφορές (απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων, απορρυπαντικά για πλύσιμο ρούχων στο χέρι, απορρυπαντικά πλυντηρίου πιάτων, απορρυπαντικά για πλύση πιάτων στο χέρι, καθαριστικά επιφανειών παντός είδους, χλωρίνες, σαμπουάν και conditioner, αφρόλουτρα, σαπούνια σε υγρή και στερεά μορφή, οδοντόκρεμες, βρεφικές, παιδικές πάνες και προϊόντα εμμήνου ρύσεως). Ωστόσο, το ζήτημα είναι ότι τα παραπάνω δεν αφορούν τα τρόφιμα, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος ενός τυπικού καλαθιού για το μέσο νοικοκυριό.
Αναφορικά με τους 1.500 κωδικούς στους οποίους θα μειωθεί η τιμή, σύμφωνα με όσα είπε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μαλακτικό, επί παραδείγματι, μπορεί να έχει αναφορά σε 10 κωδικούς ανάλογα με τη σύστασή του (π.χ., λεμόνι, λεβάντα κ.λπ.), ενώ ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ ενδέχεται να συμπεριλαμβάνει τους δεκαπλάσιους κωδικούς, ήτοι 15.000, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Συνεπώς, γίνεται αντιληπτό ότι δεν πρόκειται για αριθμό ξεχωριστών προϊόντων.
Χωρίς αποτέλεσμα για τις τσέπες των πολιτών
Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι πόσο φθηνότερα θα αγοράζει ο καταναλωτής τα συγκεκριμένα προϊόντα. Και αυτό γιατί, όπως παρατηρούν στελέχη της αγοράς, θα μειωθούν μεν σε κάποια προϊόντα οι ονομαστικές τιμές, αλλά ταυτόχρονα θα περιοριστούν και οι προσφορές προκειμένου να καλυφθούν οι δικές τους απώλειες. Σε αυτή την περίπτωση τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θα έχουν κάποιο ουσιαστικό αντίκτυπο στις τσέπες των καταναλωτών.
Ζητούμενο παραμένει και η εξέλιξη των τιμών από την ισχύ του πλαφόν στο βρεφικό γάλα. Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, το μεικτό περιθώριο κέρδους δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης προσαυξημένο κατά 7% επί των καθαρών πωλήσεων, αφαιρουμένων των εκπτώσεων, των πιστώσεων ή άλλων παροχών.
Συνεχίζονται οι ανατιμήσεις
Πάντως, οι ανατιμήσεις συνεχίζονται. Όπως είπε ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ, σε 4 από τους 5 κωδικούς για τους οποίους έχουν ανακοινωθεί ανατιμήσεις αυτές δεν ανακλήθηκαν, παρά το μπλόκο της τρίμηνης απαγόρευσης προσφορών.
Την ίδια στιγμή, δευτεραθλήτρια στον πληθωρισμό τροφίμων αναδείχθηκε η Ελλάδα και τον Ιανουάριο του 2024 σε επίπεδο Ευρωζώνης, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες. Ως εκ τούτου, συνεχίστηκε το αρνητικό σερί που κατέγραψε η χώρα μας τόσο τον Νοέμβριο όσο και τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ τον Οκτώβριο του 2023 ήταν πρώτη. Πλέον τα «βλέμματα» στρέφονται στην εφαρμογή των μέτρων Σκρέκα από αύριο 1 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιανουάριο καταγράφηκε αύξηση 67,4% στο ελαιόλαδο, 14% στα φρούτα και στα λαχανικά, 11,7% στο μεταλλικό νερό. Παράλληλα, καταγράφονται ανατιμήσεις 14% στα ασφάλιστρα Υγείας, 11,5% στα αεροπορικά εισιτήρια και 12,7% στα φαρμακευτικά προϊόντα.
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.