5.3.24

Οι (Νεο)Δημοκράτες του Ανδρέα...


Επιτέλους ανακοίνωσε το κόμμα του και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Με φόντο ένα μουντό σκηνικό στον Εβρο ο 67χρονος πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, που δεν εξελέγη βουλευτής στις πρόσφατες εκλογές, ανακοίνωσε το τρίτο κατά σειρά κόμμα που ιδρύει μετά τη Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας (ΡΙΚΣΣΥ) και τη... Συμφωνία για τη νέα Ελλάδα το 2012.

Ξεχωρίζω δύο αναφορές του που δείχνουν και την επερχόμενη κατάληξη, αλλά μετά τις ευρωεκλογές. Πιο πριν ο στόχος (ξέρετε ποιων) είναι να «κόψει» καμιά μονάδα από τον Ανδρουλάκη. 

Ο Λοβέρδος ξεκινά με την αγαπημένη φράση Μητσοτάκη «συμπολίτες μου» και αφού λέει διάφορα εθνικοπατριωτικά, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι από τον Εβρο «πρόσφατα το 2020 αποκρούσαμε μια απόπειρα εισβολής». Οταν λέει «αποκρούσαμε», εννοεί ως χώρα, ως κυβέρνηση ή απλά ως Ν.Δ.;

● Επιστρέφω στη σκληρή πολιτική επικαιρότητα γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης, μετά το πέρασμα από την Αργολίδα το Σαββατοκύριακο, αυτές τις μέρες κάνει ένα ταξίδι αναψυχής με τον σύζυγό του στην ορεινή Αρκαδία πριν μπει φαντάρος για περίπου δύο εβδομάδες. Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις «πράσινες» μεταγραφές στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Χθες ανακοίνωσε μετά άλλων τη Βούλα Πατουλίδου, πρώην υποψήφια νομάρχη με το ΠΑΣΟΚ το 2006 και εδώ και χρόνια αντιπεριφερειάρχη του Απόστολου Τζιτζικώστα. 

Τον καθηγητή Σωτήρη Σέρμπο, ο οποίος ήταν σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο του 2022. Θυμίζω ότι έχει ήδη ανακοινώσει τη «μεταγραφή» της πρώην υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ, Εύης Χριστοφιλοπούλου, ενώ επίκειται και η ανακοίνωση του ολυμπιονίκη Πύρρου Δήμα, ο οποίος έχει διατελέσει βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ το 2012-14. Πάντως ο Μητσοτάκης έχει ήδη ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μεταγραφές πασόκων. Που να ανοίξει και η «μεταγραφική» περίοδος.

● Και πάμε σε ένα από τα αγαπημένα θέματα της στήλης, δηλαδή την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. 2015-2019, με αφορμή την αυτοκριτική του Αλέξη Τσίπρα για το πώς χειρίστηκε συγκεκριμένες υποθέσεις όπως π.χ. τη Novartis και τις τηλεοπτικές άδειες. Μιλώντας στο συνέδριο της «Καθημερινής» για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ατυχή διαχείριση» και για τσουβάλιασμα εμπλεκομένων και μη. 

Προφανώς εννοεί τις «παραγγελοπουλιές» με τις δέκα κάλπες στη Βουλή για τα περίφημα δέκα πολιτικά πρόσωπα, γιατί ο μεγάλος ερευνητής υπουργός και διάφοροι παπαγάλοι τού έλεγαν ότι εμπλέκεται στο σκάνδαλο ακόμη και ένας υπηρεσιακός πρωθυπουργός τριών εβδομάδων. Η απορία βέβαια είναι γιατί ο σύντροφος πρόεδρος δεν έκανε την αυτοκριτική του λίγο νωρίτερα, γιατί από τις εκλογές του 2019 έχουν περάσει πέντε χρόνια. Ούτε κατάλαβε κανείς γιατί τοποθετείται στο συνέδριο της «Καθημερινής», αλλά όχι στο συνέδριο του κόμματός του.

● Τα καρφιά του Τσίπρα για τις τηλεοπτικές άδειες δεν θέλω να πιστέψω ότι είχαν ως αποδέκτη τον πρώην στενό συνεργάτη του Νίκο Παππά, ο οποίος δεν στήριξε την «επιστολική» πρόταση Τσίπρα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για εκ νέου εκλογές προέδρου από τη βάση. 

Πάντως βλέποντας το σχετικό βίντεο δεν είδα έναν Τσίπρα με αυτοπεποίθηση, όπως είχαμε συνηθίσει, αλλά έναν «πρώην» με την αγωνία της δικαίωσης και της υστεροφημίας. Ακόμη και για το τραγελαφικό α’ εξάμηνο του 2015 με τα πειράματα Βαρουφάκη, το δημοψήφισμα και την ταπείνωση των πολιτών με τις ουρές στα ΑΤΜ για το χατίρι ενός ερασιτεχνικού πολιτικού τυχοδιωκτισμού, επιχείρησε να τα ρίξει στις «προσωπικές ατζέντες» των υπουργών που ο ίδιος διόρισε. 

Ισως ο πρόεδρος πρέπει να παραδεχτεί κάποια στιγμή ότι η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού δεν είναι το δυνατό του σημείο. Ή πιο απλά ότι ο ίδιος τα έκανε θάλασσα εκείνο το εξάμηνο...

Χάρης Ιωάννου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: